- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Analisti: Cheia rezolvarii crizei de la BVB sta in capitalul romanesc

27 Jun, 00:03 • razvan.codorean
Bursa de Valori, aflata in criza pe fondul scaderii indicilor la minime istorice, ar putea fi relansata prin privatizari integrale pe piata de capital si facilitati fiscale acordate investitorilor autohtoni, au spus analistii chestionati de DailyBusiness.
Analisti: Cheia rezolvarii crizei de la BVB sta in capitalul romanesc

Parasita de investitorii straini, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) abia daca reuseste sa mai stranga o lichiditate de 5-6 milioane de euro pe zi.

Indicele BET, al celor mai importante 10 companii de pe Bursa, a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 2 ani, valoarea sa fiind cu peste 40% mai mica decat in perioada similara din anul trecut, iar indicele societatilor de investitii se afla la nivelul din toamna anului 2006.

In mod normal, ieftinirea actiunilor ar trebui sa reprezinte un semn pozitiv pentru investitori, stimulati sa cumpere acum ca apoi sa vanda mai scump, mai tarziu. Piata pare sa fi intrat insa intr-o apatie generala. Putini investitori cred in existenta unor randamente in crestere ale titlurilor listate.

Cu mici exceptii date de situatii conjuncturale, in genul Bancii Carpatica, ale carei titluri s-au apreciat in aceste zile puternic pe fondul zvonurilor privind o posibila preluare de catre o banca germana, cotatiile titlurilor companiilor care altadata cresteau sustinut si „sanatos”, s-au redus considerabil, cel mai relevant exemplu fiind dat de pretul SIF-urilor, in trecut vedetele pietei.

Retragerea investitorilor straini, marea problema a pietei de capital

Specialistii spun ca scaderea lichiditatii din piata este data, in principal, de retragerea investitilor straini care altadata asigurau 70-80% din tranzactiile zilnice de pe BVB. Acum, piata resimte tot mai puternic absenta acestora, iar nivelul indicilor si al lichiditatii prezinta in mod elocvent situatia din piata.

„Investitorii straini au plecat in cautare de randamente mai bune, s-au indreptat spre metale pretioase, spre alte investitii”, a declarat analistul economic Mihai Paun.

„In actuala criza internationala, investitiile in pietele de capital s-au redus, iar investitorii sunt mult mai atenti in ce isi investesc capitalurile. Piata romaneasca, in contextul datelor economice negative pe care le prezinta, si ma refer aici in special la inflatie, nu mai este atat de atractiva”, a adaugat Paun.

Brokerul Mihai Chisu spune ca, dincolo de retragerea capitalului strain, piata romaneasca are si propriile sale probleme, ce tin de lipsa unei strategii coerente de dezvoltare.

„Nu se intrevede o strategie coerenta care sa atraga capitalul spre Bursa, care sa creasca nivelul credibilitatii pietei de capital. Toate masurile luate pana acum au fost punctuale”, a afirmat Chisu.

Oficialii pietei spun insa ca incerca, prin toate metodele, sa aduca investitorii in piata. Zilele trecute, Stere Farmache, presedintele BVB, anunta ca sunt peste 400 de firme pe Rasdaq care ar putea fi listate cat de curand la Bursa, chiar daca nu indeplinesc toate criteriile de listare. La capitolul realizari, Farmache puncta, printre altele, cresterea programului de tranzactionare si reducerea comisioanelor.

„Sunt masuri punctuale care nu au determinat reactiile scontate. E ca si cum te-ai afla pe o barca in largul oceanului si tu incerci sa te salvezi dand cu mana prin apa, pe post de vasla”, a declarat analistul Mihai Paun.

[quote=Mihai Chisu, broker IFB Finwest]Anul trecut am avut o singura oferta publica initiala in Romania, in timp ce in Polonia au fost cateva sute[/quote]

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, crede ca masurile luate de BVB se vor vedea cat de curand. In viziunea sa, reducerea perioadei de suspendare a titlurilor listate, lansarea, incepand cu 1 iulie, a doi noi indici, reducerea comisioanelor cu aproape 60% pentru contractele futures pe indicii BET ºi BET FI, dar si pe Transelectrica, precum si implementarea conturilor globale, vor aduce un posibil reviriment al pietei.

„De cand am declansat caravana de popularizare a Bursei (actiune desfasurata in mai multe localitati din tara – n.r.), am atras un numar de 85.000 de investitori pe BVB, fata de 15.000, cat aveam anul trecut. Eu zic ca in timp, eforturile se vor vedea, mai ales pe fondul lansarii unor titluri atractive, in genul celor din domeniul energiei, promise de Guvern”, a declarat Dan Paul, pentru DailyBusiness.

Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB, spune ca metoda cea mai eficace de a relansa piata de capital este sa aduci la tranzactionare titluri atractive. CEC, de pilda, ar putea reprezenta „piatra de temelie” pentru reconstructia pietei.

„In conditiile in care investitorii straini au plecat si e greu sa ii convingi sa se intoarca, toate sperantele trebuie puse in capitalul autohton„, a declarat Stoica.

„Potential exista, dovadã miliardul de euro strans de IPO-ul Transgaz. Trebuie insa sa vii cu titluri atractive, iar privatizarile integrale pe bursa ale unor societati in genul CEC ar putea atrage investitorii in piata”, a spus Stoica.

El crede ca ideea Guvernului de a vinde pe Bursa doar pachete de 5-10% din societatile aflate inca in portofoliul statului reprezinta o jumatate de masura.

„Ori te folosesti de piata de capital ca sa privatizezi rapid si eficient, ori te joci de-a listarea”, a subliniat fostul sef al BVB.

Paun: O solutie ar fi vanzarea Bursei catre o companie straina

Analistul economic Mihai Paun vede o alta solutie, pentru a readuce investitorii in piata de capital.

„Cel mai bine ar fi sa vanda Bursa de Valori Bucuresti unei companii internationale, unei instututii similare straine care sa vina cu managementul, cu know-how-ul, cu portofoliul sau de clienti”, a declarat analistul.

„Atata timp cat vom incerca sa supravietuim cu cele mai mari comisioane din UE, cu masurile acestea punctuale, anuntate in ultima vreme, piata de capital nu va inregistra revirimentul dorit. Dimpotriva, isi va pierde credibilitatea, iar efectul va fi simtit in intreaga economie”, a mai spus Mihai Paun.

Brokerul Mihai Chisu este ceva mai optimist. El crede ca in toamna am putea asista la un reviriment al pietei autohtone.

„Pietele internationale s-au mai calmat putin fata de carnagiul de la inceputul anului. In cazul in care conjunctura internationala se va imbunatati, ne putem astepta, in toamna, la o revenire a investitorilor in piata”, a precizat Chisu.

„Depinde insa de situatia de pe piata petrolului, de cotatia dolarului, de inflatia care tinde sa se amplifice la nivel international si, mai ales, daca Guvernul se va tine de promisiuni si va aduce companiile de stat pe bursa”, a adaugat brokerul de la IFB Finwest.

Piata de actiuni de la Bucuresti a ajuns, in prezent, la minimele anului. Investitorii au pierdut in ultima saptamana aproape 4 miliarde de euro, iar de la sfarsitul lui iulie 2007 si pana acum, pierderile se ridica la 13 miliarde de euro.