- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Doar doua actiuni listate la BVB au crescut in \”vartejul\” din acest an

12 Nov, 00:01 • traian.badulescu
Doar doua companii din cele peste 60 tranzactionate la principalele categorii ale pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat cresteri la nivelul cotatiei de la inceputul anului pana in prezent.
Doar doua actiuni listate la BVB au crescut in \vartejul\ din acest an

Specialistii pietei de capital au explicat pentru DailyBusiness.ro evolutia contrar tendintei generale a celor 2 emitenti, dar au enumerat si cele mai afectate companii.

„Anul 2008 s-a dovedit a fi unul drastic pana acum pentru orice investitor la bursa, existand doar doua companii listate pe piata reglementata care au inregistrat aprecieri. Cele doua exemple au fost generate de situatii exceptionale si au fost Azomures Tg. Mures (AZO) si Socep Constanta (SOCP)”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Andreea Gheorghe, director departament analiza Intercapital Invest.

Andrei Puscaragiu, broker Interdealer Capital Invest, are o parere similara, precizand ca singurele companii care au reusit sa pastreze un avans fata de nivelul de inceputul anului, s-au apreciat cu 30,5% (Azomures) si cu 13,97% (Socep), dupa primele 10 luni.

Andreea Gheorghe considera ca aprecierea cotatiei Azomures din acest an se explica prin faptul ca firma a profitat din plin de cresterea preturilor produselor pe plan international, dupa aproximativ doi ani de pierdere marcand o crestere considerabila a cifrei de afaceri si un profit net record.

„De la o pierdere de 6,13 mil. lei in semestrul I 2007, compania a inregistrat un profit de 132,23 mil. lei (36 mil. euro) in prima jumatate a anului 2008, in conditiile in care in aceeasi perioada veniturile totale au crescut cu peste 73%”, a explicat Gheorghe.

Ea a adaugat ca Azomures este in prezent una dintre cele mai ieftine si profitabile actiuni de la cota BVB.

„Rata de profitabilitate, luand in calcul rezultatele financiare inregistrate in semestrul I 2008, este de 16,10%, iar ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) de 41,02%”, a precizat Gheorghe.

Aceasta a mai spus ca societati BVB cu o rata de profitabilitate raportata la venituri mai ridicata sunt societatile financiare, Rompetrol Well Services, Transgaz, Biofarm, Turism, Hoteluri si Restaurante Marea Neagra, precum si Alro Slatina.

Andrei Puscaragiu apreciaza ca evolutia in cazul Azomures poate fi pusa pe seama rezultatelor financiare extrem de bune raportate de catre societate, cu mult peste asteptarile investitorilor.

„In ceea ce priveste actiunile Socep, performanta pozitiva poate fi pusa pe seama cumpararilor efectuate de cativa investitori mai mari, care au dorit sa isi mareasca detinerea in cadrul societatii”, a adaugat Puscaragiu.

Sefa departamentului de analiza al Intercapital Invest pune evolutia Socep Constanta pe seama schimbarii actionariatului, dar si a rezultatelor financiare.

„Socep Constanta a inregistrat in prima parte a anului 2008 un profit net de 5,44 mil. lei (1,5 mil. euro) de 32 de ori mai mare comparativ cu profitul obtinut in semestrul I 2007. Veniturile totale au fost de 31,55 mil. lei (8,6 mil. euro), in crestere cu 64% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a precizat Gheorghe.

Companiile BVB cele mai rezistente la scadere

Andreea Gheorghe sustine ca majoritatea companiilor listate au suferit scaderi mai mari de 50%, in principal din cauza contextului international nefavorabil si corelarii pietei de la Bucuresti cu evolutia pietelor externe.

Au fost insa si companii ale caror preturi au inregistrat scaderi de pana la 50%, printre acestea numarandu-se Policolor (-13,95%), Prodplast (-23,26%), Erste Bank (-48,17%) si Banca Comerciala Carpatica (-48,84%), conform cotatiilor de vineri, 7 noiembrie, raportate la cele din ultima sedinta de tranzactionare a anului trecut.

Andrei Puscaragiu explica scaderea temperata in cazul Policolor prin cumpararile realizate de catre Romanian Investment Fund (Cyprus) LTD si RC2 (Cyprus) Limited in vederea sporirii procentajului detinut in cadrul societatii.

„In cazul altor emitenti, scaderile reduse se pot datora lichiditatii modeste precum si faptului ca aceste societati nu au fost in atentia investitorilor”, a completat Puscaragiu.

El subliniaza ca, la polul opus, printre cele mai afectate de scaderi in primele zece luni s-au numarat actiuni mult mai lichide, aflate ani de-a randul intre preferatele investitorilor.

Printre acestea, brokerul de la Interdealer Capital Invest a mentionat Rompetrol Rafinare (-79,27%), SIF Transilvania (-88,71%) si Impact (-95,82%).

Sectorul financiar, cel mai afectat de scaderi

Andrei Puscaragiu de la Interdealer arata ca in conditiile in care marea majoritate a actiunilor listate la cota Bursei au inregistrat in perioada analizata scaderi mai mari de 50%, nu se poate spune ca anumite sectoare de activitate au fost ferite de scaderi, ci mai degraba ca anumite sectoare au fost mai mult sau mai putin afectate.

„Cel mai afectat sector, a fost cel financiar: Broker Cluj (-92%), SIF Transilvania (-88,71%), SIF Banat-Crisana (-86,79%), SIF Oltenia (-86,64%), SIF Moldova (-86,49%), SIF Muntenia (-80,08%), BRD (-73,57%)”, a exemplificat Puscaragiu.

El a spus ca din cauza crizei financiare globale, o parte din investitorii straini prezenti pe piata de capital din Romania, au luat decizia de a-si lichida partial sau total portofoliile detinute.

„In conditiile in care titlurile financiare prezente pe BVB au fost de-a lungul timpului printre preferatele investitorilor straini, presiunea mare la vanzare a dus la scaderi puternice pentru preturile acestor titluri”, a adaugat brokerul Interdealer Capital Invest.

Potrivit lui Puscaragiu, in primele 10 luni, sectorul utilitatilor publice a inregistrat scaderi de o amploare mai redusa: Transelectrica (-69%), Transgaz (-57,4%).

Previziuni pentru final de an

Andreea Gheorghe de la Intercapital Invest nu crede ca lucrurile se pot schimba foarte mult pana la sfarsitul anului si considera ca implicatiile situatiei din prezent sunt de masura sa aiba efecte negative pe termen mai lung.

„Ce este foarte clar in prezent este ca economia globala traverseaza o perioada extrem de dificila si acest lucru se poate observa cel mai bine in evolutia cotatiilor actiunilor listate”, a spus directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Pe de alta parte, Andrei Puscaragiu de la Interdealer Capital Invest considera ca scaderile abrupte inregistrate pe parcursul primelor 10 luni, amplificate in special pe parcursul ultimelor 2 luni (septembrie, octombrie 2008) au creat premisele pentru o revenire (precum cea din ultimele 3 saptamani de tranzactionare).

In plus, rezultatele financiare la 9 luni ale companiilor ar putea sa mai mentina o perioada de timp acest optimism, daca vor depasi asteptarile, a adaugat Puscaragiu.

Brokerul Interdealer Capital Invest a atras atentia ca trebuie avute in vedere si alte elemente: alegerile electorale si politica fiscala a viitorului Guvern (element care ingrijoareaza multi analisti), modul in care criza globala va afecta in perioada urmatoare economia romaneasca si implicit rezultatele viitoare ale companiilor listate si nu in ulimul rand, evolutia pietelor de capital externe.