- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dauna totală a unei maşini distruse în avalanşa de la cabana Capra, plătită pe Casco: „Chiar dacă situaţia naşte interpretări, noi interpretăm în favoarea clientului”

06 Mar, 20:29 • Russo George
Un automobil Toyota Yaris a fost avariat grav în timpul avalanşei produse în luna februarie în apropierea cabanei Capra, din judeţul Argeş, iar Aurel Badea, Deputy CEO al Allianz-Ţiriac, a anunţat că dauna totală va fi suportată de firma de asigurări, în poliţa Casco fiind inclus riscul de avalanşă.
Dauna totală a unei maşini distruse în avalanşa de la cabana Capra, plătită pe Casco: Chiar dacă situaţia naşte interpretări, noi interpretăm în favoarea clientului

Poliţia a deschis în acest caz un dosar penal şi caută şoferii mai multor maşini ajunse la cabana Capra pe un drum închis circulaţiei publice, astfel că situaţia lasă loc interpretărilor din partea asiguratorilor, unele companii, ca Allianz -Ţiriac, alegând să plătească dauna, conform poliţei Casco, dar altele ar putea tergiversa.

„Riscul de avalanșă era acoperit pe CASCO, și chiar dacă situația naște interpretari, noi le interpretăm în favoarea clientului.”, a precizat și Virgil Șoncutean, CEO Allianz-Țiriac Asigurări.

Specialiştii explică faptul că, totuşi, cel mai important este ce fel de condiţii au fost prevăzute în poliţa de asigurare.

Acoperirea riscurilor diferă de la un asigurător la altul și chiar la același asigurător pot exista mai multe feluri de contracte CASCO cu acoperiri suplimentare.

De exemplu, un contract standard poate să nu acopere aspirația apei în motor, însă pe baza unei prime suplimentare și în baza unor condiții speciale suplimentare acest risc poate fi acoperit. La fel și în alte situații.

Ca atare, pentru a vedea ce riscuri sunt acoperite în situația descrisă de dumneavoastră, ar trebui văzut dacă vehiculele respective sunt asigurate CASCO și dacă da, trebuie văzut ce anume conțin aceste contracte la excluderi.

Dacă situația descrisă (acces pe un drum închis circulației publice) nu este la excluderi speciale sau dacă nu se încadrează la o altă excludere generală, asigurătorul va fi obligat să acopere daunele.

Așadar, totul depinde de riscurile acoperite prevăzute în contract și de excluderi, iar o precizare asupra acoperirii sau respingerii daunelor nu poate fi făcută decât după ce se analizează contractele de asigurare CASCO (dacă acestea există).

Poate apărea inclusiv situația în care contractul unui asigurat acoperă situația respectivă, iar contractul altuia nu o acoperă. Deci totul depinde de condițiile contractuale ale fiecărui asigurat.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Citeşte şi: Informația momentului pentru milioane de români! Fondurile de pensii private au ajuns la o sumă uriașă

Allianz-Țiriac Asigurări, a doua mare companie de asigurări din România, după Groupama, cu o cotă de piață 19,24% pe piața asigurărilor generale (inclusiv RCA și CASCO), spune că asigurările sale auto pot acoperi și astfel de situații.

„Pachetul de asigurare auto complet (CASCO și RCA) oferit de Allianz-Țiriac acoperă o gamă amplă de riscuri care pot produce daune autoturismelor, de la avariile cauzate de fenomene naturale, precum furtună, avalanșă sau grindină, până la avariile produse în trafic sau cele produse în parcare, cu autor necunoscut.

Asigurarea se poate activa, în funcție de tipul de produs al asiguratului, și în cazul menționat, avarii provocate de avalanșă. De asemenea, asigurarea Allianz-Țiriac poate acoperi și pagubele produse în parcarea în care s-a produs avalanșa, înainte sau după introducerea interdicțiilor legale. Riscul de avalanșă este inclus în contractul de asigurare Allianz-Țiriac, iar în cazul de față compania va aplica strict prevederile contractului de asigurare.

Ca principiu, asigurarea este menită să protejeze patrimoniul asiguratului de situații neprevăzute, responsabilitatea pentru eventuale încălcări ale unor reglementări legale este a asiguratului care, în situația în care este dovedit vinovat, este sancționat, conform legislației în vigoare. Altfel spus, asigurarea nu îl derobează de responsabilitate pe asigurat.

Asiguratorul nu se poate substitui autorităților statului – dacă există o culpă, acesta este sau va fi sancționat corespunzător de autoritățile competente. Spre exemplu, în funcție de caz, poliția ridică permisul de conducere sau aplica amenzi contravenționale, judecătorul hotărăște o condamnare conform legii, etc.”, au explicat oficialii Allianz-Țiriac Asigurări, pentru sursa citată.

Citeşte şi: Fără asigurare, românii riscă amenzi uriașe! Pe cine are în vedere noul proiect de lege