- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum poate iminenta cadere a dolarului sa adanceasca recesiunea si sa redeseneze harta financiara a lumii

02 Nov, 19:55 • gecad.net
Sumele imense de bani aruncate in piata de SUA pentru a veni in sprijinul economiei pun dolarul in fata unei iminente deprecieri, cel l-ar putea costa rolul de moneda etalon pentru petrol si ar putea detrona definitiv America de pe pozitia de principala putere financiara a lumii, cred analistii.
Cum poate iminenta cadere a dolarului sa adanceasca recesiunea si sa redeseneze harta financiara a lumii

SUA a cheltuit pentru salvarea propriei economii o suma imensa, ce va urca deficitul public pana la circa 1.600 de miliarde de dolari in 2009, estimeaza analistii americani. Cuantumul mare al dolarilor aruncati pe piata face iminenta deprecierea monedei americane, cresterea inflatiei in SUA si la nivel global, si face neatractive investitiile viitoare, pe plan international, atrag atentia analistii.

Pe scurt, calea aleasa de America pentru a iesi din criza poate reprezenta prelungirea recesiunii globale. „Pe masura ce Fed tipareste bani, pune presiune pe aprecierea altor monede, pe care guvernele incearca sa le tina sub control aruncand la randul lor bani in piata. Asta inseamna ca miscarea Americii pune presiune pe inflatie la nivel global, ceea ce creeaza perspectiva ajungerii la randamente reale negative (in conditiile in care rata inflatiei poate depasi rata randamentelor oferite) la nivel global”, scrie Financial Times.

Masurile luate de America nu au ramas fara reactie, iar statele care sunt direct legate de soarta dolarului, cum ar fi cele ale caror economie este bazata pe exportul de petrol (dolarul fiind moneda in care se exprima valoarea barilului), precum si creditorii traditionali ai tarii incearca in ultimul timp detronarea dolarului din rolul de moneda lider mondial.

China, Rusia, Japonia si Franta, precum si cateva state din Orientul Mijlociu si-au propus recent sa decupleze valoarea barilului de dolarul american. Aceste tari doresc sa tranzactioneze petrolul in functie de un cos care ar fi alcatuit din yenul japonez, euro, yuanul chinezesc si aur, carora li s-ar putea alatura moneda uneia din tarile din Orientul Mijlociu, de comun aleasa de acestea, potrivit The Independent.

China este una din tarile care ar avea enorm de pierdut dintr-o evolutie slaba a dolarului, tara fiind unul din principalii parteneri comerciali ai SUA. De la inceputul anilor ’80, americanii au cumparat foarte multe bunuri din Asia, platind, printre altele, cu bonduri, respectiv foi de credit.

Din pacate pentru dolar, spun analistii, valoarea monedei americane nu este legata de aur sau de valoarea altui bun real. Totusi, exista increderea ca valoarea dolarului se va pastra pe termen lung, incredere care acum este insa in declin.

Pe pietele financiare, investitiile in dolari au fost in ultimul timp aproape inexistente. „In saptamana care a trecut, investitorii de pe piata valutara cumparau orice valuta, mai putin dolarul”, scrie Washington Post.

Daca dolarul se depreciaza, atunci America isi poate pierde usor rolul de piata financiara etalon, moneda sa nemaiputand juca rolul de valuta de rezerva. Marile puteri economice ale lumii au luat in considerare si aceasta alternativa, iar China se pregateste deja sa devina in 2020 marele centru financiar al lumii, scrie Financial Times.

Mai poate exista, in aceste conditii, vreo sansa pentru dolar? Analistii economici isi pun speranta in ideile ce se pot naste in mintile stralucite care conduc cea mai mare economie a lumii.

Una din solutii este la indemana Fed, sistemul de banci centrale americane, care poate creste dobanda cheie, avand ca efect retragerea lichiditatii din piata si diminuand riscul de inflatie, sugereaza analistii.

Alti analisti economici cred insa ca solutiile de politica monetara sunt doar rezolvari partiale ale problemei. Solutia pe termen lung ar fi aceea ca deficitul comercial al Americii sa scada in timp, ceea ce ar insemna ca SUA sa produca mai mult decat o face acum, iar restul lumii mai putin.

Echilibrarea raportului expoturi-importuri poate aduce si dolarul la adevarata sa valoare, moneda fiind mult supraevaluata in prezent, cred analistii.

Deficitul de cont curent al Americii a fost de circa 700 de miliarde de dolari in 2008, SUA importand cu mult mai multe bunuri decat exporta. In primul trimestru din 2009, in ciuda unei scaderi anuale cu 35%, deficitul comercial al SUA ramane de departe cel mai mare din lume.

Unii dintre analisti sustin ca dolarul ar fi supraevaluat acum cu circa 50% fata de principalele valute. In cat timp s-ar putrea reduce la minimum decalajul? Daca dolarul ar inregistra o scadere de circa 5% pe an, atunci echilibrarea dolarului in raport cu principalele valute s-ar putea realiza in circa 10 ani, mai sugereaza analistii.

Alti analisti considera ca solutia aleasa de SUA pentru a iesi din criza este una care nu sta in picioare, si statul american ar fi avut la indemana mai multe mijloace pentru a se redresa.

„Cheltuielile facute de SUA, care au dus la realizarea deficitul bugetar imens, de circa 2.000 de miliarde de dolari, s-ar fi putu indrepta spre cumpararea creditelor americanilor supraindatorati, in loc sa mearga spre mijloace dubioase de suport a economiei. Cand valoarea proprietatilor si a actiunilor va fi scazut destul de mult, cererea strainilor, in special a chinezilor, pentru activele cu care sunt garantate aceste credite, ar fi crescut cu siguranta, iar statul le-ar fi putut vinde”, scrie Financial Times.

„Totodata, SUA ar fi putut vinde o parte din resursele naturale neexploatate inca. Este greu de imaginat insa ca o superputere ar putea accepta sa isi vanda resursele pentru a deveni solvabila. Tocmai de aceea, tiparirea de bani trebuie sa fi parut o solutie mult mai convenabila”, conchid analistii ziarului britanic.