- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schemă de sprijin pentru viitoarele parcuri eoliene din Marea Neagră. Sebastian Burduja a trimis legea pe masa Guvernului

02 Oct, 14:11 • Cornel Ghimeșan
România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, consideră ministrul energiei, Sebastian Burduja. Ministerul Energiei urmează să trimită pe masa Guvernului proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră, ikar iInvestitorii s-au arătat deja interesaţi, în cadrul Conferinţei Income Magazine Corporate.
Schemă de sprijin pentru viitoarele parcuri eoliene din Marea Neagră. Sebastian Burduja a trimis legea pe masa Guvernului

Schemă de sprijin pentru viitoarele parcuri eoliene din Marea Neagră. Energia eoliană offshore ar putea deveni una dintre cele mai importante surse de electricitate pentru România, într-un moment în care în Europa se vorbește tot mai mult de securitate energetică și protejarea mediului. În acest context, autoritățile par a renunța la ideea încurajării investițiilor în parcuri eoloene offshore prin metoda contractelor pentru diferență (CfD), după cum rezultă din forma actualizată a proiectului de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore. Forma actualizată nu mai conține vreo referire la mecanismul CfD, dar vorbește totuși despre o viitoare schemă de sprijin pentru eolianul offshore, scrie ECONOMICA.NET.

Schemă de sprijin pentru viitoarele parcuri eoliene din Marea Neagră

Investitorii care vor dori să pună turbine eoliene în Marea Naeagră ar putea beneficia de o schemă de sprijin, alta decât mecanismul CfD, dacă se califică la licitațiile organizate de Ministerul Energiei în urma cărora vor câștiga concesiunile necesare pentru a instala turbinele în mare. Condiția este ca turbinele să intre în exploatare comercială în termen de maximum opt ani de când investitorul a semnat cu statul contractul de concesiune. O capacitate instalată de până la 3.000 MW poate beneficia de această viitoare schemă de sprijin.

În noua fomă a proiectului de lege, posibilitatea de finanțare prin CfD nu mai apare nicăieri, dar se vorbește despre o nouă schemă de sprijin care va fi elaborată în urma unui studiu.

Citeşte şi: Facturarea electronică generalizată, la un pas de implementare. Când dispare factura pe hârtie?

„În maxim două săptămâni, noi ne străduim să fim cu proiectul legislativ în guvern. Ulterior, de la guvern merge către parlament. Aşa este calea unui proiect legislativ care vine dinspre guvern spre parlament şi deci, finalul sesiunii parlamentare, luna decembrie, ar trebui să fie un termen fezabil pentru adoptare”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la Berlin, la o întâlnire cu mediul de afaceri, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Citeşte şi: Ion Țiriac, cel mai bogat român, vrea să devină unic în Europa: „Vom fi, de departe, cea mai mare colecție din Europa”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult