- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce se întâmplă cu vaccinurile obligatorii. Un proiect de lege ar putea schimba totul

09 Aug, 13:01 • Cornel Ghimeșan
În parlament a fost depus un proiect de lege care ar viz vaccinarea obligatorie. Conform acestuia ar putea fi impuse opt tipuri de vaccinuri penru copii.
Ce se întâmplă cu vaccinurile obligatorii. Un proiect de lege ar putea schimba totul

În ultima perioadă au avut loc mai multe dezbateri cu privire la vaccinare. A fost depus în Parlament un proiect de lege prin care ar fi impuse opt tipuri de vaccinuri pentru copii. A mai existat o discuție pe această temă în urmă cu cinci ani, când se punea problema că acesta ar urma să fie adoptat în 2020, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Citește și: Sunt anunțate mai multe restricții de circulație în România. Pe ce drumuri se circulă cu noi reguli până la ora 18:00

Totuși, la începutul acestei luni, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un alt proiect de hotărâre de Guvern care vizează aprobarea Strategiei naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030.

După cum se arată într-un comunicat de presă oferit de instituție, demersul ar avea ca scop ca cetățenii să poată avea acces gratuit la vaccinare. Totuși, se subliniază că aceasta nu va fi obligatorie nici pentru adulți și nici în școli.

Ce obiective are proiectul de lege cu privire la vaccinare

Pe lista de obiective pe care le vizează proiectul se mai numără și sporirea încrederii în vaccinarea anti-HPV, accesul la vaccinare pentru cei cu risc crescut de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, acces universal la sănătate, inclusiv la medicamente și vaccinuri accesibile.

Mai mult de atât, Ministerul subliniază că este necesară dezvoltarea unei strategii de vaccinare pe termen lung prin aceea că acoperirea vaccinală pentru boli precum difteria, tetanosul, poliomielita și rujeola a scăzut cu 10% în perioada 2009-2020, datorită lipsei cazurilor, dar și influenței mișcării anti-vaccin.

Mai mult decât atât, demersul reprezintă o conformare a politicilor în domeniu la recomandările Consiliului Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății.

Însă în ciuda faptului că proiectul spune că vaccinarea nu va fi obligatorie, pentru implementare este necesară adoptarea Legii vaccinării, scrie avocatnet.ro.

În ceea ce privește actul normativ invocat, un proiect cu acest obiect este înregistrat în Parlament încă din anul 2017, iar din februarie 2021 așteaptă primirea unui raport suplimentar din partea Comisiei pentru sănătate și familie, document fără de care parcursul adoptării respectivei legi nu poate fi continuat. În contextul pandemiei Covid-19, proiectul a fost propus pentru adoptare la votul final, în 2020, cuprinzând inclusiv amenzi pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii.

Însă, spre deosebire de strategia propusă de MS, proiectul de lege aflat în Parlament propune obligativitatea efectuării unui număr de opt seruri.

Citește și: Românii vor plăti mai mulți bani pentru anumite produse în supermarketuri din toamnă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult