- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Unde isi tin banii cei mai mari investitori sofisticati din Romania, SIF-urile

03 Aug, 00:01 • marius.balasoiu
Cele mai mari doua banci din Romania, BCR si BRD, ocupa in medie 52% din activele nete ale celor cinci SIF-uri, de 7,36 miliarde lei (1,73 mld. euro). Extremele sunt de 45,2% la SIF Transilvania si de 63,9% la SIF Moldova. Pe restul portofoliilor, SIF-urilor le ramane destul spatiu pentru diversificare. Ele au plasamente in 1.147 de companii, dar numai 65 dintre acestea au ponderi mai mari de 1% in portofoliile SIF-urilor.
Unde isi tin banii cei mai mari investitori sofisticati din Romania, SIF-urile

Societatile de Investitii Financiare (SIF)

pastrau, la 30 iunie 2010, intre 26 si 33 % din activele lor nete in actiuni ale Bancii Romane pentru Dezvoltare – Societe Generale (BRD) , potrivit raportarilor trimise de SIF-uri la Bursa. A doua pozitie in fiecare dintre cele cinci portofolii este ocupata de actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) , care nu sunt, deocamdata, cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) .

Incepand cu pozitia a treia din structurile portofoliilor SIF-urilor, deja isi pun amprenta strategiile diferite de administrare si, eventual, preferintele diferite pentru anumite domenii sau companii, cotate sau nu la bursa. Astfel ca SIF-urile propun, in fapt, cinci modele de portofolii, cu autoritatea celor mai mari investitori institutionali romani, adeseori denumiti sofisticati sau calificati in literatura de specialitate.

Portofoliile celor cinci Societatile de Investitii Financiare (SIF) nu au suferit modificari dramatice in 30 iunie 2010 fata de 30 iunie 2009.

„SIF-urile au preferat sa-si pastreze in mare aceeasi structura a portofoliului si sa vanda doar detinerile la companii mici, sau nelichide, de la care nu mai puteau astepta nici castiguri de capital (cresteri ale cotatiilor, n.red.) si nici dividend”, observa Adriana Marin, sefa departamentului de cercetare a societatii de brokeraj UniCredit CA-IB Secutrities.

Totusi, SIF-urile dispun de resursele cele mai mari din tara pentru operatiuni bursiere pe termen scurt. „Pentru acest an, avem prevazut un buget de 140 de milioane de lei (circa 33 de milioane de euro) pentru operatiuni la bursa”, a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, pentru DailyBusiness.ro.

Apetit speculativ

SIF Moldova (SIF2) calca pe urmele SIF Oltenia (SIF5), societatea cu apetitul cel mai mare pentru plasamentele, eventual speculative, la Bursa. Aceasta din urma nu are, in afara de BCR, decat o singura companie nelistata pe piata reglementata in primele 10 cu cele mai mari ponderi in portofoliu. A doua exceptie este o companie unica in fiecare tara importanta a lumii: Eximbank.

Preferinta pentru companiile cotate este si cea care face ca actiunea SIF Oltenia sa fie ea insasi, mai mereu, printre companiile cele mai tranzactionate la bursa, dar si printre cele mai volatile (cu variatiide pret mari). Doar celebrul producator de placi ceramice sanitare Sanex Cluj Napoca, vehiculul de investitii Voltalim Craiova, o societate de leasing (Biroul de Investitii Regional IFN Craiova) si foarte putine altele mai sunt necotate la Bursa printre primele 30 de companii din portofoliul SIF Oltenia, cu ponderi mai mari de 0,2% din activele nete ale societatii.

In schimb, dintre cele cinci societati de investitii, SIF Oltenia are cel mai mare pachet de actiuni ale OMV Petrom, de 157 mil. lei (37 mil. euro), al treilea ca pondere in portofoliul societatii craiovene, potrivit datelor din 30 iunie. Petrom nu se afla atat de sus in nici un alt portofoliu de SIF, pentru ca investitorii au sanctionat societatea petroliera pentru scaderea previzibila a profitabilitatii. Consumul de carburanti s-a redus drastic din cauza crizei. Petrom nu se afla in portofoliul SIF Muntenia (SIF4) si are ponderi mult mai mici in portofoliile celorlalte: 2,5% (un pachet de 29,6 mil. lei, sau 6,9 mil. euro) din activele nete ale SIF Moldova, 1% (18 mil lei, sau 4,2 mil. euro) din SIF Transilvania (SIF3) si de numai 0,6% (8 mil. lei, sau nici doua mil. euro) din SIF Banat Crisana (SIF1). In schimb, managerii de portofoliu ai SIF Oltenia, mai amatori de speculatii, au preferat sa pastreze un pachet mai mare la Petrom.

Nu intamplator, SIF Moldova are al doilea pachet Petrom ca marime intre SIF-uri. SIF Moldova a prins apetit pentru speculatii si isi pregateste portofoliul pentru momentul in care piata va iesi din criza. „Ne repozitionam avand in vedere doua criterii: pe de o parte trebuie sa ne pregatim pentru situatia in care bancile nu vor mai da dividende atat de mari ca pana acum, ca urmare a scaderii creditarii, respectiv a propriilor performante. Pe de alta parte, incercam sa ocupam pozitii bune la companiile care vor iesi cel mai rapid si cu performantele cele mai bune din criza”, a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, pentru DailyBusiness.ro. Costel Ceocea nu s-a referit explicit la Petrom, dar este cunoscuta sensibilitatea companiilor petroliere la conditiile macroeconomice critice. Consumul, mai precis stocurile de titei si de carburanti, respectiv preturile acestora sunt printre cei mai sensibili indicatori ai increderii in viitorul economiei. Pretul titeiului creste de indata ce un indicator macroeconomic oarecare, sau rezultatele unor mari companii dau semnale pozitive.

„Mici” ajustari

Fata de marimea portofoliilor SIF-urilor, modificarile nu sunt „dramatice”, astfel incat vicepresedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, ne-a putut spune: „Ne-am pastrat directiile strategice”. Intr-adevar, comparand portofoliul SIF Oltenia de la 30 iunie anul acesta cu cel din urma cu 12 luni, vedem aceleasi cantitati de actiuni la marea majoritate a acelorasi companii. A fost vandut pachetul de la Rometrol Rafinare (Petromidia), doar pentru ca a fost facuta o oferta obligatoprie de preluare. La fel s-a intamplat la toate cele cinci SIF-uri. Au mai fost vandute pachete reziduale la companii prea putin atractive precum ICE Felix Fabrica de Calculatoare Electronice Bucuresti, Mecanica Rotes Targoviste, sau Relee Medias. Dupa 30 iunie au fost vandute pachete mult mai importante la Elsid Titu si Electrocarbon Slatina, pentru care SIF Oltenia a incasat sase milioane de euro, potrivit lui Tudor Ciurezu.

Pe partea de cumparari, plusul de 4,7 milioane de actiuni Petrom nu inseamna decat 1% din cat avea SIF Oltenia acum un an. Achizitiile mai importante sunt altele. „Am cumparat Biofarm si Electromagnetica, de care suntem foarte interesati. Am cumparat si Transelectrica, desigur pentru ca este o actiune defensiva, dar si pentru ca pretul era foarte atragator. Si am mai facut si alte mici corectii de portofoliu”, a declarat Tudor Ciurezu, pentru DailyBusiness.ro. SIF Oltenia este interesata de Biofarm, pe care o controleaza impreuna cu SIF Banat Crisana, in perspectiva unei eventuale licitatii pentru achizitia Antibiotice Iasi.

Dupa curatenie

Multa vreme, SIF Moldova a fost ocolita din cauza unor operatiuni controversate ale celei dintai echipe de conducere din istoria sa. A fost nevoie de multi ani si de alte doua echipe de conducere pentru a se curata portofoliul de efectele acelor decizii, iar acum SIF Moldova este aproape la fel de cautata la bursa ca si SIF Oltenia.

„In ultimul an, SIF Moldova a trebuit sa-si ajusteze strategia de investitii astfel incat sa suplineasca lipsa de performanta a portofoliului istoric si ca urmare a crizei”, a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, pentru DailyBusiness.ro.

Seful SIF Moldova ne-a mai spus ca eventuala scadere a incasarilor din dividendele bancilor va fi suplinita prin „amplificarea volumului tranzactiilor si a caracterului speculativ al unor operatiuni, asociindu-le tot mai mult pe acestea cu operatiunile de acoperire a riscului”.

SIF Moldova nu ignora nici situatia de subevaluare semnificativa a multora din active. „Estimam la 40 – 70% gradul de subevaluare a multor active. De aceasta oportunitate vrem sa beneficiem si sa ne intarim pozitia pe acele active care vor reveni pe crestere cel mai repede la iesirea din criza, astfel incat si performanta portofoliului nostru sa fie mai mare”, adauga Costel Ceocea. Dintre domeniile susceptibile la o revenire rapida din criza, oficialul a selectat pe cel al serviciilor, dar si pe cel farmaceutic, care si acum este foarte cautat, fiind considerat si un sector rezistent la criza.

In cautarea energiei verzi

SIF Moldova a cumparat si Biofarm, dar nu asa de mult ca SIF Oltenia sau SIF Banat Crisana, ci mai mult direct Antibiotice. Jumatatea acestui an a gasit in portofoliul societatii din Bacau cu aproape 300.000 mai multe actiuni Antiobiotice, dar si cu aproape cinci milioane mai multe actiuni ale Bancii Transilvania. In fapt, a vandut actiuni BRD , ca sa cumpere actiuni ale bancii clujene. SIF Moldova are acum de aproape sase ori mai multe actiuni ale Condmag, constructorul de retele magistrale de gaze, susceptibil sa ia parte la cosntructia gazoductului Nabucco. De asemeni, pachetul de actiuni Armax Medias, din acelasi domeniu, este de cinci ori mai voluminos.

„Totodata, tintim la plasamente noi, in active legate inclusiv de energia verde, in producatori de utilaje pentru centrale eoliene sau celule fotovoltaice, investitie pentru care nu exclud asocierea cu celelalte SIF-uri”, a mai spus presedintele SIF Moldova, care, deocamdata, cumpara multe actiuni Electromagnetica. Pachetul de actiuni ale acesteia este de aproape cinci ori mai mare. Compania este cunoscuta pentru schimbarea radicala a domeniului de activitate. Dupa ce a iesit de pe piata telecomunicatiilor, a intrat in afacerea distributiei de energie electrica si a cumparat un lant de minidrocentrale , intrand pe piata energiei regenerabile.

Electromagnetica se afla si in portofoliul celorlalte SIF-uri, in pondere de 1,6% din activele SIF Oltenia si de 0,4% din averea neta a SIF Banat Crisana. Aceasta a avut cele mai mici ajustari de portofoliu. Cea mai remarcabila este achizitia de actiuni ale Bursei din Sibiu, care este singura companie cotat pe piata spot (la vedere) a acestei burse. La acelasi capitol trebuie mentionata micul pachet de asctiuni ale BVB, care reprezinta 0,1% din activele SIF Moldova.

La portofoliile celorlalte doua SIF-uri merita mentionata detinerea de actiuni ale Fondului Proprietatea la SIF Muntenia si continuarea politicii de investitii in domeniul turistic la SIF Transilvania. Cele doua au fost mai putin active pe piata.

„De vandut nu am vandut pentru ca nu am avut cumparatori, iar de cumparat nu prea am cumparat pentru ca am avut putini bani pe care i-am alocat majorarilor de capital si programelor de investitii in societatile pe care le controlam”, a declarat Petre Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia. Societatea a realizat venituri considerabile in aceasta luna, de pe urma vanzarii de catre Timpuri Noi a unui teren in centrul Bucurestiului.

Atat SIF Muntenia cat si SIF Transilvania sunt cunoscute pentru detinerile lor mari in societati nelistate sau putin lichide, fie din domeniul industrial (in primul caz), fie din cel turistic (in cel din urma). SIF Transilvania are o strategie de investitii in domeniul turistic si balnear aseyata pe trei directii, care vor fi urmate si de o serie de fuziuni ale companiilor din portofoliu. Este vorba de turismul afaceri, care va strange laolalta hotelurile din resedintele de judet, turismul balnear si turismul de agrement.