- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Băncile s-au îmbogățit pe cârca românilor! Principala sursă de câștig a fost explozia dobânzilor

08 Mar, 15:30 • Cornel Ghimeșan
Sistemul bancar a înregistrat un nivel record de venituri în anul 2022, în contextul în care principala sursă de câștig a fost reprezentată de dobânzile la credite. Cifrele record nu sunt neapărat surprinzătoare, dată fiind explozia ROBOR și IRCC.
Băncile s-au îmbogățit pe cârca românilor! Principala sursă de câștig a fost explozia dobânzilor

Anul 2022 a marcat pentru băncile din România un profit record de 10,2 miliarde de lei. Principala sursă de câștig, care a dus la aceste profituri record, a fost reprezentată de dobânzile la credite. Numai de aici, acestea au încasat venituri de 29 de miliarde de lei, însă au plătit impozite de 9 miliarde de lei, potrivit Ziarului Financiar.

Citește și: Sondaj: Salariul net cu care o femeie din România ar fi fericită

Veniturile din 2022 încasate din dobânzile pentru credite au fost mai mari cu 52%, comparativ cu anul 2021. În cifre acesta înseamnă cu 10 miliarde de lei mai mult. Această creștere a fost influențată în mod direct de majorarea excesivă a ROBOR și IRCC.

În mod normal, dobânzile încasate de bănci sunt principala sursă de câștig. Inflația crescută, de până la 16%, din anul 2022 și majorarea repetitivă a ROBOR și IRCC au dus la explozia ratelor românilor.

Băncile au cheltuit mai mult pe dobânzile plătite clienților

Dacă este să ne aplecăm atenția către cheltuielile băncilor cu dobânzile plătite clienților pentri depozite, în anul 2022 acestea au ajuns la 9,1 miliarde de lei. Și în cazul acestora a fost înregistrată o creștere, de 6 miliarde de lei, de 184% fașă de anul 2021, conform datelor BNR. Chiar dacă și cheltuielile au fost în creștere, volumul este în continuare mic, raportat la nivelul veniturilor din dobânzi la credite.

Nivelul veniturilor nete din dobânzi a fost în 2022 de 20 mld. lei, iar veniturile nete din comisioane au ajuns la 5,2 mld. lei, nivelul însumat fiind cu 22% mai mare faţă de 2021.

În anul 2022, veniturile nete cumulate ale băncilor din activitatea de bază s-au ridicat la peste 25 de miliarde de lei. Acestea se referă la veniturile nete din dobânzi și veniturile nete din comisioane. Pe de altă parte, profitul operațional la nivel bancar a fost de 13,7 miliarde de lei. Veniturile totale la nivelul sistemului bancar s-au ridicat în 2022 la 28,4 miliarde de lei, adică cu 17,4% mai mari comparativ cu anul 2021.

Sistemul bancar românesc a reuşit să obţină în anul 2022 un profit net record de 10,2 mld.lei, cu 24% peste nivelul din 2021.

Alte articole: Vești proaste pentru șoferi. Tarifele RCA suferă o nouă majorare

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult