- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Guvernul a simplificat procedura de efectuare a stagiului pentru absolvenţii de facultăţi. Se dau prime de angajare de 12.500 de lei

21 Mar, 18:09 • Dobran Viorel
Guvernul a aprobat astăzi modificarea și completarea Normelor metodologice prin care s-a simplificat procedura de efectuare a stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.
Guvernul a simplificat procedura de efectuare a stagiului pentru absolvenţii de facultăţi. Se dau prime de angajare de 12.500 de lei

Guvernul a duce schimbări importante pentru absolvenţi. Noua reglementare nu mai presupune trecerea stagiarului printr-o comisie de evaluare şi nici un raport de stagiu întocmit de stagiar aşa cum fusese până în prezent. Astfel, atribuţiile comisiei de evaluare sunt preluate de către mentor, care va întocmi referatul de evaluare, şi de şeful de compartiment, care are rolul final de decizie în procesul de evaluare, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

„Interesul nostru este să venim în întâmpinarea nevoilor pe care tinerii le au după absolvire, astfel încât ei să poată începe cât mai curând o activitate profesională, iar angajatorii să beneficieze de cei 2.250 de lei lunar pentru angajarea tinerilor absolvenţi fără experienţă”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Guvernul, întâlnire cu reprezentanții CE. Regimul microîntreprinderilor, proiecte din energie și guvernanța companiilor de stat, pe agenda zilei

În Codul Muncii este prevăzut că pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu cu excepţia acelor profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale.

Autoritățile au făcut acum un sondaj în rândul angajatorilor și au aflat că “multitudinea de documente care trebuie întocmite, mai ales la finalul stagiului, este descurajantă”

Guvernul anunţă schimbări pentru absolvenţiMinisterul Muncii şi Solidarităţii Sociale

, prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, asigură un stimulent lunar de 2.250 de lei pentru angajatorii care încadrează absolvenţi fără experienţă în perioada în care este efectuat acest stagiu.

Legea privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior asigură o tranziție a absolvenților de la sistemul de educație la piața muncii, consolidează competențele și abilitățile profesionale și îi ajută pe absolvenți să dobândească experiență și vechime în muncă.

Guvernul anunţă PRIME de la stat pentru angajare! Cine poate beneficia de stimulentele financiare

Statul român oferă un pachet generos de stimulente financiare pentru tinerii care decid să se angajeze, în încercarea de a încuraja integrarea acestora pe piața muncii.

Prima de activare, prima de inserție și prima de mobilitate sunt doar câteva dintre beneficiile la care pot avea acces cei care aleg să își găsească un loc de muncă.

Prima de activare, de exemplu, este destinată tinerilor care se angajează și rămân cel puțin trei luni la același loc de muncă. Aceasta are o valoare de 1.000 de lei, acordată în două tranșe de câte 500 de lei, prima dată la angajare și a doua după trei luni. Este important de menționat că această primă nu poate fi cumulată cu alte stimulente financiare oferite de stat.

Guvernul ajută angajaţii care îşi sacrifică familia

Tinerii care sunt dispuși să facă un sacrificiu și să accepte un loc de muncă la distanță de casă pot beneficia de prima de mobilitate, care poate include și o primă de încadrare. Aceasta poate ajunge până la 55 de lei pe zi, pentru o perioadă de 12 luni, doar pentru cei care lucrează la o distanță mai mare de 15 kilometri de locuința lor. De asemenea, cei care se relochează pentru un loc de muncă la peste 50 de kilometri distanță de casă pot primi prima de instalare, în valoare de 12.500 de lei, pentru a acoperi cheltuielile de relocare, chirie și utilități.

Marcel Boloş anunţă austeritate după alegeri. Guvernul decide pe 25 aprilie ce se întâmplă cu salariile românilor

De asemenea, tinerii care aleg să se relocheze pentru un loc de muncă aflat la mai mult de 50 de kilometri distanță de locuința lor pot beneficia de prima de relocare, în valoare de 900 de lei lunar, timp de trei ani. Aceste stimulente financiare au rolul de a încuraja tinerii să își găsească un loc de muncă și să se integreze pe piața muncii, ajutându-i să facă față cheltuielilor legate de relocare și să se stabilească într-un nou mediu de lucru.

Esențial este ca aceste ajutoare să fie folosite în mod responsabil și să contribuie la crearea unui mediu de muncă mai stabil și mai prosper pentru tinerii din România.