- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Engie, litigii cu ANRE şi APC la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Miza este scumpirea gazelor în România

08 Aug, 10:44 • Cornel Ghimeșan
Engie România, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație, cu o cotă de piață locală de peste 46% pe segmentul clienților casnici, a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să se pronunțe asupra unor litigii naționale cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și cea pentru Protecția Consumatorului (ANPC), survenite în urmă cu aproape doi ani.
Engie, litigii cu ANRE şi APC la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Miza este scumpirea gazelor în România

Engie, litigii cu ANRE şi APC la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Totul a început în 2021, când ANRE şi APC au decis să oblige compania să anuleze ca netransparentă, respectiv incorectă, o majorare cu aproape 13%, de la 1 noiembrie anul respectiv, a prețului de furnizare a gazelor pentru clienții casnici care acceptaseră tacit oferta „Engie Gas Start”, de la 0,15524 lei/kWh plus TVA (cât fusese de la 1 iulie 2021) la 0,175 lei/kWh plus TVA. Înainte de 1 iulie, prețul fusese de 0,1239 lei/kWh plus TVA. În plus, atât ANRE, cât și ANPC au amendat Engie cu 800.000 lei, respectiv 150.000 lei. Mai mult, ANPC a ordonat și „măsura sancțiunii complementare de suspendare a activității operatorului economic până la încetarea practicii comerciale incorecte (…)”. Furnizorul de gaze a contestat deciziile și sancțiunile în justiție, iar în procesul cu ANRE, pierdut în primă instanță, a solicitat sesizarea CJUE, solicitare admisă de tribunalul românesc, scrie Profit.

Citeşte şi: A fost anunțată data limită până la care românii mai pot cumpăra vechime în muncă pentru pensie. Autoritățile anunță ce documente sunt necesare

Engie, litigii cu ANRE şi APC la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Curtea Europeană nu s-a pronunțat încă asupra sesizării, dar speța precede cronologic primele măsuri de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor la energie și gaze adoptate în România prin legislație primară, intrate în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021. În prezent, prețul final plafonat al gazelor pentru clienții casnici este de 0,31 lei/kWh și ar urma să fie menținut la acest nivel până la 31 martie 2025.

Citeşte şi: Premierul Marcel Ciolacu tună și fulgeră! „Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei în doi ani. Vreau să știu unde s-au dus banii împrumutați. Ipocrizia mă scoate din minți”

Litigiile survin pe fondul unei creşteri a preţurilor de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europ, pe măsură ce traderii evaluează riscurile şi incertitudinea cu privire la iarna următoare comparativ cu gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze. Cu toate acestea, în pofida creşterilor de la începutul săptămânii, preţul gazelor naturale rămâne la un nivel redus din perspectivă istorică, având în vedere rezervele consistente şi cererea redusă de gaze. Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze de pe continent sunt la un grad mediu de umplere de 86%, un nivel mult mai ridicat decât cel obişnuit pentru acest moment al anului.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult