- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Se ascute lupta pentru sefia SIF-urilor. Care sunt motivele?

23 Apr, 00:01 • traian.badulescu
Adunarile generale la cele 5 SIF-uri, convocate pentru vineri, ar putea iesi cu "scantei", mai ales in cazul societatilor la care concurenta pentru un post in conducere este foarte mare. Reprezentantii pietei de capital au incercat sa explice pentru DailyBusiness.ro care este miza acestor lupte pentru conducerea SIF-urilor.
Se ascute lupta pentru sefia SIF-urilor. Care sunt motivele?

In timp ce Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, reduce entuziasmul noilor candidati la conducerea SIF-urilor, avertizand ca a fi in Consiliul de Administratie al unei societati de investitii financiare nu are chiar atat de multe avantaje pe cat pare, alti reprezentanti din piata de capital afirma contrariul.

„Multi inteleg prost sefia. Intai se alege Consiliul de Administratie si acesta alege presedintele si vicepresedintele. Foarte multi confunda un SIF cu o societate comerciala, uitand ca un SIF este un organism de plasament colectiv”, a spus Mihai Fercala, actualul presedinte-director general al SIF Transilvania.

El a adaugat ca o parte din cei care candideaza pentru un post in conducerea SIF-urilor „isi inchipuie ca pot face cine stie ce minune”, avand in vedere ca SIF-ul este o afacere foarte atractiva pentru multi, datorita participatiilor mari pe care le are la unele companii.

Pe de alta parte, Adrian Caramiha, unul dintre primii brokeri din Romania, actual investitor, spune ca prezenta in conducerea unui SIF are multe avantaje.

„Principalul avantaj de a conduce un SIF este ca poti sa-i stabilesti politica. Una e sa fii prezent acolo, alta e sa vorbesti cu membrii Consiliului de Administratie”, a spus Caramiha.

De aceeasi parere este si omul de afaceri Catalin Chelu, care detine actiuni la SIF-uri.
[quote=Adrian Caramiha, investitor]Toate SIF-urile au aceeasi conducere de la infiintare si unii care trec pe acolo simt nevoia de schimbare[/quote]
In plus, un alt avantaj al celor care se afla la carma SIF-urilor este salariul foarte mare, potrivit lui Chelu, care a facut parte, pentru cateva luni, din conducerea SIF Moldova.

„Salariul unui presedinte, care are si functia de director general, ajunge la 400 milioane lei vechi pe luna”, a spus Chelu.

Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia, spune insa ca la SIF Oltenia cel mai mare salariu nu depaseste sase salarii medii pe economie (circa 60 mil. lei vechi – n.r.).

Nevoia de schimbare agita spiritele

La alegerile precedente pentru conducerea SIF-urilor, numarul candidatilor a fost mai mic fata de acest an, potrivit lui Caramiha.

„Batalia nu era chiar asa de mare. Nu era actionariatul atat de bine concentrat”, a explicat Caramiha.

Un alt motiv pentru care a crescut concurenta pentru conducerea SIF-urilor este, in opinia lui Caramiha, nevoia de schimbare.

„Toate SIF-urile au aceeasi conducere de la infiintare si unii care trec pe acolo simt nevoia de schimbare”, a spus Caramiha.

Intrebat de ce nu a candidat din nou pentru conducerea unui SIF, Catalin Chelu a spus ca „deocamdata” asista ca spectator.

El neaga ca actioneaza in mod concertat cu alti actionari in cadrul SIF-urilor si considera ca deciziile unor SIF-uri de limitare a drepturilor de vot pana la 1% sunt doar niste „masuri de siguranta prin care sa se aleaga aceiasi membri de 15 ani”.

Desi aflati in „tabere adverse”, Catalin Chelu apreciaza ca Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, „are cea mai corecta atitudine” dintre toti oficialii SIF-urilor, acest SIF fiind si cel mai transparent.
[quote=Catalin Chelu]Salariul unui presedinte, care are si functia de director general, ajunge la 400 milioane lei vechi pe luna[/quote]
Mai multi oameni de afaceri importanti si-au depus candidaturile pentru un loc in consiliul de administratie al SIF Banat-Crisana, printre ei aflandu-se si Horia Ciorcila – presedintele Bancii Transilvania.

Ceilalti pretendenti sunt Doru Lionachescu, directorul bancii de investitii Capital Partners, Alexandru Parvulescu – presedintele Romenergo, Octavian Radu – proprietar al grupului de firme RTC, si actualul presedinte al SIF1 – Ioan Cuzman.

Actionarii SIF Banat-Crisana urmeaza sa se intalneasca pe 24 aprilie pentru a alege membrii consiliului de administratie care vor conduce societate in urmatorii patru ani.

Actionarii SIF Moldova au fost convocati in 24/25 aprilie, in cadrul adunarii generale in care isi vor alege 7 administratori din 13 candidati inscrisi.

Astfel, pentru sefia SIF Moldova se lupta actualul presedinte director general Costel Ceocea, precum si 4 administratori din actuala echipa de conducere: Matei Alexandru, Liviu Claudiu Doros, Sorin Mihail Turtoescu si Dumitru Bontas.

Pe langa acestia, mai candideaza Morosan Iosefina, Andrei Elena, Bogdan Eugen, Andreica Marin, Nastase Monica, Nicu Tapalaga, Aurel Saramet si Emilian Badica.

Tot pe 24 aprilie au fost convocati si actionarii SIF Transilvania pentru alegerea a sapte administratori din 16 candidati inscrisi. Pe lista celor care si-au depus candidatura se numara si sase membri din conducerea actuala a societatii, inclusiv actualul presedinte-director general Mihai Fercala.

La SIF Muntenia, realizarea obiectivelor strategice ale administrarii portofoliului de active financiare a fost incredintata, in baza hotararii Adunarii Generale a Actionarilor din anul 1997, societatii de administrare a investitiilor Muntenia Invest.

SIF Muntenia este singura societate de investitii financiare care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de administrare.

Consiliul de administratie al societatii, ales in anul 2005 pentru un mandat de 4 ani, a devenit Consiliul Reprezentantilor Actionarilor (CRA). Pentru un loc in acest consiliu, format din 11 membri, si-au depus candidatura 18 persoane.

La SIF Oltenia, unde marea „batalie” s-a dat anul trecut, in sedinta convocata pentru vineri urmeaza sa se aleaga un administrator dintre doi candidati inscrisi pentru acest post.