- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Discrepanta mare intre evolutiile asteptate pentru pensiile facultative si cele obligatorii: 100% vs. 5%

28 Jan, 00:01 • adrian.mihaltianu
Numarul participantilor la pensiile facultative (Pilon III) ar putea depasi 300.000 in acest an, dublu fata de numarul afisat la sfarsitul anului trecut, in timp ce numarul participantilor la pensiile obligatorii (Pilon II) va avea o crestere mult mai redusa, de circa 5%, pe fondul disponibilizarilor din economie, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii din domeniu.
Discrepanta mare intre evolutiile asteptate pentru pensiile facultative si cele obligatorii: 100% vs. 5%

„In conditiile cresterii nivelului veniturilor, precum si al gradului de informare si incredere, dar si a majorarii pragului de deductibilitate, estimam ca numarul de participantii la Pilonul III ar putea depasi 300.000 de participanti la finalul acestui an”, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondurile de pensii facultative au incheiat anul 2008 cu 150.745 de participanti.

„Desi anul 2009 va fi un an mai dificil pentru multe companii, cu efecte asupra bugetelor alocate beneficiilor salariatilor, pensiile facultative ar trebui sa fie beneficiul preferat”, a spus Emilia Bunea, directorul general al ING Fond de Pensii, adaugand ca se asteapta si la o crestere mai semnificativa a segmentului retail.

„Asteptam o crestere a numarului de participanti pana la circa 250.000-300.000 la sfarsitul anului pe Pilonul III”, a adaugat directorul ING.

Ceva mai pesimista este Simona Ditescu, CEO BCR Administrare Fond de Pensii, care se asteapta ca piata sa inregistreze 250.000 de cienti la finalul anului.

Totodata, Crinu Andanut, CEO Allianz-Tiriac Pensii Private, se asteapta ca numarul participantilor la fondurile de pensii facultative sa fie de circa 250.000, depinzand insa de mai multi factori ce tin de mediul economic de ansamblu.

Potrivit jucatorilor din piata, valoarea activelor fondurilor de pensii facultative ar putea ajunge la 200-290 milioane lei la sfarsitul acestui an, in functie de evolutia numarului de participanti.

[quote=Mircea Oancea, presedintele CSSPP]Facilitatile fiscale reprezinta un adevarat motor de crestere[/quote]
In luna octombrie 2008, s-a decis dublarea pragului de deductibilitate pentru pensiile private facultative, de la 200 la 400 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator, prin modificarea Codului Fiscal.

Crinu Andanut, seful Allianz-Tiriac Pensii Private, considera ca fondurile din Pilonul III vor avea randamente atractive doar daca piata bursiera isi va reveni. In caz contrar, fondurile se vor concentra pe conservarea valorii contributiilor participantilor, la fel ca si pana acum.

Noi jucatori pe piata fondurilor de pensii facultative

„La sfarsitul acestui an, pe piata pensiilor facultative (Pilon III) ar putea functiona peste 15 fonduri de pensii”, a declarat presedintele CSSPP.

La sfarsitul anului 2008, erau prezente pe piata pensiilor facultative 10 fonduri: BCR Prudent , ING Optim, ING Clasic, AZT Moderato, AZT Vivace, Aviva Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare , OTP Strateg, Concordia Moderat si Eureko Confort – autorizat la inceputul lunii decembrie.

Totodata, in luna ianuarie a acestui an, CSSPP a autorizat fondul Stabil, administrat de Generali, iar compania BRD Fond de Pensii a primit in aceasta luna autorizarea prealabila pentru a gestiona un fond de pensii facultative (Pilon III).

Interesata sa intre pe piata pensiilor facultative este si compania AIG, analizand aceasta posibilitate pe parcursul acestui an.

De asemenea, Interamerican a anuntat ca va lansa al doilea fond din Pilonul III al companiei, ce ar putea fi autorizat de catre CSSPP in luna aprilie, potrivit lui Besim Jawad, directorul general al Interamerican Pensii.

Fondurile de pensii private facultative au ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 150.745 de participanti si la active nete de 84,3 milioane lei (22,9 milioane euro).

Numarul participantilor cu contributii la pensiile obligatorii (Pilon II) va creste usor in acest an

La finalul anului 2008, in Pilonul II s-au incasat contributii pentru 4.031.421 persoane, iar valoarea activelor nete ale celor 14 fonduri de pensii administrate privat era de 831,9 milioane lei (circa 208,7 mil. euro).

„Pentru finalul acestui an estimam un numar de 4,2 milioane de participanti cu contributii, o crestere de 5% fata de nivelul actual. De asemenea, estimam ca valoarea activelor administrate de fondurile de pensii din Pilonul II va depasi 2,3 miliarde lei”, a spus presedintele CSSPP.

Seful Allianz-Tiriac Pensii estimeaza ca numarul total de participanti pe Pilonul II va fi la finalul anului de 4,6-4,7 milioane, din care numai 4,2 milioane de conturi vor fi alimentate cu contributii, restul fiind conturi goale.

„Valoarea activelor din Pilonul II va fi in 2009 intre 2,1 miliarde de lei (varianta pesimista) si 2,5 miliarde de lei (varianta normala), depinzand de conditiile de pe piata muncii”, a spus Crinu Andanut.

„In conditiile ideale in care contributia va creste la 2,5% din venitul brut, nu vor exista disponibilizari masive, nu se va inrautati sistemul de colectare din cauza lipsei de lichiditati cu care se confrunta majoritatea firmelor, iar salariul mediu brut va fi cel prognozat de 411 euro, piata pensiilor obligatorii ar putea atinge un volum de 2,5 miliarde lei la sfarsitul lui 2009”, a declarat Cristina Nitescu, CEO Omniasig Pensii.

Aceasta a adaugat ca nu se asteapta la o crestere semnificativa a numarului de participanti datorita situatiei de criza prin care trece economia si care conduce la disponibilizari si migrare a fortei de munca dintr-un sector intr-altul mai degraba decat la noi angajari.

[quote=Simona Ditescu, CEO BCR Administrare Fond de Pensii]Evolutia pietei de pensii private obligatorii va depinde de evolutia intregii economii.[/quote]
Reprezentantii Prima Pensie, sunt optimisti, estimand o crestere a numarului de participanti si, de asemenea, o fluctuatie a contributiilor care atesta o crestere de cel putin 25% data de majorarea contributiei procentuale la pensiile private de la 2% la 2,5% in acest an.

„Daca Romania nu va fi foarte afectata de aceasta criza financiara ne putem astepta ca la sfarsitul lui 2009 piata sa aiba 4,9 milioane de participanti”, a spus Ditescu.

„Estimam o crestere a numarului de participanti cu 145.000 pana la 4,67 milioane la sfarsitul anului 2009. Valoarea activelor ar trebui sa creasca si ea pana la cca 2,5 miliarde lei in decembrie 2009”, a precizat Emilia Bunea, directorul ING Pensii.