- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cele mai mari banci locale, inca speriate de credite: desi \”apetisanti\”, clientii retail pot face probleme

03 Aug, 00:01 • gecad.net
Primele doua banci ca marime din sistem, BCR si BRD au raportat la finele primelor sase luni ale anului evolutii nesemnificative ale creditarii fata de finele lui 2009, ele continuand sa ofere imprumuturi atat statului cat si companiilor. Creditarea retail le sperie inca serios pe banci.
Cele mai mari banci locale, inca speriate de credite: desi \apetisanti\, clientii retail pot face probleme

BRD si BCR au avut evolutii modeste ale creditarii in primul semestru, fata de finele anului trecut. Astfel, la nivelul creditelor totale, BRD a inregistrat o crestere de 7% comparativ cu S1 2009, dar o scadere fata de soldul de la finele anului trecut, de la 34,9 miliarde lei, pana la 34,5 miliarde lei. Tot in S1, BCR si-a crescut, insa destul de putin (+2%) soldul creditelor fata de finele anului trecut, de la 46,52 miliarde lei la 47,68 miliarde lei.

Creditele oferite de cele doua institutii in S1 s-au concentrat in special pe segmentul corporate. Astfel, BRD a raportat la 6 luni o crestere usoara a creditelor coporate exprimate in lei, de la 17,21 miliarde la finele anului, la 17,9 miliarde la sfarsitul lui iunie 2009 (crestere de 4%).

BCR a crescut la randul sau usor fata de finele anului pe creditarea corporate, de la un sold de 24 miliarde lei la 31 decembie 2009, la 25 miliarde lei la finele lui iunie 2010 (crestere de 4%).

Rezultatele nu reflecta neaparat o imbunatatire a situatiei companiilor sau o crestere a apetitului bancar pentru creditare, in conditiile in care creditarea a vizat in special administratiile locale si finantarea capitalului de lucru al companiilor. Pe segmentul creditelor oferite sectorului public, institutia controla la jumatatea anului in curs o cota de 75% din piata, cu 5 puncte procentuale peste cea pe care o detinea la finele lui 2009.

In plus, finantarea capitalului de lucru a companiilor inseamna fie ca firmele inca nu au reluat activitatea de investitii, fie ca bancile sunt inca reticente sa acorde aceste credite.

Clientii persoane fizice au trecut deocamdata proba crizei, dar vin restructurarile

Bancile au „tatonat” in S1 si creditarea retail, pe care insa o abordeaza inca foarte prudent. Astfel, la BRD, creditele retail s-au majorat cu 5% in perioada iunie 2009 – iunie 2010. Fata de finele anului, soldul creditelor oferite de BRD persoanelor fizice a stagnat. BCR a inregistrat pe segmentul retail o crestere anuala de 0,4% in S1.

In ciuda cresterii modeste pe credite, pe segmentul retail situatia celor doua banci s-a imbunatatit mult fata de finele anului. Astfel, atat din raportul BCR, cat si din declaratii ale sefului BRD, reiese ca, daca pana acum cateva luni clientela retail a suferit cel mai mult, in ultimul timp situatia acesteia s-a stabilizat, dar au inceput sa se observe probleme la nivelul clientelei IMM si corporate.

Prudenta cu care bancile abordeaza inca acest segment vine cel mai probabil din teama ca masurile de austeritate ar putea sa loveasca puternic clientela din sectorul public, ceea ce ar aduce nou val de credite neperformante.

BCR a inregistrat o crestere a creditelor neperformante de la 13,1% din total portofoliu la finele lui 2009 pana la 14,7% la finele lui iunie, dar banca mentioneaza in raportul propriu ca ritmul de formare a creditelor neperformante a inceput sa se diminueze in prima parte a anului, pe fondul aprecierii leului si a scaderii dobanzii cheie.

Chiar daca situatia creditarii retail s-a stabilizat in ultimele luni, atat BCR cat si BRD au indicat cresterea costului cu riscul in raport cu anul anterior. Astfel, in termeni anuali, costul net al riscului a crescut la BRD cu circa 54%, de la 408 milioane lei la 628 milioane lei. La BCR, costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri au urcat in S1 pana la 974,7 milioane lei, fiind in scadere fata de S2 2009, dar in crestere fata de S1 2009.

BRD a raportat la finele primelor 6 luni un profit net de 367 milioane lei, in scadere cu 13,7% fata de acelasi interval din anul trecut. Grupul BCR a obtinut in aceeasi perioada un castig net de 488,5 milioane lei, cu 19,5% mai mic decat cel din S1 2009.