- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Investitiile straine la BVB, scadere anuala de 10 ori in iulie

07 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Investitorii straini la Bursa de Valori Bucuresti au facut in iulie plasamente nete de 3 milioane de euro, adica de peste 10 ori mai putin decat in perioada similara din anul trecut, un nou semnal privind gradul scazut de atractivitate al pietei de capital. Care sunt scenariile prin care strainii pot fi readusi la BVB?
Investitiile straine la BVB, scadere anuala de 10 ori in iulie

„Avem o bursa, cum procedam?” este intrebarea la moda sau mai bine spus „gluma amara” in piata de capital autohtona. O piata anosta, mai mult pe rosu, cu lichiditati foarte reduse, dominata de o apatie generala.

Bursa de Valori Bucuresti trece prin cea mai neagra perioada din ultimii ani, plecarea investitorilor straini din piata, criza financiara globala si amanarea la nesfarsit a unor listari cat de cat atractive ducand piata la nivelul inregistrat acum 3-4 ani.

Cel mai nou semnal de alarma vine din statistica investitiilor la bursa pe luna iulie care consemneaza o scadere de peste 10 ori a sumelor investite de jucatorii straini fata de aceeasi perioada din anul trecut. Altadata, nerezidentii asigurau peste 70% din tranzactiile din piata.

Conform statisticii BVB, investitorii straini au cumparat in iulie actiuni in valoare de 45,2 de milioane de euro si au vandut de 42 milioane de euro, acestea fiind cele mai reduse valori din acest an. Anul trecut, in aceeasi perioada, investitorii straini plasasera 187 de milioane de euro si inregistrau vanzari de peste 155 de milioane de euro.

In iunie, nerezidentii au scos de pe Bursa 2,2 milioane de euro.

In total, in primele 7 luni din acest an, nerezidentii au scos 22,3 milioane de euro din piata, ca diferenta intre vanzari si cumparari. Pe de alta parte, rezidentii au introdus in piata 30,9 mil. euro.

In absenta strainilor, investitorii autohtoni au asigurat in iulie doua treimi din rulajul bursei, cumparand de 117,8 milioane de euro si vanzand de 120,2 milioane de euro.

[quote=Dorin Ghidiu, senior broker Vanguard]Situatia de pe bursa este o consecinta directa a lipsei de atractivitate a titlurilor listate. Nu avem companii din cele mai performante domenii, de la constructii, la IT si retail, iar din domeniul bancar sunt prea putine. Si atunci, ce sa cumperi?[/quote]
Brokerii spun ca plecarea investitorilor straini din piata romaneasca are ca motiv nu neaparat lipsa atractivitatii titlurilor de pe BVB cat o strategie de avarie pe care majoritatea a adoptat-o pe fondul crizei financiare globale declansata de prabusirea sistemului de credite cu grad ridicat de risc din Statele Unite si de aprecierea la cote record a preturilor materiilor prime, in special a petrolului.

„Au plecat nu numai de la noi. Au parasit toate pietele emergente si s-au retras in investitii mai sigure, de genul metalelor pretioase, sau in bonduri si plasamente cu grad de risc extrem de scazut. Majoritatea a intrat in expectativa, asteptand sa treaca criza”, a declarat Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB, in prezent consilier pe piete de capital.

In timp ce investitorii straini au vandut si au plecat spre zone mai „calde” din punct de vedere investitional, bursa de valori din Bucuresti a intrat in criza, pesimismul ducand la o „topire” a cotatiei actiunilor listate.

[quote=Septimiu Stoica, fost presedinte BVB]In prezent, apetitul pentru risc al investitorilor e la cote extrem de reduse. Teama ca piata va continua sa scada ii determina pe multi sa vanda, chiar daca in pierdere, sau sa astepte vremuri mai bune[/quote]
Intoarcerea strainilor, o himera?

In conditiile in care capitalul romanesc se dovedeste a fi incapabil sa compenseze absenta nerezidentilor din piata, specialistii cauta solutii pentru a-i aduce inapoi pe cei care, in anii trecuti, asigurau „spectacolul” tranzactiilor din piata de capital.

Laurentiu Popescu, broker la Fortius Finance, spune ca va fi greu sa ii atragi inapoi in piata pe investitori, atata timp cat conditiile internationale vor ramane dificile.

„Investitorii straini nu se vor intoarce in piata de capital romaneasca decat atunci cand piata internationala va da semne de revenire. Consider ca doar cu un pachet de masuri ferme, de la listari la actiuni de promovare, putem atrage mai multi investitori in piata”, a declarat brokerul, pentru DailyBusiness.ro

Dorin Ghidiu, senior broker Vanguard spune ca intoarcerea nerezidentilor este, in acest moment, imposibila, in conditiile in care Romania a disparut, practic, de pe harta investitionala internationala.

„In teorie, fondurile de investitii ar trebui sa isi asigure cam o treime din portofoliu din plasamente in tarile emergente, cele mai dinamice in prezent. Iata insa ca acest lucru nu se intampla si asta pentru ca criza este mai puternica decat s-a estimat initial”, a explicat Ghidiu.

„In anii ’90, SUA a reprezentat un fel de supapa de evacuare a problemelor financiare mondiale, in contextul prabusirii sistemelor totalitariste, in special a URSS-ului. Acum, cand SUA are probleme, Europa si tarile emergente, precum Brazilia si chiar Rusia, ar trebui sa absoarba din aceasta criza globala, numai ca nu au aceasta posibilitate. In aceste conditii, fluxurile investitionale se indreapta spre investitii sigure, iar Romania nu este pe lista cea buna”, a declarat brokerul.

Dorin Ghidiu spune ca piata romaneasca de capital nu se afla in atentia investitorilor, pentru simplul motiv ca nu ofera produse atractive.

„Nu avem IPO-uri, nu avem companii din retail, desi suntem campioni europeni la consum, nu avem constructii, desi suntem printre cei mai dinamici pe acest segment, iar pe IT suntem inexistenti. Nici macar pe sectorul financiar, nu avem o oferta prea mare, cu toate ca la noi se fac cele mai mari profituri din zona”, considera Ghidiu.

Brokerii estimeaza ca piata ar putea sa isi revina cel mai devreme in toamna acestui an, iar cel mai tarziu la primavara.

In timp ce brokerul Mihai Chisu, de la societatea de brokeraj IFB Finwest, crede ca, pe fondul rezultatele la sase luni, piata va marca, din toamna, un reviriment, Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB, vede o evolutie cu adevarat pozitiva abia in primavara, atunci cand cei care au cumparat ieftin in aceasta perioada vor avea de castigat.

Andrei Puscaragiu, broker Interdealer Capital Invest, considera insa ca totul va depinde de modul in care va evolua situatia pe pietele internationale.

Bursa de la Bucuresti este interconectata la evolutiile externe. S-a vazut in mod clar, in ultima perioada, ca pentru investitori conteaza mai mult situatia internationala decat datele fundamentale, rezultatele financiare ale companiilor pe primul semestru „, a declarat Andrei Puscaragiu.