- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistii se asteapta ca iunie sa fie luna cu cea mai \”cuminte\” inflatie de pana acum

09 Jul, 00:01 • gecad.net
Analistii financiari estimeaza o inflatie anuala pentru iunie de 8,6-8,7%, a sasea luna din an putand totodata consemna cel mai mic nivel al cresterii preturilor de pana acum din 2008, respectiv 0,2 - 0,4%.
Analistii se asteapta ca iunie sa fie luna cu cea mai \cuminte\ inflatie de pana acum

Joi, 10 iulie, Institutul National de Statistica va anunta valoarea indicelui preturilor de consum pentru luna iunie.

ING Bank Romania estimeaza o crestere lunara a preturilor de 0,4% in iunie, iar pentru inflatia anuala banca are o prognoza de 8,7%.

„Ne asteptam in continuare ca majorarile de preturi la alimente, de 12% in ultimul an, sa fi avut cel mai mare aport la inflatia din iunie”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Ciprian Dascalu, trader al Millenium Bank Romania, estimeaza un nivel al inflatiei anuale de 8,6% in iunie, si o crestere lunara a preturilor de 0,3%. Unicredit Tiriac mizeaza pe un nivel al cresterii preturilor de 0,2-0,3% in iunie, luna in care banca estimeaza ca s-a atins o inflatie anuala de 8,6%, dupa cum a declarat pentru DailyBusiness.ro Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac.

Estimarea BCR pentru cresterea preturilor in iunie este de 8,6% – inflatia anuala.

Desi nivelurile de inflatie anuala sunt apropiate de cele din lunile anterioare, estimarile analistilor privind inflatia lunara indica faptul ca in iunie este posibil sa se fi atins cel mai mic nivel al cresterii preturilor din acest an, tinand cont ca valoarea minima a cresterilor lunare anterioare a fost de 0,49% (in mai).

„Intr-adevar, in afara cresterilor de preturi la alimente nu s-au produs schimbari mari la nivelul preturilor, iar evolutia leului, care a urmat un trend de usoara apreciere, a ajutat la randul sau la stabilizarea preturilor”, explica Rozalia Pal.

In schimb, scumpirea energiei electrice cu 4,4% si a gazelor cu 12,5% de la 1 iulie vor determina ca majorarile de preturi din iulie sa consemneze un maxim anual, sustin analistii.

Chidesciuc de la ING Bank estimeaza ca in iulie se va consemna varful de inflatie in acest an, aceasta putand atinge o valoare lunara de 9,6% dupa care va intra pe un trend descendent, in principal pe fondul unui aport pozitiv al preturilor la legume si fructe.

Pentru iulie, estimarea Millennium Bank este de 1,1% pentru inflatia lunara si de 9,5% pentru cea anuala. „Din august incolo ne asteptam la dezinflatie, adica la o scadere constanta a cresterii preturilor”, a declarat Dascalu pentru DailyBusiness.

La randul sau, Unicredit Tiriac anticipeaza un nivel al cresterii preturilor de 1,1% in iulie, si o valoare a inflatiei anuale de 9,5%.

Analistii BCR estimeaza si ei ca valoarea maxima anuala a indicelui in acest an va fi atinsa in iulie, cand ar putea varia intre 9,3 si 9,7%, pe fondul cresterii preturilor la gaze si energie.

Inflatia din luna august ar putea consemna insa inceputul trendului dezinflationist, in conditiile in care am avea un an agricol bun, iar primele efecte ale recoltei din acest an si-ar pune amprenta asupra evolutiei preturilor din aceasta luna, sustin analistii BCR.

„Daca pentru iunie estimam o crestere anuala de 12% a preturilor la legume si fructe, incepand din august aceasta ar putea scadea la 8-10%, cand se va vedea aportul noii productii agricole”, a mentionat la randul sau Chidesciuc.

In ciuda varfului de inflatie din iulie, analistii financiari nu mizeaza pe o majorare ulterioara a dobanzii cheie in sedinta din 31 iulie.

„Cresterile de preturi la energie si gaze erau asteptate demult in piata, asa incat au fost luate in calcul de banca centrala la ultima crestere de dobanda. Daca banca centrala ar fi estimat ca nivelul dobanzii nu este suficient pentru a contracara tendintele inflationiste, atunci ar fi trebuit sa recurga la o crestere cu 0,5 puncte procentuale la ultima sedinta. O majorare ulterioara a dobanzii ar da impresia de inconsecventa”, a opinat Chidesciuc.

La randul sau, Rozalia Pal de la UniCredit Tiriac nu considera ca banca centrala ar putea opera o majorare ulterioara a dobanzii cheie in iulie.