- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Analiștii CFA România anunță prăbușirea leului față de euro: 4,98 lei pentru un euro în orizontul de 6 luni și 5,04 lei pentru euro la 12 luni

28 Sep, 17:38 • Gabriela Andreescu
Leul se va deprecia faţă de euro în următorul an, prognoza medie fiind un curs de 4,98 lei/euro pentru următoarele 6 luni şi de 5,04 lei/euro în următoarele 12 luni, arată o analiză CFA România.
Analiștii CFA România anunță prăbușirea leului față de euro: 4,98 lei pentru un euro în orizontul de 6 luni și 5,04 lei pentru euro la 12 luni

Analiștii CFA Romania au lansat o nouă prognoză, cu o perspectivă de un an. Aproape 90% dintre ei văd un leu mai slab decât în prezent.

CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat fiind 5,0465 lei pentru un euro.

Te poate interesa și: Criza economica în Romania se lasă așteptata! FMI a dublat estimatul de creștere al economiei noastre pentru 2022! 4,7% va fi creșterea așteptată pe tot anul

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut la valoarea de 45,6 puncte, conform unui comunicat. Această situaţie s-a datorat în special creşterii, cu 10,1 puncte a componenţei de anticipaţii. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 10,05%.

Leul iși va pierde din putere în raport cu euro, avertizează specialiștii CFA
Leul iși va pierde din putere în raport cu euro, avertizează specialiștii CFA

Specialiștii declară, în același comunicat, că rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 10,05%.

“Pe fondul datelor macroeconomice pozitive inregistrate in luna august, indicatorul de incredere macroeconomica a inregistrat o crestere semnificativa. Insa atat indicatorul de incredere cat si componenta sa de anticipatii raman la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipatii de decelerare a economiei in urmatoarea perioada. Anticipatiile inflationiste au inregistrat prima scadere din ultimii doi ani, participantii estimand insa ca inflatia va ramane exprimata in doua cifre cel putin in urmatoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlaşu, Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Potrivit speciliștilor, dobânda ROBOR la trei luni se va menține la un nivel aproape similar cu cel din prezent, cu o ușoară scădere, la 7,48%.

Analiștii mai estimează că randamentele titlurilor de stat la cinci și zece ani vor fi și ele stabile, în ușoară scădere.

Citește și: Criza economica în Romania se lasă așteptata! FMI a dublat estimatul de creștere al economiei noastre pentru 2022! 4,7% va fi creșterea așteptată pe tot anul

Chartered Financial Analyst este un atestat dedicat analiștilor financiari, recunoscut în întreaga lume. Cerut de angajatorii de top în domeniul financiar, programul constă în trei examene în urma cărora se obține titlul CFA. Calificarea CFA este administrată de CFA Institute (USA), care are 135 de societăți membre.
CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România deținători ai titlului Chartered Financial Analyst.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult