- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care este valoarea investiţiilor imobiliare din marile centre regionale ale țării

27 Feb, 23:58 • Gorgorin iulia
Valoarea totală a investiţiilor imobiliare planificate în acest an de investitorii activi în marile centre regionale ale României, este între 700 milioane şi 1,2 miliarde de euro.
Care este valoarea investiţiilor imobiliare din marile centre regionale ale țării

Un studiu realizat de Romania Property Club în rândul membrilor și partenerilor săi în luna ianuarie 2023, arată că investitorii plănuiesc în 2023, investiții imobiliare în marile centre regionale din România de până la 1,2 miliarde de euro.

Citiți și: Evoluția pieței imobiliare din România anul trecut, prezentată de ANCPI: Numărul locuințelor tranzacționate la nivel național a scăzut cu 4%

Marea majoritate (47%) și-au bugetat investiții între 30-50 de milioane de euro, 26% din cei chestionați au bugete sub 30 de milioane de euro, 16% plănuiesc să investească între 50-100 de milioane, iar 11% și-au anunțat intenția de a investi peste 100 de milioane de euro, conform economedia.ro

Cele mai atractive destinații de investiții imobiliare din țară

imobiliare
imobiliare

București, Cluj-Napica, Timioara și Iasi se află în topul celor mai bine cotate destinații de investiții imobiliare pentru 2023, urmate de Brașov și Constanța. Pe harta investitorilor se mai află Oradea, Arad, Ploiesti și Galați-Brăila.

Așadar, investitorii au planuri mari în cele mai importante orașe din țară, acolo unde au realizat proiecte moderne de parcuri și birouri, pe o suprafață de aproximativ 270.000 mp.

Spre exemplu, în Iași, este așteptată inaugurarea Palas Campus, dezvoltat de Iulius. Același investitor lucrează în Cluj-Napoca la autorizarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixed-use, pe fosta platformă Carbochim. În Timișoara, investitorul de origine belgiană Speedwell a primit recent autorizația pentru clădirea de birouri din cadrul proiectului Paltim.

Sunt vești bune și în sectorul de retail, acolo investitorii lucrează la proiecte ce însumează 260.000 mp. 75% din această suprafață este reprezentată de parcuri de retail, în orașe secundare și terțiare.

De asemenea, la nivel național sunt anunțate proiecte de parcuri industriale ce însumează 550.000 mp, motiv pentru care investitorii în active logistice își mențin încrederea în România în 2023.

Totodată, în acest an două proiecte de infrastructură vor avea un mare impact în zona de turism și logistică. Este vorba despre finalizarea aeroportului din Brașov, proiect ce va atrage mai multe investiții, precum și lucrările la Autostrada Moldovei – A7. Noua autostrada va avea un impact direct în sectorul logistic, zona de Nord-Est a țării deținând în prezent doar 2% din stocul național de spații industriale.

Investitorii imobiliari sunt optimiști că vor da lovitura în marile centre regionale ale țării, în ciuda unui climat economic instabil. Aceștia spun că principalele avantaje sunt:  fondurile importante din programul PNNR, care vor crește per total competitivitatea României, infrastructura energetică ce asigură independența țării, precum și resursa umană de valoare.

Cât despre provocări, cel mai des menționate au fost efectele inflației și creșterea costurilor de finanțare, amânarea deciziilor de către parteneri precum și erodarea puterii de cumpărare.

Citiți și: Scad prețurile apartamentelor! Metrul pătrat la 1.600 de euro. Când se va regla piața imobiliarelor