- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Deficitul de cont curent si cel bugetar s-au incadrat in estimari

05 Mar, 00:01 • gecad.net
Anuntarea rezultatului privind cresterea economica permite dimensionarea deficitelor Romaniei in raport cu produsul intern brut. Concluzia: acestea au reusit sa se inscrie in estimarile autoritatilor.
Deficitul de cont curent si cel bugetar s-au incadrat in estimari

PIB-ul Romaniei a urcat cu 2,9% in ultimul trimestru din 2009, ceea ce a condus la o crestere economica pentru tot anul 2008 de 7,1%, pana la 503,95 miliarde lei (136,94 miliarde de euro).

Astfel, deficitul de cont curent inregistrat la finele anului 2008 a fost de 16,87 miliarde euro, in crestere cu 1,2% fata de nivelul din 2007.

Calculat ca pondere din PIB, deficitul a reprezentat 12,3%, ceea ce corespunde estimarilor autoritatilor, inclusiv celor ale guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, care a estimat un nivel a deficitului cuprins intre 12,1% din PIB (in cel mai bun caz) si 12,5% din PIB (in cea mai pesimista varianta).

La finele lui 2008, autoritatile au mentionat ca deficitul bugetar a ajuns la 7 miliarde euro, ceea ce inseamna ca, raportat la PIB, deficitul a fost de 5,1%, foarte apropiat de estimarile anterioare ale autoritatilor (5,2%).

Ce ne-ar putea astepta pentru 2009?

Analistii financiari considera ca actualul context economic va permite reducerea deficitului de cont curent.

In contextul crizei economice, romanii s-ar putea orienta mai degraba spre consumul de bunuri autohtone, mai iefitne decat cele importate. Pe de alta parte, scaderea creditarii va reduce consumul, 70% din bunurile consumate de romani fiind din import.

Scaderea importurilor conduce la reducerea deficitului comercial, principala componenta a deficitului de cont curent.

Astfel, pentru 2009, analistii ING Bank Romania si-au revizuit recent in scadere estimarea de deficit de cont curent, pana la 5,9% din PIB, ceea ce ar insemna o reducere consistenta a deficitului fata de 2008, cu mult peste 50%, luand in calcul ca ING prevede o contractare a PIB in 2008.

Analistii bancii estimeaza pentru anul in curs o scadere a PIB cu 3,5% in raport cu anul anterior.

In schimb, Melania Hancila, directorul de strategie al Volksbank, mizeaza pe o scadere a deficitului pana in preajma nivelului de 10% din PIB. Hancila ia in calcul o crestere a PIB de circa 1%.

Cei doi analisti au opinii diferite si in privinta deficitului bugetar pentru anul in curs. Astfel, analistii ING anticipeaza ca, pe fondul crizei economice si fiind an electoral, este posibil ca deficitul public sa se adanceasca pana la 7,3%. Melania Hancila spera ca deificitul ar putea totusi atinge nivelul de 3% din PIB.