- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Dezastrul din Japonia, o oportunitate de castig

22 Mar, 17:55 • stefan.neacsu
Dupa cutremurul din Japonia si distrugerile create de fenomene, a venit vremea socotelilor. In timp ce japonezii fac evaluarea pagubelor si a pierderilor de vieti omenesti, investitorii isi fac calcule mult mai reci.
Dezastrul din Japonia, o oportunitate de castig

Intrarea pe piata japoneza este acum o oportunitate ideala, care nu aparea pana mai ieri pe niciun grafic de analiza tehnica. Actiunile japoneze au scazut drastic, iar acum sunt pe revenire. Perioada este ideala pentru speculantii care vor sa scoata un profit frumos din cresterea de acum.

Renumitul investitor Warren Buffett si-a facut astfel de calcule si are in plan sa intre pe piata japoneza. A facut o vizita in regiune, in Coreea de Sud, unde s-a aratat interesat de achizitii atat pe piata coreeana cat si pe cea japoneza.

El considera ca „un eveniment picat din cer, precum acesta, creaza o reala oportunitate de cumparare. Am vazut ceva similar in SUA, am mai vazut intamplandu-se asta peste tot prin lume. Nu creed ca Japonia va fi o exceptie de la aceasta regula”. El intareste afirmatia sa, dand un semnal clar investitorilor: „daca as avea actiuni la companii japoneze, nu le-as vinde acum”.

Pe termen lung, Japonia prezinta elemente sigure de castig. Sa luam la mana cateva coordonate:

* Actiunile japoneze sunt ieftine.
Chiar si inainte de cutremur, actiunile japoneze atinsesera valori destul de mici, in multe cazuri, aproape de valoarea nominala a actiunilor. Sfaturilor multor analisti de piete internationale se indreptau spre achizitii pe piata japoneza. Acum, sfaturile sunt pertinente si implica rapiditate. Valoarea lor a scazut, cand panica s-a instalat in piata.

* O banca centrala ferma.
Banca Japoniei nu vrea sa lase piata fara bani si imediat dupa ce au inceput vanzarile, a pompat lichiditate in piata, aproape 700 miliarde de dolari. Acest lucru transmite un semnal clar investitorilor: banca centrala este capabila sa ia masuri agresive in piata pentru a elimina sentimentul de panica reala, bazata pe cifre.

* Elasticitatea pietei japoneze.
Japonia are capacitatea de a-si reveni rapid din orice situatie dramatica. Aceasta trasatura a fost confirmata deja si cu alta ocazie, mai exact cutremurul din 1995 care a afectat orasul Kobe. Productia industriala a Japoniei a scazut in ianuarie 1995 cu -2,5%, iar in luna urmatoare a crescut cu 2%, desi media cresterilor lunare din perioada aceea era sub 1%.

Economia japoneza are capacitatea de regenerare rapida. Rapida, prin comparatie cu alte state. Cel mai bun exemplu este al celor africane care nu si-au revenit dupa socul independentei din anii 1960-70 nici in ziua de azi.

Pe termen scurt, pentru speculatori, nu sunt recomandate trei sectoare de investitii.

* Uraniu
Dupa explozia de la Fukushima, sentimentul de panica s-a extins asupra pietelor, actionarii vanzand masiv actiunile de la companiile japoneze de energie nucleara. Nu doar acestea au suferit pierderi, ci si marii producatori de energie nucleara si minele de uraniu de pe plan international. Nu se stie cand se va opri cresterea, iar totul sta in decontaminarea zonelor afectate din Japonia. Jocul pe termen scurt pe actiunile cu acoperire in uraniu este foarte riscant zilele acestea.

* Asigurari
Companiile japoneze de asigurari vor avea de platit – potrivit evaluarilor Moody’s si Fitch – sume imense. Pana acum, suma totala pe care companiile de asigurari o vor avea de achitat ramane o necunoscuta, dar cu multe zerouri. Aceste plati pot avea efect si pe termen mediu. Un exemplu este compania Aflac (NYSE: AFL), listata la New York, ale carei venituri sunt generate in proportie de 70% de asigurarile de viata si medicale din Japonia. Companiile japoneze de asigurari de care ar fi recomandat sa va atingeti cu grija pe bursa sunt:
* MS&AD Insurance Group Holdings (TYO: 8725)
* Tokio Marine Holdings (TYO: 8766)
* T&D Holdings (TYO: 8795)
* NKSJ Holdings (TYO: 8630)

* Pietele emergente din Asia-Pacific
Caderea Japoniei cantareste greu in regiune, tara fiind principala economie din Asia-Pacific. Filipine va fi afectata deoarece 200.000 de filipinezi lucreaza in Japonia si trimit bani acasa. Thailanda va fi afectata deoarece un milion de turisti japonezi o viziteaza anual pentru a-si face vacanta. Indonezia va fi afectata deoarece se bazeaza pe investitiile japoneze in infrastructura.

China va fi afectata deoarece Japonia este a treia destinatie a bunurilor chinezesti trimise la export. restul de tari din regiuni depind de Japonia intr-un fel sau altul. Astfel, retinerea japonezilor de a cheltui bani in afara tarii se va simti in acest an.