- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Brokerii: Buy&Hold nu mai functioneaza, investitorii trebuie sa se \”trezeasca\”

22 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Volatilitatea actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) poate fi "fatala" pentru investitorii pe termen lung. Pentru a rezista acestor perioade cu variatii mari de pret si pentru a obtine profit cat mai bun, brokerii ii sfatuiesc pe investitori sa fie activi, adica sa vanda si sa cumpere actiuni mai des.
Brokerii: Buy&Hold nu mai functioneaza, investitorii trebuie sa se \trezeasca\

„Cine vrea sa-si optimizeze portofoliul, trebuie sa mai vanda din actiuni si sa le obtina mai ieftin. Strategia buy&hold (cumpara si pastreaza – n.r.), practicata in ultimii ani in Romania, nu mai este binevenita”, a declarat pentru DailyBusiness Mihai Chisu, broker la societatea de servicii de investitii finaciare SSIF IFB Finwest.

Chisu a explicat ca aceasta strategie nu mai poate fi aplicata din cauza unor schimbari ca ajungerea la maturitate a pretului unor actiuni sau supraevaluarea altora si a rezultatelor financiare mai putin pozitive, in urma carora investitorii au otinut profituri mai slabe.

„Strategia buy&hold n-a mai functionat in a doua parte a anului trecut. S-ar putea sa fie castigatoare strategiile mai active, de vanzare si cumparare in piata. Astfel de strategii sunt indicate in cazul in care piata este volatila”, este de parere Alin Brendea, director de operatiuni SSIF Prime Transaction.

O opinie similara are si Mirabela Coos, trader SSIF Broker Cluj, care adauga ca speculatorii activi sunt cei care au cel mai mult de castigat in momentul de fata, cand piata este foarte volatila.

Brendea anticipeaza ca prin folosirea strategiilor active, va creste lichiditatea pietei. „Pe de alta parte, va creste si volatilitatea actiunilor, fapt care ii sperie in general pe investitori”, a adaugat directorul de operatiuni Prime Transaction.

In ceea ce priveste evolutiile negative ale bursei de la inceputul anului si pana in prezent, parerile brokerilor sunt unanime in a explica deprecierile prin evolutiile negative de pe pietele externe.

Mirabela Coos adauga la cauzele externe si lipsa unor evenimente pozitive pe plan local in explicarea scaderilor consemnate de la inceputul anului la BVB.

Totodata, brokerii nu vad o revenire a cotatiilor bursiere atat timp cat situatia de pe pietele externe nu se stabilizeaza. „E greu sa avem o revenire de durata dintr-o data. Trebuie sa ne asteptam intai la o perioada de stabilitate. Estimez o astfel de perioada spre finalul lui ianuarie, urmata dupa aceea, eventual, de un trend de revenire (de corectare a unor scaderi prea puternice) sustinut”, considera directorul de operatiuni Prime Transaction.

Traderul Broker Cluj este de parere ca putem asista la o revenire a bursei in functie de pietele din afara, dar si de raportarile companiilor pe anul trecut.

„Anticipez o stabilizare a preturilor pana la sfarsitul lunii si cred ca nu va mai dura mult, respectiv pana in martie, cand vor aparea cumparatori in piata. Ma astept ca preturile actiunilor sa reflecte rezultatele pozitive ale companiilor pe anul trecut”, a conchis traderul Broker Cluj.