- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii rămân fără avere. Ne-am îmbogățit în ultimii 20 de ani, dar vom sărăci în 2023

25 Jan, 20:17 • Polojan Tudor
În ciuda situației cu care ne confruntăm de aproximativ un an, averile noastre cresc. În prima jumătate a anului 2022, averea netă a românilor a crescut semnificativ față de 2021. Comparativ cu anul 2002 suntem mai bogați, însă comparativ cu 2008 suntem mai săraci.
Românii rămân fără avere. Ne-am îmbogățit în ultimii 20 de ani, dar vom sărăci în 2023

La jumătatea anului trecut, totalul averii românilor ajungea la 2.886 miliarde de lei, cu 10% mai mult față de prima jumătate a anului 2021, sau cu 7% față de a doua jumătate a aceluiași an. Rezultatele au la bază date de la Banca Națională a României, scrie profit.ro.

Pe măsură ce dobânzile remuneratorii au crescut, românii s-au îndreptat în 2022 spre depozitele la termen, mutându-și banii din conturile curente. Din cauza războiului, piața financiară de capital a fost tulburată iar valorile acțiunilor și obligațiunilor au scăzut, având efecte negative asupra fondului de pensii private.

Activele imobiliare au cea mai mare pondere în averea populației, care a ajuns la 2.194 miliarde de lei în întâia jumătate a anului trecut. Peste 11% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2021. Anul trecut, valoarea nominală a activelor imobiliare se ridica la un nivel istoric după cea de acum doi ani, depășind 1.860 de miliarde de lei, valoarea din 2008.

Mai citește și: PIB-ul global crește, comerțul mondial stagnează. Schimbări semnificative după 25 de ani de aliniere

Averea românilor, în scădere/ sursa foto: wall-street.ro
Averea românilor, în scădere/ sursa foto: wall-street.ro

Avere mai mare decât acum 20 de ani, dar mai săraci decât acum 15 ani

Dacă ar fi să ajustăm cifrele din prezent cu rata inflației, vom vedea cum creșterea averii românilor nu ar mai fi atât de semnificativă. În 2022, în a doua jumătate de an, prețurile de consum au crescut cu 10% față de perioada similară a anului 2021. Mai pe scurt, averea netă a scăzut în luna iunie 2022 cu 3% față de 2021.

În ultimii 20 de ani, averea a crescut cu 280%, cele mai mari creșteri înregistrându-se înainte de aderarea României la UE și după. Ulterior, până în 2011, averea se înjumătățise față de culmea atinsă în 2008.

Cheltuielile au cresccut mai repede decât veniturile, ca urmare a inflației, iar acest lucru a condus la scăderea economiei și, respectiv, la scăderea investițiilor. Cu o scădere de 3%, salariul mediu a rămas sub nivelul inflației de la începutul verii din 2022.

Te-ar mai putea interesa și: Vine sfârșitul pentru mii de companii în 2023! Scenariul sumbru al specialiștilor economici

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult