- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Actiunile companiei BVB la nou pret maxim, in contradictie cu piata

03 Sep, 13:19 • marius.balasoiu
Preturile actiunilor proprii ale companiei care opereaza Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au atins astazi o noua cotatie maxima, in ciuda situatiei nefericite in care se afla piata pe care o administreaza. Valoarea companiei BVB S.A. a crescut violent in ultima luna si creste si astazi, sfidand posibilele efecte ale remanierii.
Actiunile companiei BVB la nou pret maxim, in contradictie cu piata

Pretul actiunilor BVB a ajuns astazi la un nou maxim istoric (cel mai mare de la listare), de 37,4 lei / titlu, in crestere cu 1,6% fata de inchiderea de ieri si in contradictie cu restul pietei care scade. La nivelul inchiderii de ieri, capitalizarea (valoarea de piata) a companiei BVB este de peste 282 milioane del ei (peste 66 mil. euro)

In ultima luna, actiunile proprii ale BVB s-au apreciat cu peste 32%, pana la cea mai mare cotatie, inregistrata astazi.
Intretimp, vitalitatea pietei a fost una de tip „reanimare”, cu lichiditati sub marja de supravietuire a operatorilor.

Mai nou, vineri piata si-a aratat circumspectia fata de felul in care noii ministri vor actiona in privinta dezvoltarii sale. Toti indicii scadeau la ora pranzului.

[img=849][/img]
Actiunile companiei care administreaza piata cresc, desi performantele companiei sunt direct proportionale cu volumul de tranzactii, acum in mare suferinta.

„Cresterea nu este justificata de vreo informatie noua, ci dimpotriva. Ar fi firesc ca schimbarea ministrului Economiei sa afecteze cotatia proprie a BVB, pentru ca nu sunt excluse intarzieri in procesul de listare a Romgaz si de vanzare a unor noi pachete de actiuni la Transelectrica si Transgaz. Acestea sunt foarte importante pentru Bursa, pentru veniturile sale si pentru evolutia cotatiei sale”, spune Adriana Marin, directoarea departamentului de cercetare al casei de brokeraj CAIB UniCredit Securities Romania.

Analistul nu crede ca sunt motive precise pentru care noul ministru al economiei, Ion Ariton, ar putea intarzia procesul de listare a Romgaz. „Partea buna este ca se spune ca este un apropiat al fostului ministru Berceanu, si ca ar putea sa impartaseasca opiniile acestuia”, adauga Adriana Marin, pentru DailyBusiness.ro.

Pe de alta parte, unii brokeri pun cresterea pe seama planurilor atractive ale Bursei, altii doar pe interesul unora de a vinde cat mai scump sau de a-si consolida puterea de vot in cadrul apropiatei adunari generale a actionarilor.

[img=848][/img]
„Sunt de luat cateva decizii importante atunci, printre care cele referitoare la Depozitarul Central. Nu este exclus ca, pe fondul lichiditatii reduse, intentiile de crestere a puterii de vot a unor actionari sa se devina sesizabile si in piata”, este de parere si directoarea CAIB UniCredit Securities Romania.

Nu mai putin de 18 candidati au intrat in cursa pentru unul dintre cele noua locuri in consiliul de administratie al Depozitarului Central. Candidatii la noul consiliu de administratie al Depozitarului vor fi validati de actionarii BVB.

Depozitarul Central este compania care asigura operatiunile post tranzactionare (decontare, compensare si transfer) si este a doua cea mai importanta companie din Grupul Bursei de Valori Bucuresti. Depozitarul mai tine si registrele actionarilor pentru companiile listate si nu numai (de pilda registrul Fondului Proprietatea), fiind astfel este una dintre institutiile cheie ale pietei de capital. Bursa este actionar majoritar al Depozitarului, cu peste 66% din totalul titlurilor.

Cresterea actiunilor BVB mai are de a face si cu planurile de restructurare ale Grupului BVB. Conducerea Bursei si-a propus reducerea costurilor inclusiv prin concedieri si externalizari de servicii. Totodata, actionarilor li se va propune reducerea de 10 ori a valorii nominale a actiunilor BVB, astfel incat ele vor deveni mult mai accesibile si mai atractive pentru micii investitori. Astfel vor creste sansele realizarii unor lichiditati mai mari.

Nu mai putin importanta este si numirea unui nou director general, in persoana lui Valentin Ionescu, unul dintre brokerii veterani care au luat parte, practic la reinfiinatrea Bursei si de la care se asteapta un nou suflu in campania de dezvoltare a celie mai importante institutii de pe piata de capital autohtona.

Totusi, cresterea din ultima luna este prea mare in comparatie cu performantele pietei, ca sa nu ridice niste semne de intrebare lui Nicolae Ghergus, directorul general al casei de brokeraj Confident Invest.

„Nu cred ca este cineva atat de interesat sa cumpere incat sa lase sa se produca o astfel de apreciere, pe o lichiditate atat de scazuta. Iar ideile de restructurare erau deja cunoscute de mai multa vreme si cotatiile crescusera deja, mai incet si mai temeinic din aceasta cauza. Mai degraba este vorba cineva interesat sa vanda!”, a declarat Nicolae Ghergus pentru DailyBusiness.ro, facand aluzie la brokerii care ar putea fi la originea cresterii presiunii de cumparare a actiunilor BVB.

Confident Invest este una dintre cele mai cunoscute case de brokeraj de retail de pe piata, cu un rulaj de peste 110 milioane de lei (peste 25 mil. euro) pe 2010, care o plaseaza pe locul 23 sin 69 de firme de brokeraj.

Situatia altor case de brokeraj a devenit, insa, mult mai dificila ca urmare a scaderii drastice a lichiditatii (valorii tranzactiilor) intermediate si a veniturilor din comisioane.

Cele mai multe case de brokeraj sunt actionare la BVB, care este, de fapt, controlata de brokeri. Exista un prag maxim de detinere a actiunilor BVB, de 5% din total, doar doi actionari apropiindu-se de el: Daniel Tepes, un broker influent pe piata, care a si devenit administrator al BVB si un investitor, Mircea Musgociu, fiecare cu 4,53 si respectiv 4,35% din actiunile BVB.

Alti actionari importanti sunt casele de brokeraj Romcapital Oradea, SSIF Broker Cluj napoca si Estinvest Focsani, cea dintai si ultima dintre acestea fiind de asemenea reprezentate in consiliul de administratie al BVB.