- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum au ratat titlurile cu venit fix sansa de a devansa actiunile

24 Mar, 00:01 • traian.badulescu
Perioada de incertitudine actuala, propice cresterii interesului pentru instrumentele financiare cu venit fix, nu a condus la tranzactii cu obligatiuni si titluri de stat mai mari decat pe piata de actiuni, precum in pietele dezvoltate. Reprezentantii pietei de capital au explicat pentru DailyBusiness.ro de ce a ratat aceasta sansa piata titlurilor cu venit fix.
Cum au ratat titlurile cu venit fix sansa de a devansa actiunile

„Nu exista in momentul de fata o piata locala de tranzactionare a titlurilor de stat. In alte tari, valoarea pietelor de instrumente financiare cu venit fix este de 2-3 ori mai mare fata de valoarea pietei de actiuni”, a spus Adrian Caramiha, unul dintre primii brokeri de pe piata locala de capital, in prezent investitor.

Principalul factor care impiedica piata de titluri cu venit fix sa o devanseze pe cea de actiuni este, in opinia lui Caramiha, cultura economica slaba.

„In Ungaria, tara cu 11 milioane de locuitori, la Bursa exista 1 milion de conturi active. La noi, nu stiu daca mai sunt 50.000 de astfel de conturi”, a explicat Caramiha.

[quote=Adrian Caramiha, investitor]Dezvoltam Bursa, dar nu avem cumparatori. Este ca si cum am construi un spital pentru care nu avem pacienti[/quote]
De asemenea, in tari precum Polonia si Cehia, cu piete de capital foarte dezvoltate, cultura economica a populatiei s-a realizat in urma atragerii acesteia in numeroasele oferte publice initiale (IPO-uri) lansate de companii.

„In Polonia, s-au derulat peste 100 de IPO-uri intr-un an. La noi, nu stiu daca au fost 10 IPO-uri in zece ani”, a mai spus Caramiha.

Lipsa investitorilor de retail trage in jos piata titlurilor cu venit fix

Andrei Puscaragiu, broker la Interdealer Capital Invest, este de parere ca atat timp cat investitorii mici nu-si dau seama ca, pe timp de criza, o alternativa este piata obligatiunilor si titlurilor de stat, aceasta nu se va putea dezvolta.

„Investitorii mici nu sunt inca atat de sofisticati incat sa-si diversifice portofoliile si cu titluri cu venit fix. Ar trebui sa creasca nivelul de cultura si abia atunci piata acestor titluri se va dezvolta”, estimeaza brokerul Interdealer Capital Invest.

El a aratat ca pana acum un an, schimburi de titluri cu venit fix se realizau doar intre marii investitori. In urma cu un an, au inceput sa intre in aceasta piata si investitorii de talie medie, potrivit lui Puscaragiu.

Si Dragos Zogorean, director de investitii la Ventrust Investment, a subliniat categoria exlusivista a investitorilor interesati de aceste titluri.

„Pana anul trecut, aceste titluri erau achizitionate de investitori institutionali care nu erau interesati sa le vanda. Au fost tranzactionate in special obligatiunile emise de Banca Mondiala, BCR si titlurile de stat, care aveau dobanzi foarte scazute (intre 6-8%/an) si scadente in 2009 sau 2010”, a spus Zogorean.

El a adaugat ca, cel mai probabil, nevoia de lichiditate a determinat vanzarea acestor titluri deoarece in anumite momente randamentul anualizat (discountul plus dobanda aferenta) era de peste 20%, peste nivelul dobanzilor oferite de banci.

Reprezentantul Ventrust apreciaza ca, raportat la valoarea totala a emisiunilor de obligatiuni si titluri de stat, rulajele acestor titluri sunt bune.

Pe de alta parte, el nu crede ca masurile anuntate de conducerea Bursei, precum listarea certificatelor de trezorerie sau facilitati fiscale pentru companiile care vor lansa obligatiuni, vor misca prea mult piata titlurilor cu venit fix.

„Consider ca majoritatea companiilor care vor incerca sa emita obligatiuni vor trebui sa plateasca preturi peste cele cu care se imprumuta de la banci si, in continuare, putine vor fi interesate sa se finanteze prin piata de capital. Cel mai probabil bancile vor fi cele care vor emite obligatiuni”, a spus Zogorean.

De asemenea, si listarea certificatelor de trezorerie (titluri de stat cu scadenta mai mica de un an), va avea un impact redus, ca si in cazul altor instrumente, anticipeaza Dragos Zogorean.

In ceea ce priveste randamentele oferite de aceste titluri, Radu Ciofu, analist la Broker Cluj, sustine ca acestea nu s-au schimbat foarte mult, pentru ca dobanzile au ramas cam aceleasi.

Insa, pe termen mediu si lung, randamentele obligatiunilor, in special ale celor calculate in functie de dobanzile interbancare ROBID si ROBOR, vor scadea, ca urmare a reducerii dobanzii cheie, estimeaza analistul Broker Cluj.

La Bursa de Valori Bucuresti (BVB), sedintele de tranzactionare in care rulajul titlurilor cu venit fix a depasit lichiditatea pietei de actiuni au fost foarte putine. De regula, la BVB, rulajul pietei de actiuni este de trei ori mai mare fata de cel al pietei titlurilor cu venit fix.