- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BNR anunță un nivel record al economiilor populației. Câți bani au românii în conturi

12 May, 15:13 • Russo George
Încurajați de bănci cu dobânzi generoase, românii economisesc, iar banii cumulați în conturile populației au ajuns la un nivel record, de peste 300 de miliarde de lei, arată datele Băncii Naționale.
BNR anunță un nivel record al economiilor populației. Câți bani au românii în conturi

Interesant este faptul că în acest an, chiar și cu rata inflației la un maxim al ultimilor 10 ani, sumele din conturile românilor au crescut constant, ajungând în luna martie la 307 miliarde de lei, record istoric.

Este cea mai mare valoare înregistrată până acum, cu aproape zece procente peste aceeași perioada a anului trecut. În martie, 2022, în conturile populației suma ajungea la puțin peste 280 de miliarde de lei.

Câți bani au românii în conturi

Spre deosebire de anii trecuți, s-a schimbat și felul în care românii pun banii la saltea. Mulți dintre ei nu mai țin banii în conturile curente, acolo unde primesc salariu, de exemplu, și îi plasează în diferite depozite. Valoarea depozitelor în lei și în valută ajungea în luna martie la 147 de miliarde de lei, cu 38 la sută mai mult față de anul trecut, când a depășit ușor pragul de o sută de miliarde. Cele mai multe depozite, așa cum arată datele BNR, sunt în lei. Sunt urmate de depozitele în euro, dar și în alte valute.

Citește și: Este oficial! Ministrul de Finanțe anunță cum se va face cumulul pensiei cu salariul! „Instituțiile de stat au început să înțeleagă mai bine rolul”

Depozitul bancar este cea mai la îndemână soluție pentru a păstra banii strânși, iar băncile au început să crească dobânzile în ultimul an. Așa se explică, spun economiștii, sumele strânse până acum.

Băncile oferă dobânzi destul de mari, dobânzi care pentru depozite la termen se apropie de estimarea pentru inflația anuală pe care ar trebui să o atingem la sfârșitul acestul an, este interesant pentru oameni să își constitue aceste depozite astfel încât să își păstreze valoarea banilor”, a declarat Christian Năsulea, profesor de economie mondială, pentru Protv.

„Este o tradiție a poporului român să trăiască prin a economisi și să trăiască apoi din economii și mai puțin din a cheltui din creditele pe care le-ar face la bănci. Dacă ne uităm pe situația creditelor dată de gospodăriile, acestea se situează undeva la 45 la sută din nivelul depozitelor, asta înseamnă că în România nu se trăieste pe credit, ci din economiile pe care le fac românii”, a precizat și Mihai Roman, profesor de macroeconomie, pentru aceeași sursă.

La finalul anului trecut, peste 14 milioane 400 de mii de români aveau cel puțin un cont deschis în bancă.

Citește și: Salariul minim pe economie va creşte la 3800 de lei, începând din 2024. Majorarea este prevăzută de noile reglementări ale UE