- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Românii ţin banii la saltea pentru a-şi lua case: 6 din 10 au plătit cu cash tranzacţiile imobiliare în 2022

24 May, 10:39 • Dobran Viorel
Tranzacţiile imobiliare se fac cu banii jos în România, deşi vorbim de sume mari, iar băncile au cele mai diverse credite pentru achiziţionarea de locuinţe, inclusiv cu garanţii de la stat.
Românii ţin banii la saltea pentru a-şi lua case: 6 din 10 au plătit cu cash tranzacţiile imobiliare în 2022

Investițiile imobiliare au atins un record în România. Valoarea totală se ridică la 1,26 miliarde de euro, dar, şi în aceste condiţii, românii au făcut achiziţii cu banii jos. Valoarea creditelor ipotecare acordată în România, în primul trimestru al anului, a fost de 1,1 miliarde de euro, în creştere cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, iar 58,2% dintre locuinţele vândute au fost cumpărate cu bani cash, reiese dintr-un raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară, pe baza statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Conform SVN Credit Romania, procentul locuinţelor cumpărate printr-un credit ipotecar, la nivel naţional, a fost de cel mult 41,8%, în primele trei luni din 2023, proporţia fiind în realitate mai redusă, ţinând cont că totalul ipotecilor intabulate în perioada amintită include şi creditele de consum cu ipotecă şi refinanţările ipotecare.

Investițiile imobiliare ating un record în România! Valoarea totală se ridică la 1,26 miliarde de euro

Dintre cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România, cel mai mare procent de locuinţe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Braşov, unde peste 69,5% dintre casele şi apartamentele vândute în intervalul ianuarie – martie au fost achiziţionate astfel.

În acelaşi timp, cel mai mic procent de tranzacţii realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%, sub 48,8% dintre locuinţele tranzacţionate aici fiind cumpărate printr-un credit ipotecar, relevă analiza SVN.

Totodată, mai mult de jumătate (50,2%) din totalul tranzacţiilor cu locuinţe încheiate în Bucureşti şi Ilfov, în trimestrul I, au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii, în timp ce 49,8% au fost cumpărate prin credit ipotecar.

Tranzacţiile imobiliare se fac cu cash în România
Tranzacţiile imobiliare se fac cu cash în România

Potrivit sursei citate, aproximativ 44,2% dintre locuinţele vândute în judeţul Timiş au fost achiziţionate prin credit ipotecar, aceasta fiind a doua cea mai mare piaţă ipotecară la nivel naţional după numărul de ipoteci noi înregistrate în 2023, după regiunea Bucureşti – Ilfov. Clujul se clasează pe treapta a treia, urmat de Constanţa şi Braşov în clasamentul regiunilor cu cele mai multe ipoteci noi în primele trei luni din acest an.

Nicușor Dan primește o nouă lovitură: proiectele imobiliare sunt deblocate și revin în Capitală. La ce trebuie să se aștepte bucureștenii

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în perioada analizată s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde de euro, după cum arată datele Băncii Naţionale a României (BNR), centralizate de SVN Romania | Credit & Financial Solutions, volum cu 1,3% peste nivelul din T1 2022.

„2023 a debutat cu o creştere anuală de 21,1% a valorii totale de credite ipotecare noi acordate comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. Februarie a adus o scădere de 0,9% în timp ce în martie s-a înregistrat o scădere anuală de 9,3% a totalului de credite ipotecare noi acordate comparativ cu martie 2022”, se menţionează în raportul de specialitate.

SVN Romania|Credit & Financial Solutions a intermediat, în 2022, acordarea unui volum de credite ipotecare care s-a ridicat la aproximativ 75 de milioane de euro.

Compania deţine birouri locale în Braşov, Cluj-Napoca şi Covasna, iar SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.

