- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Societate de administrare a investitiilor: Obligatiunile municipale, mai atractive decat depozitele bancare

10 Mar, 16:43 • traian.badulescu
Randamentele oferite de depozitele bancare sunt mai mici si teoretic mai riscante decat cele oferite de obligatiunile municipale, potrivit reprezentantilor societatii de administrare a investitiilor (SAI) Explore Asset Management.
Societate de administrare a investitiilor: Obligatiunile municipale, mai atractive decat depozitele bancare

„Din punct de vedere al randamentului ajustat la risc, desi prezinta un risc mai mic, obligatiunile municipale ofera randamente mai mari decat depozitele bancare”, au declarat reprezentantii Explore Asset Management, in cadrul unei conferinte de presa organizata impreuna cu firma de consultanta financiara VMB Partners.

Ei au explicat ca, in momentul de fata, economisirea la banca (depozitul bancar) este mai riscanta decat investitia in obligatiuni, in cazul sumelelor investite de peste 50.000 euro (plafon maxim garantat prin depozite).

„In ceea ce priveste riscul de faliment al emitentului, toate aceste instrumente (cu venit fix- n.r.) au un risc mai scazut decat clasicul depozit bancar. Statistic, datele din pietele internationale (de exemplu SUA) arata o probabilitate mult mai scazuta de esec al unei municipalitati, fata de o banca”, au spus reprezentantii societatii de administrare a investitiilor.

Pe de alta parte, reprezentantii celor doua companii au apreciat ca, in conditiile in care Romania va accesa un imprumut extern, riscul de faliment tinde catre zero in sistemul bancar romanesc.

Ei au adaugat ca riscul de neplata se minimizeaza in cazul titlurilor (obligatiunilor municipale), pentru ca sunt structurate pe 10-20 ani (platile se ramburseaza amortizat).
[img=21][/img]
Intr-un clasament al investitiilor in instrumente cu venituri fixe realizat de Explore Asset Management, obligatiunile municipale sunt pe primul loc la capitolul randamente.

Astfel, in timp ce randamentele in lei oferite de titlurile de stat sunt de 11-12%, iar cele oferite de obligatiunile emise de BERD si BEI, de 14-15%, cele oferite de obligatiunile municipale ajung la 15-17% anual.

Categoriile de investitori pentru care investitia in obligatiuni municipale si internationale este mai potrivita sunt fondurile de pensii, fondurile de obligatiuni deja existente pe piata din Romania, precum si persoanele fizice, conform companiei.

Imprumuturi municipale pe Bursa de peste 80 mil. euro in 2009

Autoritatile locale vor emite in acest an obligatiuni in valoare de peste 360 mil. lei (84 mil. euro), potrivit estimarilor firmei de consultanta financiara VMB Partners.

Printre municipalitatile care se vor imprumuta astfel se numara Focsani, Bistrita, Slobozia, Bacau, Alba Iulia si Iasi.

Imprumuturile contractate de autoritatile administratiei publice locale trebuie avizate de catre Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Unitatilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la imprumuturi sau sa garanteze orice fel de imprumut, daca totalul datoriilor anuale reprezentand ratele scadente la imprumuturile contractate si/sau garantate, dobanzile si comisioanele aferente acestora, inclusiv ale imprumutului care urmeaza sa fie contractat si/sau garantat in anul respectiv, depaseste limita de 30% din totalul veniturilor proprii.

In general, veniturile proprii reprezinta doar 40% – 60% din totalul veniturilor bugetare (Ex: Suceava – 46%, Alba Iulia – 61%), ceea ce inseamna ca un grad de indatorare de 30% din veniturile proprii reprezinta aproximativ 12% – 18% din veniturile bugetare totale.

Semnele iesirii din criza a pietelor bursiere

Iesirea din crizele anterioare a fost anticipata de unele evenimente precum stabilizarea pretului caselor in Statele Unite, potrivit reprezentantilor Explore Asset Management.

„Nu putem anticipa acest minim mai devreme de sfarsitul anului 2009”, au precizat acestia.

Un alt semn al iesirii din criza ar putea fi cresterea de cateva luni consecutive a indicelui industriei manufacturiere americane. „Deocamdata este pe trend descrescator in ultimele 9 luni”, au mai spus reprezentantii companiei.

Reluarea cresterii comertului international, fenomen urmarit de indicele Baltic Dry Index, ar putea fi un alt eveniment ce va prevesti iesirea din criza.

Totodata, un al patrulea semn ar fi incheierea revizuirilor negative a profiturilor companiilor.

„Suntem intr-o perioada in care estimarile de profit ale companiilor sunt ulterior revizuite negativ. Acest fenomen poate continua si in 2009, in special in sectorul financiar”, au estimat reprezentantii societatii de administrare a investitiilor.

Explore Asset Management s-a lansat pe piata in toamna anului trecut si vizeaza pentru acest an un numar de 40-50 de clienti noi si atragerea unor investitii de 4 milioane euro.

Societatea percepe un comision de 1% pentru administrarea investitiilor in titluri cu venituri fixe si de 2% pentru cele in actiuni.