- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Pariul nebunesc din care un american a ajuns miliardar. Riscă să piardă o avere în divorțul de o româncă din Galați

18 Nov, 13:05 • Russo George
John Paulson are o avere netă estimată între 3,5 și 4.6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, în mare parte datorită pariului său câştigător împotriva pieţei imobiliare din SUA înainte de criza financiară din 2008, care a adus 15 miliarde de dolari pentru el şi pentru investitori atunci când piaţa s-a prăbuşit.
Pariul nebunesc din care un american a ajuns miliardar. Riscă să piardă o avere în divorțul de o româncă din Galați

În urmă cu patru ani, John Paulson şi-a transformat fondul de hedging într-o afacere de familie, după ce activele au scăzut de la 38 de miliarde de dolari în 2011 la 9 miliarde de dolari în 2019. În ciuda pierderilor, Paulson are în continuare o avere considerabilă, iar experții consideră că aceasta este mai mare decât cea declarată.

De-a lungul anilor, a fost numit „unul dintre cele mai proeminente nume din finanţe”, „escroc al fondurilor speculative”, „unul dintre oamenii cu cele mai mari averi din istoria Wall Streetu­lui” şi „investitorul cu cea mai mare tranzacţie din toate timpurile”.

Citește și: Previziuni economice pentru 2024. Ce se va întâmpla cu banii românilor

În 2010, a doborât un alt record al industriei de hedging, când compania sa a încasat aproximativ 5 miliarde de dolari, investind în principal în aur, considerat unul dintre cele mai sigure active, în special în momente de volatilitate şi incertitudine. Ulterior, Paulson şi-a concentrat tot mai mult resursele pentru a obţine expunere pe aur, însă cu randamente dezamăgitoare de data aceasta.

Portofoliul său a înregistrat evoluţii mixte în ultimii ani. În 2020, Paulson şi-a transformat fondul speculativ într-o afacere de familie, după ce activele au scăzut de la 38 de miliarde de dolari în 2011 la 9 miliarde în 2019. În 2011, a realizat o serie pierzătoare de investiţii pe criza datoriile europene, cât şi pe conglomerate precum Bank of America, Citigroup şi Sino-Forest Corporation, o companie chineză suspectată de fraudă.

John Paulson riscă să piardă o avere în divorțul de românca Jenica

De asemenea, a declarat că România va pierde procesul Roşia Montană şi a mizat mult în ultimii ani pe piaţa imobiliară din Puerto Rico, despre care spune că poate deveni un „Singapore al Caraibilor”. Pe insulă, se confruntă mai nou cu o serie de procese intentate de un fost partener de afaceri.

Născută în Galaţi, Jenny (Jenica) Paulson, 51 de ani, şi-a întâlnit soţul cu mult timp înainte ca acesta să devină faimos, potrivit Reuters. El a angajat-o ca asistentă la scurt timp după ce Jenny obţinuse azil politic în SUA şi, pe măsură ce se apropia de 45 de ani, a decis că a sosit momentul să se căsătorească, Jenny având „personalitatea îmbucurătoare pe care o căuta”, conform cărţii „The Greatest Trade Ever”, de Gregory Zuckerman.

În vara anului 2022, Jenn l-a dat în judecată pe John Paulson și îi cere cel puțin 1 miliard de dolari în partajul divorțului pe care acesta l-a înaintat, susținând că acesta încearcă să ascundă miliarde de dolari în procesul de divorț.

Citește și: Companiile de stat domină Bursa de Valori Bucureşti în 2023. Creşteri spectaculoase ale veniturilor