Tranzacţii imobiliare, la ce trebuie să fie atenţi românii

Cumpărarea unei case este o decizie importantă şi poate fi o experienţă plină de emoţii şi provocări. De la a găsi locaţia potrivită şi stabilirea unui buget, până la a identifica cele mai bune măsuri de protecţie şi siguranţă pentru casa ta, procesul poate fi copleşitor. Cu toate acestea, cumpărarea unei case poate fi o experienţă foarte satisfăcătoare şi este important să te asiguri că investeşti într-o locuinţă sigură şi confortabilă, care îţi va oferi liniştea şi confortul de care ai nevoie în fiecare zi. Este recomandat să îţi planifici şi să îţi prioritizezi necesităţile şi să fii atent la detalii, astfel încât să faci cea mai bună alegere pentru tine şi pentru familia ta.

Iată 3 măsuri eficiente pentru o locuinţă sigură:

1. Instalează un sistem de securitate

Atunci când vine vorba de protejarea casei tale, un sistem de securitate poate fi una dintre cele mai importante măsuri pe care le poţi lua. Un sistem de securitate te poate proteja de hoţi şi de alte persoane care încearcă să intre în casă fără permisiune. Aceste sisteme pot include camere de supraveghere, senzori de mişcare şi sisteme de alarmă, care te pot alerta atunci când se detectează o activitate suspectă în jurul casei tale. În plus, dacă un hoţ intră în casă în ciuda măsurilor de securitate, sistemul de alarmă poate alerta imediat autorităţile, ceea ce poate creşte şansele de prindere a infractorului. De asemenea, acestea pot include senzori de umiditate sau de scurgere, care pot detecta probleme de apă şi pot preveni pagube majore sau poţi opta pentru iluminare exterioară automată, care poate intimida posibilii hoţi.

2. Verificarea istoricului proprietăţii

Pentru a te asigura că nu există probleme sau litigii cu privire la locuinţa pe care urmează să o achiziţionezi, este important să faci o documentare corespunzătoare. Acest proces poate implica cercetarea documentelor legale relevante şi consultarea cu experţi în domeniul imobiliar sau avocaţi specializaţi în tranzacţii imobiliare. Este necesar să verifici dacă proprietatea este ipotecată sau dacă există vreo problemă juridică sau litigiu în curs asupra proprietăţii. Astfel, prin obţinerea acestor informaţii şi evaluarea lor în mod corespunzător, poţi lua decizii informate şi te poţi proteja împotriva oricăror probleme legale sau financiare care ar putea să apară în viitor. În afară de verificarea documentelor şi a istoricului proprietăţii, este esenţial să iei în considerare şi materialele folosite la construcţia casei. Este important să te asiguri că toate materialele folosite sunt sigure, durabile şi de calitate. De asemenea, trebuie să verifici structura casei pentru a identifica probleme precum fisuri sau probleme cu fundaţia, care pot avea un impact semnificativ asupra valorii şi siguranţei locuinţei tale.

Record în investițiile imobiliare
Record în investițiile imobiliare
3. Achiziţionează o asigurare pentru locuinţă

O asigurare facultativă a locuinţei tale poate fi de mare ajutor în cazul unor situaţii neprevăzute. Asigurarea facultativă pentru locuinţă îţi poate oferi o protecţie financiară mai cuprinzătoare, care poate include acoperire pentru daune cauzate de incendii, inundaţii, furt sau vandalism, inclusiv cutremure sau alunecări de teren. Acestea sunt situaţii care pot fi costisitoare şi pot afecta capacitatea ta de a-ţi plăti ipoteca sau de a-ţi repara casa. Cu o asigurare facultativă a locuinţei, poţi fi sigur că vei fi protejat financiar în astfel de situaţii. În plus, asigurarea poate fi personalizată în funcţie de nevoile tale specifice de asigurare, inclusiv tipul de proprietate, amplasarea locuinţei şi alţi factori relevanţi.

În concluzie, achiziţionarea unei locuinţe este o investiţie importantă şi ar trebui abordată cu mare atenţie şi precauţie. Prin luarea unor astfel de măsuri de precauţie vei fi mai bine pregătit pentru a face faţă oricăror probleme sau riscuri potenţiale şi te poţi asigura că locuinţa ta este protejată, astfel încât să te poţi bucura de casa ta nouă în siguranţă şi linişte.