- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Românii vor plăti mai mulți bani pentru anumite produse în supermarketuri din toamnă

09 Aug, 12:33 • Andrei Alina
Pe români îi așteaptă noi scumpiri din toamnă, când intră în vigoare o nouă taxă. Această taxă va duce la majorarea prețurilor pentru mai multe produse din supermarketuri.
Românii vor plăti mai mulți bani pentru anumite produse în supermarketuri din toamnă

Din toamnă în România va fi introdus sistemul de garanție-returnare (SGR). Această măsură înseamnă că din 30 noiembrie românii vor trebui să plătească garanţie de 50 de bani pentru toate băuturile depozitate în recipientele din plastic, sticlă sau aluminiu pe care le cumpără de la magazin. Apoi, după golirea ambalajului, românii îl vor putea duce într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți pentru a primi valoarea garanției plătite inițial, potrivit Antena 3.

Citește și: Românii riscă să piardă voucherele pentru alimente! „Vom modifica Ordonanța și pentru cei care sunt în această situație le vom retrage cardurile sociale”

Sistemul de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile are drept scop încurajarea românilor să recicleze. Sistemul se referă, în principal, la ambalajele primare, utilizate pentru protejarea produselor individuale și este aplicabil pentru ambalajul primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, inclusiv cel utilizat pentru bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase, care vor trebui să fie etichetate cu un marcaj specific.

Citește și: Producătorii de țigări cu filtru, obligați să colecteze deșeurile începând cu acest an. Ce măsuri sunt necesare în acest scop

Recent a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de ordin prin care se urmărește introducerea în Ordonanța de urgență nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, începând cu data de 1 ianuarie 2024, a contribuției datorată de către operatorii economici care introduc pe piață ambalaje primare nereutilizabile care fac obiectul SGR.

Astfel pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil pentru care nu au fost îndeplinite obiectivele minime anuale de returnare, contribuția este 0,5 lei pentru ambalaje din metal și 1 leu pentru ambalaje din sticlă și/sau plastic.