- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR face anunțul zilei pentru toți românii cu rate! Intră în vigoare de la 1 iulie

27 Jun, 11:10 • Bumbeneci Diana
O nouă schimbare apare la 1 iulie. Banca Națională a României (BNR) anunță vești noi pentru românii cu rate.
BNR face anunțul zilei pentru toți românii cu rate! Intră în vigoare de la 1 iulie

Românii care au rate la bancă au parte de vești bune în această perioadă grea. BNR anunță noi schimbări referitoare la Indicele de Referință al Creditului de Consum (IRCC).

BNR, vești noi pentru românii cu rate la bancă

Conform Băncii Naționale a României, începând cu 1 iulie, persoanele fizice din România care au credite cu dobândă variabilă legate de IRCC (Indicele de Referință al Creditului de Consum) vor avea parte de o mică scădere a ratelor lunare, comparativ cu ultima perioadă în care au fost raportate creșteri după creșteri. La ora actuală, 450.000 de români au credite care sunt legate de IRCC și sunt supuse fluctuațiilor acestuia.

Rata trimestrială IRCC va scădea la 5,94% pe an, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de nivelul actual de 5,98% pe an. Deși reducerea de 0,04% poate părea minimă, este demnă de luat în seamă, deoarece vine după șase creșteri consecutive care au început la sfârșitul anului 2021.

Rata nou stabilită de 5,94% pe an corespunde primului trimestru din 2023 și va fi utilizată de instituțiile de creditare în perioada iulie-septembrie, care cuprinde al treilea trimestru.

BNR
BNR

Indicele de referință trimestrial al pieței monetare interbancare se calculează ca medie aritmetică a valorilor zilnice înregistrate în toate zilele lucrătoare ale trimestrului respectiv.

Indicele de referință zilnic al pieței monetare interbancare se calculează în fiecare zi lucrătoare, ca medie ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

Poți citi și: Prognoza meteo vara 2023. Când scăpăm de ploi, dar vom avea parte de caniculă severă. Urmează luni de vară cu temperaturi RECORD

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult