- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Listarea titlurilor de stat la BVB: oportuna sau nu?

25 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti starneste reactii diverse in piata de capital. In timp ce o serie de specialisti saluta initiativa, sperand ca va atrage mai multi investitori, altii considera masura insuficienta, in absenta unei piete la termen si a unor dobanzi stimulative.
Listarea titlurilor de stat la BVB: oportuna sau nu?

Anuntata inca de acum cativa ani, lansarea la bursa a titlurilor de stat va deveni, in sfarsit, realitate. Ministerul Finantelor a anuntat introducerea la tranzactionare, in cadrul unei ceremonii oficiale, la Bursa de Valori Bucuresti, a unui numar de 26 emisiuni de titluri de stat cu cupon fix vandute pana in prezent. Surse ministeriale au declarat ca valoarea titlurilor listate luni va fi de 8 miliarde de lei.

Update: Ministrul Vosganian a declarat vineri ca titlurile de stat nu vor fi listate la BVB de luni, 28 iulie, ci, probabil, de pe 4 august

Conducerea BVB spera ca momentul sa fie unul semnificativ pentru piata, instrumentele cu venit fix fiind considerate „momeala” ideala pentru investitorii reticenti, speriati de fluctuatiile din ultima vreme ale actiunilor.

„Prezenta titlurilor de stat reprezinta o solutie pentru piata de capital, tinand cont de conditiile dificile din piata, deoarece investitorii se vor orienta catre aceste titluri, care sunt sigure, in ciuda randamentului mai mic”, a declarat presedintele BVB, Stere Famache. Oficialii BVB au evitat insa sa se pronunte asupra volumului si valorii totale a titlurilor de stat ce ar urma sa fie listate de luni pe piata de capital.

Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest, crede ca, dincolo de lipsa informatiilor oficiale privind volumul titlurilor ce urmeaza a fi listate, momentul are sanse sa devina unul semnificativ pentru piata de capital autohtona.

„In contextul general nefavorabil, prezenta in piata a unor instrumente cu venit fix este ideala. Aceste titluri vor atrage interesul celor aflati in cautarea unor plasamente mai sigure in conditiile in care piata s-a depreciat extrem de mult, iar alternativele din economie, in genul investitiilor imobiliare, de pilda, nu mai sunt atat de profitabile ca pana anul trecut”, a declarat brokerul, pentru DailyBusiness.ro

Principalul avantaj: costuri mai reduse de achizitie decat din sistemul bancar

Titlurile de stat se vor putea cumpara, in continuare, si de pe piata bancara. In aceste conditii, specialistii sunt destul de reticenti cu privire la volumul tranzactiilor cu titluri de stat, mai cu seama ca nici pe segmentul obligatiunilor, BVB nu se poate lauda cu vreo performanta notabila.

Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest, crede ca mare avantaj al bursei este, pentru investitori, faptul ca vor plati un cost mai mic pentru cumpararea titlurilor de stat.

„In mod evident, achizitia prin intermediul bursei a titlurilor va fi mai ieftina decat cea din sistemul bancar, avand in vedere comisioanele bancare. Nu stim, pentru moment, care este diferenta, dar daca se va aplica acelasi mecanism ca in cazul obligatiunilor, tranzactiile prin bursa vor fi in avantaj”, a declarat Lupsan, pentru DailyBusiness.ro

Valentin Ionescu, analist la Wood & Company, crede ca marea problema a titlurilor de stat va fi tocmai faptul ca nu pot determina un castig mai mare pentru investitori.

„Practic, prin bursa vei putea sa cumperi titluri de stat. In lipsa unui mecanism de tranzactionare la termen, bursa nu va fi mai mult decat o platforma de cumparare. Cand vom avea o piata futures pe acest segment, cand vom avea dobanzi stimulative, cand investitia intr-un titlu de stat va aduce un potential castig stimulativ, atunci piata va fi una de succes. Pana atunci nu va reprezenta decat un refugiu pentru investitorii timorati de fluctuatiile pietei, de cei care ezita sa riste si aleg un castig mai mic, dar sigur”, a declarat analistul, pentru DailyBusiness.ro.

Oficialii BVB confirma indirect faptul ca listarea titlurilor de stat la BVB reprezinta doar o masura menita a mari oferta investitionala a pietei, fiind destul de dificil de estimat modul in care aceasta noua oferta va genera sau nu un interes real in randul investitorilor.

„Pentru viitor, este greu de anticipat care va fi volumul tranzactiilor cu titluri de stat pe piata de capital”, a declarat, anterior, presedintele BVB, Stere Farmache.

Fondurile de pensii, clientul ideal al titlurilor de stat

Listarea la Bursa de Valori a titlurilor de stat ii cauta chiar pe investitorii care nu sunt dispusi sa riste prea mult, admit oficialii MF si cei ai BVB, iar candidatii ideali la acest statut sunt fondurile de pensii, fondurile mutuale si companiile de asigurari, care au la dispozitie putine instrumente cu venit fix tranzactionate la bursa.

„Cele mai multe din cele 14 fonduri de pensii obligatorii au un profil mediu de risc, ceea ce presupune o pondere ridicata a plasamentelor in active „sigure”, precum titlurile de stat”, explica brokerul Andrei Puscaragiu, de la Inderdealer Capital Invest.

„Titlurile de stat sunt momeala ideala pentru a le atrage pe bursa. Iar apoi, prin IPO-uri, in special, ii poti determina, incet-incet, sa investeasca si in piata spot”, a declarat brokerul, pentru DailyBusiness.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, unul dintre suporterii listarii titlurilor pe bursa, crede ca oferta va fi imposibil de trecut cu vederea de jucatorii de pe pilonul II. Vosganian a calculat ca fondurile de pensii au incasat, din mai, 289,4 milioane lei (peste 81 milioane euro).

„Este foarte important sa existe o piata lichida a titlurilor de stat, pentru ca ele sunt o investitie sigura si profitabila pentru fondurile de pensii”, a precizat ministrul.

Alti clienti potentiali pentru titlurile de stat ar fi, in opinia lui Andrei Radulescu, analist la Target Capital, investitorii straini, disparuti din piata de capital romaneasca in cautarea unor investitii mai sigure.

„Nu ar fi exclus sa asistam la o intrare de fluxuri straine de capital pe segmentul obligatiunilor, avand in vedere ca pretul variaza invers proportional cu cuponul oferit de obligatiune, si in contextul in care economia romaneasca se afla intr-un proces de convergenta nominala si ideala catre media Uniunii Europene”, a declarat analistul.

Intoarcerea investitorilor straini in piata ar fi un element la fel de semnificativ ca si plecarea acestora, resimtita in mod puternic in acest an. In conditiile in care acestia asigurau cam 60-70% din tranzactii, plecarea lor a condus la prabusirea pietei, titlurile ajungand la cotatiile pe care le inregistrau in urma cu 2-3 ani.

Regulile de tranzactionare, disponibile saptamana viitoare

Desi listarea la bursa a titlurilor de stat va avea loc luni, pana la aceasta ora brokerii nu au prea multe informatii despre regulile de tranzactionare.

„Exista niste discutii preliminare si, mai mult ca sigur, listarea titlurilor va urma modelul obligatiunilor. Ramane ca bursa de valori sa anunte, probabil, saptamana viitoare mecanismul de tranzactionare”, a precizat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat, joi, printr-un comunicat de presa, ca a aprobat constituirea si administrarea de catre B.V.B. a sistemului alternativ de tranzactionare Piata Alternativa, precum si modificarile la Codurile Depozitarului Central si B.V.B. pentru facilitarea tranzactionarii titlurilor de stat.

„Bursa de Valori Bucuresti are la dispozitie 15 zile pentru a transmite Comisiei forma modificata a Codului, in conformitate cu observatiile formulate de autoritatea pietei de capital”, se precizeaza in comunicat.

Ce se stie sigur, conform brokerilor, este ca listarea la bursa se va face pe baza unei solutii informatice pe care Ministerul Economiei si Finantelor, BNR, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central (RoClear) o testeaza inca din aprilie. Solutia va permite conectarea bursei la sistemul electronic de decontare si depozitare a titlurilor de stat, asigurandu-se simultaneitatea tranzactionarii titlurilor de stat atat pe piata bursiera, cat si pe cea interbancara in conditiile pastrarii infrastructurii tehnice actuale.

Derularea licitatiilor pentru vanzarea pe piata primara a titlurilor de stat se va realiza ca si pana in prezent prin BNR, mandatata de MEF sa indeplineasca functia de agent de plasare pentru emisiunile organizate de Trezoreria Statului.

Depozitarul titlurilor de stat va ramane in continuare Safir (depozitarul creat de BNR), iar Depozitarul Central va fi interconectat la sistemul acestuia.

Pentru tranzactionarea si evidentierea detinerilor de titluri de stat se va utiliza mecanismul fara prevalidare a instrumentelor financiare, respectiv sistemul de conturi globale, care s-a utilizat pana in prezent pentru titlurile Erste.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a vandut titluri de stat in valoare de pana la 5 miliarde lei (1,4 miliarde euro) din valoarea totala planificata, de 11 miliarde lei (3 miliarde euro).

Randamentele la titlurile de stat cu scadenta la un an au urcat la ultimele emisiuni pana la 11%.