- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

A fost selectată conducerea noii Băncii de Investiții și Dezvoltare. Ministerul Finanțelor a făcut alegerea

16 Nov, 21:38 • Fundeanu Madalina
Ministerul Finanțelor a selectat conducerea Băncii de Investiții și Dezvoltare. Instituția de credit își va desfășura activitatea sub supravegherea Băncii Naționale a României.
A fost selectată conducerea noii Băncii de Investiții și Dezvoltare. Ministerul Finanțelor a făcut alegerea

Ministerul Finanțelor a selectat conducerea Băncii de Investiții și Dezvoltare, o instituție financiară care urmează să susțină dezvoltarea economică și socială, competitivitatea și inovarea. Instituția de credit își va desfășura activitatea sub supravegherea Băncii Naționale a României, potrivit profit.ro.

Noua conducere a Băncii de Investiții și Dezvoltare

Președintele directoratului este Sandu Dănuț-Leonard, fost CEO al Intesa Sanpaolo Bank, iar membri sunt Nicolescu Raluca-Ana-Maria și Kubinschi Florian-Raimund. În fruntea Consiliului de Supraveghere se va afla, în funcția de președinte, Nanu Ștefan, actualul director al Trezoreriei Statului, alături de alți șase membri.

Selectarea celor zece persoane pentru conducerea BID a fost un proces destul de dificil pentru Ministerul Finanțelor, cu o durată de aproximativ jumătate de an. Finanțele au reluat în repetate rânduri procedurile pentru a găsi candidați. Componența primului Consiliu de Supraveghere al BID și a Directoratului este următoarea:

Consiliul de Supraveghere

  • Președinte: Nanu Ștefan;
  • Membri: Ciobănașu George-Romeo, Badea Dorin-Alexandru, Tănase Ioana, Marinel Gheorghe, Popescu Mioara, Iliescu Daniela-Elena.

Ștefan Nanu lucrează de aproape 10 ani, dar cu întreruperi, în Ministerul Finanțelor și de anul trecut este directorul Trezoreriei. Între 2018 și 2022 a fost reprezentant al României la Banca Internațională de Investiții. Între 2009 și 2013 a fost reprezentantul României la Banca Mondială la Washington.

Directorat

  • Președinte: Sandu Dănuț-Leonard;
  • Membri: Nicolescu Raluca-Ana-Maria și Kubinschi Florian-Raimund.
conducerea Băncii de Investiții și Dezvoltare
conducerea Băncii de Investiții și Dezvoltare

Citește și: A fost ales noul CEO UniCredit Bank în România! Cine este femeia care va ocupa această poziție de conducere

Dan Sandu a condus Intesa Sanpaolo Bank timp de 5 ani, până în acest an, și a lucrat în prealabil în poziții de conducere și la Volksabank, Nextebank, Millennium Bank și Citibank.

Florian Kubinschi lucrează la banca de stat Eximbank în ultimii 7 ani, ca vicepreședinte executiv, dar în prealabil a mai trecut și pe la Volksbank, Nextebank, UniCredit Țiriac sau ING.

Raluca Ana Maria Nicolescu a lucrat timp de 22 de ani la Raiffeisen Bank, cel mai recent în poziție de coordonare pentru segmentul IMM.

George Ciobănașu este de 10 ani în Consiliul de supraveghere al BRCI, una dintre cele mai mic bănci din sistem, cumpărată în 2020 de miliardarul indian Sanjeev Gupta de la Dorinel Umbrărescu.

Dorin Alexandru Badea a fost director pentru piețe de capital și trezorerie timp de 8 ani, până anul trecut, la Eximbank și a mai fost și director de trezorerie la UniCredit și Bancpost anterior. De anul trecut este director de investiții al Amber Infrastructure.

Gheorghe Marinel a lucrat pentru ABN Amro și a fost până în 2019 director de retail la BRD.

Daniela Iliescu a fost director și apoi director adjunct al Patria Bank între 2019 și 2021 și este membru al consiliului de administrație al băncii de aproape 10 ani.

Mandatul primilor membri ai organelor statuare nu poate depăși 2 ani, aceștia neputând fi realeși. Majoritatea membrilor Consiliului de supraveghere trebuie să fie independenți. Selecția s-a desfășurat pe bază de dosar de înscriere și probă interviu cu respectarea prevederilor Legii 207/2022, precum și ale prevederilor Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 4/2023 privind cerințe prudențiale pentru băncile de dezvoltare.

Banca are în plan să sprijine dezvoltarea economică și socială, competitivitatea, inovarea și creșterea economică în România. instituția de credit este deținută integral de stat, cu Ministerul Finanțelor drept acționar, și își va desfășura activitatea sub supravegherea Băncii Naționale a României.

Recent, prin hotărâre de guvern s-a aprobat și actul constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare. România s-a angajat, de altfel, prin PNRR, să operaționalizeze această bancă, iar actul de constituire a fost aprobat prin hotărâre de Guvern, misiunea băncii fiind de a sprijini proiecte strategice, cu respectarea legislației în materie de ajutor de stat. Capitalul social al băncii subscris este de 3 miliarde de lei.

Vezi și: Groupama a preluat conducerea! Creșterea despăgubirilor plătite de asigurători este de peste 75%!