- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Câți bani au cheltuit românii de Black Friday în acest an. Au realizat peste 190 de mii de tranzacții cu cardul

02 Dec, 20:11 • Claudia Simion
Anul acesta, de Black Friday, românii au cheltuit aproape cinci milioane de euro și au făcut peste 190.000 de tranzacții cu cardul, potrivit datelor centralizate de unul dintre cei mai mari furnizori de servicii şi tehnologie de plată.
Câți bani au cheltuit românii de Black Friday în acest an. Au realizat peste 190 de mii de tranzacții cu cardul

Câți bani au cheltuit românii de Black Friday în 2022. Plățile efectuate de români cu cardul, în cuantum de 24.394.295 lei, au avut loc fie online, fie în magazine fizice, prin POS sau aplicaţia GP tom.

Câți bani au cheltuit românii de Black Friday în 2022. Dacă facem o comparație, în 2021 românii au cheltuit cu 43% mai mulți bani. Au achiziționat produse în valoare de 3,4 milioane de euro (17.006.190 lei), plățile fiind efectuate cu cardul.

Referitor la numărul tranzacțiilor realizate fizic, cu cardul, acesta a fost mai mare în 2022. Au fost efectuate 190.000 de plăţi, prin terminalele Global Payments, cu 40% mai multe decât anul trecut (136.127). Românii au cheltuit o sumă medie de 128 de lei.

Cel mai mult s-a cumpărat din supermarketuri și magazine alimentare. Românii au lăsat acolo aproape două milioane de euro într-o zi (9.504.384 lei).

Citește și Curierii sunt în extaz după Black Friday! Compania Sameday a înregistrat o creștere de 20%, livrând 3,6 milioane de colete

Imediat după au urmat magazinele de bricolaj și magazinele de construcții. S-a cheltuit 800.000 de euro (4.057.565 lei), aproape dublul sumei cheltuite anul trecut de „Black Friday” (+47%).

Valoarea plăților online de Black Friday a crescut cu 64% în acest 2022 față de anul trecut

Valoarea plăților online a crescut cu 64% față de anul trecut, în timp ce numărul tranzacţiilor s-a majorat cu 30%.

„Practic, acest lucru arată că românii au cheltuit online o sumă medie mai mare decât anul trecut, când aceasta era de 321 de lei, ajungând la 403 lei, de Black Friday 2022. Cele mai multe tranzacţii s-au făcut în magazinele cu articole sportive, urmate de cele cu produse pentru animalele de companie. Valoarea tranzacţiilor online a fost foarte apropiată, românii cheltuind, în medie, 300 de lei pe articole sportive şi 287 de lei pe produse pentru prietenii lor necuvântători. Românii au câştigat încredere în instrumentele de plată digitale, realizând şi tranzacţii online cu valori foarte mari. Au cumpărat, de exemplu, haine în valoare de peste 8.000 de lei, un ceas de peste 5.000 de lei sau telefoane de peste 1.800 de lei”, se precizează în analiza de specialitate.

Citește și Criza nu lovește românii care vor concediu la mare. De Black Friday s-au cumpărat vacanțe de 2 milioane de euro pe litoralul românesc

Un studiu realizat de Cognition a evidențiat că, atunci când vine vorba de plăţile cu cardul, consumatorii români caută să achiziţioneze produse de calitate ridicată (65%), urmate îndeaproape de produse care oferă recompense sau beneficii la achiziţie, precum reduceri sau cadouri (43,3%), locul trei al preferinţei (39%) fiind ocupat de produse pentru care simt că au beneficiat de un nivel ridicat de serviciu clienţi, ca principal factor determinant al achiziţiei.

Global Payments este lider mondial în furnizarea de servicii tehnologice de plată. Soluţiile companiei sunt utilizate de către clienţi din o sută de ţări şi, anual, procesează peste 50 de miliarde de tranzacţii.

Pentru comercianţii din România sunt procesate tranzacţii anuale de aproximativ 6,5 miliarde de lei şi sunt gestionate peste 14.000 de terminale de plată. Compania utilizează cea mai înaltă securizare posibilă 3D Secure şi este certificată PCIDDS (Payment Card Industry Data Security Standard).

Tags: