- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

100.000 de concedieri in sistemul public? O joaca mediatica, pentru a simula reformele

15 Jan, 00:03 • razvan.codorean
Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a aruncat ieri in piata o bomba de presa, interpretabila, care a tinut prima pagina a buletinelor de stiri: Se dau afara 100.000 de bugetari. In realitate, insa, nimeni nu va fi disponibilizat, spun sindicatele. "Guvernul are nevoie de putina imagine, ca sa arate FMI-ului ca face reforme", cred specialistii.
100.000 de concedieri in sistemul public? O joaca mediatica, pentru a simula reformele

Ambitiile autoritatilor au fost mai mari, dar au scazut cu timpul. 1 milion de bugetari. Ba nu, 500.000. Anul 2010 va aduce de 200.000 de someri in administratia publica. E vremea sa taiem in carne vie. Cine nu a auzit astfel de vorbe, spus si raspuse in ultimul an si jumatate? Mai nou, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a lansat ieri o noua cifra – aproape 100.000 de posturi ar urma sa fie suprimate din administratie. Atentie: cuvantul cheie este „posturi”.

Bineinteles, stirea a facut imediat inconjurul televiziunilor. ‘100.000 de someri in 2010’. ‘Statul taie in carne vie. 100.000 de disponibilizati’, sunt doar cateva dintre titlurile de-o schioapa care au invadat ecranele TV. In realitate insa, Vladescu a afirmat cu totul altceva, dovada ca liderii sindicali din administratie au primit relaxati asa-zisa bomba de presa.

„Nu comentez disponibilizarile de posturi! Exista un program de circa 100.000. Fiecare institutie va aplica acest program. Grija mea este de a gasi solutii pentru crearea de locuri de munca!”, a declarat Vladescu.

Ce inseamna de fapt disponibilizarile de posturi? Lamuririle au fost aduse de liderul sindical Vasile Marica, seful sindicalistilor din administratia publica. El a declarat ca din cele 97.000 de posturi de care a fost informat ca vor fi suprimate, 70.000 reprezinta posturi bugetate, deci existente pe hartie dar vacante, iar restul reprezinta angajati pusi in postura de a alege intre salariu si pensie, precum si persoane sanctionate pentru indisciplina.
[quote=Vasile Marica, lider sindical SED LEX]Stiam de acum doua saptamani ca 97.000 de posturi vor fi restranse pe cai naturale! Dansul n-a facut decat sa preia ceea ce e scris in buget![/quote]
Mai mult chiar, Vasile Marica a precizat ca nu este niciun motiv sa fie declansate proteste, pentru ca ‘reforma’ a fost discutata cu toata lumea. Doar daca nu vor fi respectate cele discutate se poate ajunge la un conflict de munca.

‘Va repet, am stabilit foarte clar cum vor fi eliminate posturile’, a spus Marica.

Coincidenta sau nu, in aceeasi zi, mass-media relata pe spatii ample despre proiectul de lege privind introducerea noilor standarde de cost in administratia locala. Un proiect de lege prin care guvernul vrea sa reduca fondurile alocate bugetelor locale, in urmatorii 3 ani, cu peste 500 de milioane de lei anual. Economia s-ar face printr-o reducere a 17.000 de posturi din administratia locala.

Stirea a starnit reactii negative in tara, primarii din marile orase calificand initiativa legislativa drept o prostie si o incalcare flagranta a autonomiei locale.

[quote=Klaus Johannis, primarul Sibiului]Reducerea a 17.000 de posturi din administratiile locale anuntata de Executiv este o masura populista, nepotrivita si o prostie[/quote]
„Ministerul Administratiei si Internelor poate sa disponibilizeze oameni in Prefectura, de exemplu, dar nu din Primarie”, a declarat Iohannis.

„Primariile nu sunt subordonate niciunui minister, ci cetateanului. Noi functionam in baza legilor, nu in baza dorintelor anumitor ministri. Sigur, daca va aparea o ordonanta sau vreo lege modificata, care va impune sa facem reduceri, vom analiza chestiunea si vom vedea cum ne conformam”, a declarat primarul Sibiului.

In replica, ministrul Administratiei, Vasile Blaga a declarat ca „noi dam cati bani avem. Daca dansii vor avea de unde sa isi acopere cheltuielile, e problema lor”. Guvernul s-a gandit deja, in locul autoritatilor locale, ce criterii ar trebui sa stea la baza disponibilizarilor. Astfel, primii disponibilizati ar urma sa fie cei care nu au copii in intretinere. In cazul in care masura afecteaza doi soti, cel cu salariul mai mic ramane fara loc de munca. Ultimii pe lista disponibilizarilor sunt parintii singuri care au in ingrijire copii sau cei care mai au cel mult cinci ani pana la pensie.

Sindicatele din administratia locala au reactionat imediat si au amenintat ca vor declansa greve, daca nu vor fi chemate la negocieri.

Joaca de-a disponibilizarile: Presa vuieste, Guvernul face reforme pe hartie

Potrivit analistilor, declaratiile contradictorii si informatiile extrem de evazive sunt menite sa ameteasca FMI in tentativa guvernului de a convinge expertii straini ca se fac reforme.

‘Pana acum, reforma s-a facut numai pe hartie’, spune consultantul economic Bogdan Baltazar. ‘Nu am vazut nicio masura concreta care sa arate ca se doreste reducerea unor cheltuieli publice. Astept sa vad ceva concret’, a spus Baltazar.

Analistul economic Bogdan Glavan declara, recent, ca se teme ca ‘guvernul va trage mata de coada’, mimand reformele in speranta ca va iesi cu camasa curata din criza. Potrivit profesorului Glavan, nici FMI nu ar fi prea interesat, cel putin momentul de fata, sa puna piciorul in prag in cazul Romaniei.

„Daca economiile occidentale isi accelereaza cresterea, iar boom-ul din Asia continua, atunci FMI va putea adopta o atitudine mai dura. Altminteri nu vad de ce Fondul – care, la randul sau, este stimulat si constrans de ambitiile actionarilor sai – ar deveni brusc ingrijorat de risipirea banilor in Romania si nu ar mai continua momirea guvernantilor de la Bucuresti cu alte miliarde de euro, precum a facut in aceasta vara”, a declarat Glavan.

Motivul? Pana la urma FMI, la fel ca si Banca Mondiala are numai de castigat din creditarea tarilor cu probleme. Fondul Monetar International a raportat, de altfel, pentru anul fiscal 2008-2009, un profit de 126 de milioane de dolari, pe fondul volumului mare de credite acordate tarilor cu probleme.

Cine pierde din joaca de-a reformele a Guvernului Boc?

Potrivit expertilor, cooptarea unor personaje ca Andrei Gheorghe sau Dan Bittman la Ministerul Finantelor face parte din strategia noului executiv de a ‘cosmetiza realitatea’.

Intr-o analiza publicata ieri de DailyBusines.ro, expertii in PR afirmau ca prezenta celor doi intr-un minister atat de important este cel putin curioasa, daca nu o dovada a neprofesionalismului tipic romanesc.

Specialistii mizau pe necesitatea ca autoritatile romane sa angajeze servicii profesioniste de public-relations, singurele capabile sa comunice in mod clar si coerent masurile de reforma promise de Guvernul Boc.

Potrivit lui Eugen Cristescu, managing partner la firma de consultanta Expert Business, ceea ce s-a intamplat miercuri nu face decat sa confirme ‘brambureala generala in care se desfasoara actul administrativ in Romania’.

‘E mai rau ca in Caragiale. Ministrii care se contrazic unii pe altii, jurnalisti derutati in fata unor declaratii evazive, teme aruncate in piata pentru a se testa reactia opiniei publice. Scopul este atins – mimam reformele, insa consecintele sunt mai grave decat credem. Lansand in fiecare zi propuneri care mai de care mai fanteziste, in ochii investitorilor straini Romania devine din ce in ce mai putin credibila’, a declarat expertul.