- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CNP: Cheltuielile bugetare cu pensiile, compensate de pilonul II si salarii

30 Apr, 16:11 • Redactia DailyBusiness
Cheltuielile bugetare cu pensiile publice vor fi compensate de incasarile de pe pensii private si salarii, sustine Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
CNP: Cheltuielile bugetare cu pensiile, compensate de pilonul II si salarii

„Noi credem ca majorarea pensiilor va putea fi acoperita din aducerea la suprafata a unei parti a economiei ascunse, pentru care exista premise”, a declarat Ghizdeanu, intr-un interviu acordat NewsIn.

„Primul stimulent este aparitia pilonului II, al pensiilor obligatorii administrate privat, al doilea ar fi majorarea salariului minim, iar al treilea reducerea, cu 6 puncte procentuale pana in 2009, a contributiilor sociale”, a mai spus presedintele CNP.

Ghizdeanu a explicat ca prognoza de primavara a Comisiei Europene vede marirea deficitului bugetar in 2009 pana la 3,7% din PIB, luand in calcul doar impactul pe care este de asteptat sa il aiba majorarea pensiilor publice asupra bugetului, nu si sursele de venit suplimentare la buget.

Pentru acest an, CE vede pentru Romania un deficit bugetar de 2,9% din PIB (calculat conform standardului european ESA95), in timp ce bugetul de stat prevede, pentru acest an, un deficit de 2,7% din PIB (dupa standardele romanesti).

In prognoza de primavara, Comisia a prevazut pentru 2008 un deficit de cont curent de 16,1% din produsul intern brut (PIB), bazandu-se pe estimarile de temperare a cresterii economice in principalele 3 state in care merg exporturile romanesti, a mai declarat Ion Ghizdeanu.

Acesta este insa de parere ca structura exporturilor conteaza mai mult decat evolutia economica in cele 3 tari care absorb o mare parte a exporturilor romanesti – Germania, Franta si Italia – CNP mizand astfel pe o restrangere usoara a deficitului de cont curent al Romaniei in acest an, la 13,6% din produsul intern brut (PIB) (fata de circa 14% in 2007).

Astfel, CNP analizeaza structura exporturilor romanesti, formate mai ales din bunuri de consum si bunuri intermediare.

„Diferentele provin tocmai din aceasta perspectiva. Noi nu avem exporturi de capital, iar temperarea in aceste state dezvoltate va veni mai ales pe partea de investitii”, a afirmat Ion Ghizdeanu.

„Acelasi lucru s-a intamplat si in 2002-2003, cand cresterea economiior acestor tari s-a temperat, dar exporturile Romaniei au crescut”, a adaugat presedintele CNP.

CE a revizuit in crestere estimarea privind evolutia PIB in 2008, de la 5,9% in prognoza anterioara la 6,2%, Comisia facand estimari favorabile cu privire la absorbtia buna a fondurilor europene.

Comisia Europeana a publicat luni, 28 aprilie, prognoza de primavara, la scurt timp dupa publicarea, la sfarsitul saptamanii trecute, a prognozei finale de primavara a CNP.