- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Atenție! Statul mărește taxa specială pentru bănci. Sute de milioane de lei vor ajunge în buzunarul statului!

27 Sep, 10:47 • Stefan Simion
Multiple bănci care nuobțin profitabilitate sau au o profitabilitate redusă vor fi afectate de taxa specială de 2% din punct de vedere al cheltuielilor fiscale.
Atenție! Statul mărește taxa specială pentru bănci. Sute de milioane de lei vor ajunge în buzunarul statului!

Conform celor publicate de la Profit.ro, primele 9 bănci din sistem care au o cotă de piață cumulată de 80% vor fi nevoite să dea statului până la 800 de milioane de lei pe an. Cheltuielile fiscale vor fi puternic afectate de către taxa specială de 2% impusă deja.

Vezi și: https://www.dailybusiness.ro/finante-banci/anpc-efectueaza-ample-controale-la-banci-francul-elvetian-ircc-si-robor-factori-care-au-determinat-decizia-radicala-a-autoritatilor-371383/

Taxa specială de 2% pentru bănci
Taxa specială de 2% pentru bănci

Cum va afecta taxa specială situația acestor bănci?

Taxa specială pe veniturile băncilor părea a sustrage prea puțini bani din partea băncilor, iar Alianța PSD-PNL s-a gândit să majoreze taxa pentru perioada anuală 2024-2025 la 2%. Primele 9 bănci din sistem care au o profitabilitate redusă către inexistentă vor fi nevoite să dea până la 800 de milioane de lei pe an. Această taxă este aplicată asupra veniturilor brute din dobânzi și comisioane. În afara acestor 800 de milioane de lei, băncile plătesc impozite anuale de peste 2,15 miliarde de lei pe an, urmând ca aceste două impozite să fie preluate de Fisc.

Care sunt băncile afectate în prim plan!

Banca Transilvania (208 milioane de lei), BCR (148 de milioane de lei), BRD (110 milioane de lei), Raiffeisen Bank (104 milioane de lei), UniCredit (101 milioane de lei) sunt primele cinci bănci care urmează să fie afectate de cota de 2% a acestei taxe speciale majorate. Impactul este unul destul de grandios și variază în funcție de profitul anualizat al acestor cinci principale bănci: este vorbade o variație cuprinsă între 6% și 50%. ING Bank este una dintre băncile care nu își publică datele semestriale, spre deosebire de celalte cionci menționate asupra cărora s-au putut efectua calcule.

Iată care sunt calculele pentru principalele bănci!

Această taxă specială care a fost dublată la 2% reprezintă o problemă doar în cazul în care pierderile sau profiturile mici sunt existente, astfel doar în acest caz majorarea taxei este privită ca fiind o creștere colosală. Astfel sunt următoarele: CEC Bank și Eximbank ar ajunge la sumele de 60 milioane de lei, respectiv 26 milioane de lei; OTP Bank ajunge la suma de 27 milioane de lei; Alpha Bank va plăti 22 milioane de lei. Aceste date sunt efectuate în baza celor publicate oficiale din cadrul băncilor de la sfârșitul anului trecut, 2022.

Vezi și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/marcel-bolos-trage-un-semnal-de-alarma-masurile-propuse-de-banca-mondiala-sunt-greu-de-indeplinit-unele-sunt-imposibil-de-adoptat-368341/

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult