- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Autorităţile locale pot împrumuta bani din Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE

12 Apr, 12:23 • Andrei Alina
Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă care va permite autorităţilor locale să finalizeze proiectele finanţate din fonduri europene folosind împrumuturi din Trezorerie.
Autorităţile locale pot împrumuta bani din Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE

Autorităţile locale vor putea împrumuta bani din Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a precizat, la Palatul Victoria, că aceste împrumuturi vor putea totaliza cel mult un miliard de lei.

„Guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă sprijinul pentru autorităţile locale pentru a finaliza proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni, în cadrul programelor interguvernamentale, precum şi pentru implementarea proiectelor finanţate prin PNRR. Actul normativ prevede un mecanism de acordare a împrumuturilor pentru soluţionarea problemelor urgente ale autorităţilor administraţiei publice locale, care vor putea solicita de la Ministerul Finanţelor, până cel târziu la data de 30 septembrie anul curent, contractarea de împrumuturi din Trezoreria Română în limita sumei de un miliard de lei, în total”, a afirmat Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și: Guvernul a aprobat reorganizarea Ministerului Dezvoltării. 25% dintre posturile vacante au fost desființate

 

Câți bani pot împrumuta autorităţile locale din Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE

Valoarea maximă ce poate fi autorizată către o unitate administrativ-teritorială este de 35 de milioane de lei – pentru judeţe; 25 de milioane de lei – pentru municipii; fără prag – pentru comune şi oraşe.

„Nu sunt menţionate limite pentru comune şi oraşe, pentru a fi încurajate investiţiile la acest nivel. Este vorba despre un miliard de lei în total, pentru ca toate aceste proiecte aflate deja în derulare să nu fie blocate, până când autorităţile locale vor încasa veniturile pe anul în desfăşurare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Agerpres.

Citește și: Luni vor fi dați în trafic încă 13 kilometri din Autostrada Bucureștiului A0. Se fac ultimele pregătiri

În debutul şedinţei de Guvern, premierul Marcel Ciolacu anunţase că Executivul va aproba un act normativ pentru a sprijini autorităţile locale să finalizeze o serie de proiecte cu bani europeni.

„Sprijinim autorităţile locale să finalizeze proiecte cu bani europeni folosind împrumuturi din Trezorerie în limita a un miliard lei pentru cofinanţări. Aşa ne asigurăm că proiectele vor fi gata rapid, cu impact imediat în viaţa comunităţilor locale”, preciza Ciolacu.