- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vești proaste pentru pensionari. Cine sunt românii care nu vor primi mai mulți bani după recalculare

17 Apr, 12:35 • Cornel Ghimeșan
Vești proaste pentru unii români. Aproape două milioane de oameni nu vor primi niciun ban în plus după recalcularea pensiilor din 2024. Iată care sunt motivele pentru care nu toți vârstnicii vor primi pensii majorate din 1 septembrie.
Vești proaste pentru pensionari. Cine sunt românii care nu vor primi mai mulți bani după recalculare

Vești proaste pentru unii români. Aproape două milioane de oameni nu vor primi niciun ban în plus după recalcularea pensiilor din 2024. Iată care sunt motivele pentru care nu toți vârstnicii vor primi pensii majorate din 1 septembrie.

Citește și Categoria de români care vor avea pensii peste 6.000 de lei din septembrie. Cum le mărește recalcularea din septembrie veniturile

Veștile nu sunt prea bune pentru mulți dintre pensionarii ce așteaptă cu sufletul la gură recalculările.

Recalcularea pensiilor care se va încheia la data de 1 septembrie, anul acesta, este un moment aşteptat cu nerăbdare de milioane de pensionari din țară.

Chiar și așa, nu toți vârstnicii vor primi bani în plus la pensie, în urma recalculării.

Aproximativ două milioane de pensionari vor avea pensiile mărite, unii dintre ei chiar cu procente considerabile.

Totuşi, în jur de două milioane de pensionari nu vor primi bani mai mulţi din luna septembrie.

Recalcularea pensiilor ar urma să le aducă scăderi ale pensiilor.

Din fericire, autorităţile au precizat foarte clar că, în aceste situaţii, se va plăti în continuare valoarea cea mai mare a pensiei, cea dinainte de recalculare, adică NU vor există scăderi efective de pensie.

Aşadar, iată cine nu se va bucura de creşterile preconizate după 1 septembrie 2024.

Românii care au pensie de handicap, cei care nu au muncit suficient de mult (între 15 şi 25 de ani) şi, surprinzător, cei care au avut contribuţii mari, graţie salariilor mari, dar puţini ani munciţi peste 25 nu vor beneficia de majorări ale pensiilor la recalculare.

Persoanele care beneficiază de pensie de handicap au înregistrat o uşoară creştere luna trecută.

Totul s-a întâmplat ca urmare a majorării valorii ISR (Indicatorul Social de Referință), de la 598 la 660 de lei.

Prin urmare, pentru cei cu handicap grav, pensia de handicap a crescut de la 419 la 462 de lei (reprezentând 70% din ISR).

Pentru cei cu handicap accentuat, vorbim despre o creştere de la 317 la 350 de lei (53% din ISR).

În cazul românilor care au lucrat între 15 şi 25 de ani, recalcularea pensiilor nu le va aduce bani în plus pentru că nu vor primi puncte de stabilitate.

Aceste puncte se acordă numai celor care au muncit mai mult de 25 de ani.

Cei care au beneficiat de salarii mari, dar au muncit puţini ani, nu vor primi nimic în plus din septembrie.

Exemplul românilor care nu vor încasa bani în plus după recalculare

Spre exemplu, o persoană care s-a pensionat la 60 de ani şi beneficiază acum de o pensie netă de 5.047 de lei va înregistra o scădere după recalculare.

Respectiv, sumă netă recalculată ar urma să ajungă la 4.892 lei, potrivit Capital.ro.

În cazul celor care au beneficiat de un salariu mare, au avut grupe, dar nu și mulți ani de muncă nu se vor bucura de bani în plus la pensie din 1 septembrie.

Un român care a ieşit la pensie în 2023 cu 6.450 de lei a avut contribuţii importante la pensie şi a acumulat 53,5 puncte contributive, dar nu are ani suficienţi de muncă, din punct de vedere al autorităţilor: doar 32 de ani.

El va primit doar 4 puncte de stabilitate: 5 X 0,5 + 2 X 0,75 = 4 puncte.

Total puncte 53,5 + 4 = 57,5 înmulțit cu 81 lei punctul de referință, ajunge la o pensie, după recalculare, de 4.675 de lei.

Te-ar putea interesa și Contribuția la pensii crește progresiv. Anunțul pentru milioane de români

După ce se scade impozitul de 10% pentru valoarea din pensie care depăşeşte 2.000 de lei, rămâne în final cu doar 4.400 de lei net după recalculare din acest an.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult