- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reducere de 10% la plata impozitului! Pana când este valabilă oferta și care sunt termenii

04 Feb, 20:20 • Polojan Tudor
Persoanele care își plătesc impozitele până la finalul lunii martie beneficiază de o reducere de 10% din suma acestora. Fiecare persoană care deține clădiri sau terenuri trebuie să plătească impozit pentru fiecare dintre proprietăți în acest an.
Reducere de 10% la plata impozitului! Pana când este valabilă oferta și care sunt termenii

Impozitele către stat pot fi plătite în două etape, însă plata integrală a acestora în primul trimestru din an vine cu o reducere. Cetățenii care în 2022 au deținut autoturisme, terenuri sau clădiri, trebuie să plătească impozit și în acest an pentru fiecare în parte, scrie kanald.ro.

Orice persoană care deține un mijloc de transport care trebuie sau urmează să fie înmatriculat sau înregistrat în România, are datoria de a plăti impozitul anual pentru respectivul bun, conform Codului Fiscal.

Dacă vehicolul a fost înmatriculat ori înregistrat până la data de 31 decembrie 2022, deținătorul acestuia trebuie să plătească împozit în 2023. De ce? Pentru că impozitul, conform regulei, se datorează pentru întregul an fiscal de o persoană care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Pentru autoturisme, acesta poate fi plătit și la bugetul localității unde persoana în cauză are domeciliul. Termenele legale pentru plata impozitelor sunt 31 martie, respectiv 30 septembrie, iar în cazul în care o persoană plătește integral taxa până la sfârșitul lunii februarie – aceasta beneficiază de reducerea de 10%.

Mai citește și: Bicicleta furată a unui bărbat din Germania, în valoare de 4.300 de euro, găsită în Vrancea după trei luni

Cum să calculezi cât ai de plată la impozit/ sursa foto: calculator-salariu.net
Cum să calculezi cât ai de plată la impozit/ sursa foto: calculator-salariu.net

Cum se calculează impozitul pentru mijloacele de transport

Noile reglementări arată că impozitele pentru mijloacele de transport se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii. Fiecare grupă de 200 de centimetri cubi (cmc) sau fracțiune din această suma cu suma indicată în Codul Fiscal.

Un exemplu: dacă se posedă un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea taxei este de 18 lei/200 cmc. Pentru mijloacele de transport cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, suma de plată va fi de 72 de lei/200 cmc.

Crește capacitatea, crește și suma, așa că pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv, se va achita contravaloarea de 144 de lei/200 cmc. Un ultim caz, pentru mijloacele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul este de 290 de lei/200 cmc.

Te-ar mai putea interesa și: Coca-Cola lansează primul smartphone marcă proprie în colaborare cu Realme, în primăvara lui 2023

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult