- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fondurile de pensii nu sunt ingrijorate: \”Asteptam sa-si revina Bursa\”

31 Jul, 00:01 • adrian.mihaltianu
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) nu par ingrijorati de randamentele negative pe care le-au inregistrat in primele luni de investitii, intrucat orizontul investitional este foarte mare, iar "Bursa nu va putea scadea la infinit".
Fondurile de pensii nu sunt ingrijorate: \Asteptam sa-si revina Bursa\

Reprezentantii fondurilor din pilonul II considera ca randamentele negative se datoreaza scaderii din ultima vreme a Bursei de Valori Bucuresti, dar si supraincalzirii economiei nationale.

„Criza financiara internationala, care a stat la baza caderilor in ultimul an, se pare ca se apropie de sfarsit, situatiile financiare la 6 luni ale companiilor din tarile dezvoltate confirmand acest lucru”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Simona Ditescu, CEO BCR Administrare Fond de Pensii.

Aceasta a adaugat ca desi economia globala sufera inca de pe urma cresterii inflatiei si a incetinirii ritmului de crestere, perspectivele au devenit mai optimiste, astfel incat, in cateva luni, sa putem asista la o revigorare a burselor.

Aproape toate fondurile de pensii au investit in actiuni, in proportii mai mari sau mai mici, iar deprecierea actiunilor le-a afectat inevitabil valoarea unitatii de fond.

„Fondurile de pensii nu pot avea alte performante decat cele ale pietelor financiare pe care isi investesc activele, iar randamentele pozitive vor reveni la suprafata de indata ce Bursa isi va reveni”, a spus Crinu Andanut, CEO Allianz-Tiriac Pensii Private.

„Exista insa si un avantaj: fondurile de pensii cumpara acum actiuni la un pret destul de mic, iar cand cresterile vor reveni pe Bursa, fondurile si implicit participantii vor avea de castigat”, a mai spus Andanut.

Oficialul Allianz-Tiriac Pensii Private a mentionat ca scaderea conjuncturala de acum nu trebuie sa impacienteze pe nimeni, ci ea trebuie explicata in mod corect, pentru ca participantii sa nu isi piarda increderea in pilonul II.

„Evolutia performantelor unui fond de pensii este strans legata de situatia economica atat din Romania cat si din strainatate. De-a lungul timpurilor exista si perioade de boom economic, dar si perioade de criza si, cu siguranta, pe durata ciclului de investire vom traversa perioade bune si rele”, a adaugat Simona Ditescu.

Fondurile de pensii isi vor reveni odata cu Bursa

Crinu Andanut estimeaza ca multe fonduri de pensii obligatorii (pilonul II) vor avea randamente „pe plus” pana la sfarsitul acestui an, castigand in primul rand din investitiile facute in instrumentele cu venit fix, precum titluri de stat, obligatiuni, depozite bancare si alte instrumente de piata monetara.

„Fondurile de pensii isi vor reveni atunci cand isi va reveni si Bursa de Valori. Pana atunci trebuie sa avem cu totii rabdare si sa investim activele participantilor la fonduri cu prudenta si responsabilitate”, a spus directorul Allianz-Tiriac Pensii Private.

De asemenea, Andrei Negulescu, director de investitii al Prima Pensie Fond de Pensii, se asteapta la realizarea unui randament pozitiv odata cu revenirea burselor, si spera ca acest lucru se va intampla incepand din acesta toamna.

Ditescu a mentionat ca randamentul unei investitii depinde de o multitudine de factori, unul dintre cei mai importanti fiind ciclul economic, atat national, cat si international. In ceea ce priveste fondurile de pensii, acestea au un orizont investitional foarte mare, putand merge pana la 35 de ani.

Directorul BCR Administrare Fond de Pensii a adaugat ca performanta pe termen scurt este importanta, dar nu relevanta.

Potrivit legii pensiilor private, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va incepe sa monitorizeze trimestrial randamentele fondurilor abia dupa primii doi ani de functionare.

„Consideram ca discutia despre randamente este prematura. Fondurile de pensii de pilon II vor investi banii participantilor zeci de ani pana sa faca primele plati, asa ca evolutii conjuncturale, cum sunt cele de acum, nu sunt deloc relevante”, a declarat Andanut.

Actiunile listate la BVB vor fi cele mai profitabile pe termen lung

Potrivit reprezentantilor fondurilor de pensii private obligatorii, actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor fi cele mai profitabile plasamente pe perioade lungi de timp, in special datorita scaderilor exagerate de pana acum, a subevaluarii lor si a potentialului de crestere dat de evolutia buna a economiei romanesti, in general.

„Faptul ca piata de capital si Bursa de Valori sunt acum la un nivel destul de jos ne da incredere ca in anii urmatori investitiile facute azi isi vor arata roadele si vor aduce rezultate importante in beneficiul participantilor”, a mentionat oficialul fondului administrat de Allianz-Tiriac.

Insa jucatorii din piata considera ca, pe termen scurt, instrumentele financiare cu venit fix – titluri de stat, obligatiuni, depozite bancare si alte instrumente de piata monetara – sunt cele mai atractive din perspectiva investitiilor, din cauza turbulentelor financiare din aceasta perioada.

Cristina Nitescu, CEO Omniasig Pensii, considera ca cele mai bune investitii depind de evolutia pietei de capital si de aparitia unor instrumente care sa permita obtinerea unor randamente ridicate.
In prezent, pe piata activeaza 14 fonduri de pensii obligatorii administrate de: ING, Aviva, Allianz-Tiriac, Omniasig, Interamerican, Prima Pensie, AIG, BT Aegon, Generali, BRD, OTP, BCR, BancPost si KD.

Pana la inceperea etapei de colectare a contributiilor participantilor, 4 companii de pe pilonul II au solicitat retragerea de pe piata, respectiv Marfin, Zepter, MKB Romexterra si AG2R.

Administratorii au incasat pana in prezent contributii de 289,03 milioane lei (79,46 milioane euro), aferente lunilor martie, aprilie si mai, potrivit Comisiei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Ponderea medie a conturilor goale (contributii la pensii ce nu au fost virate de angajatori) a crescut dupa cea de-a treia contributie, aferenta lunii mai, la 21,5% din totalul conturilor pe care companiile de pensii obligatorii le gestioneaza, numarul acestor conturi ajungand la 895.122.

Crinu Andanut a mentionat ca participantii cu conturi goale nu vor beneficia de avantajele sistemului de pensii administrate privat. Daca pentru ei nu se fac plati de contributii, fondurile nu au ce sa investeasca, iar acestia vor ramane fara pensia privata de pilon II.

„Conturile goale se pot umple oricand, ele sunt ale unor clienti care au dobandit calitatea de participant, ceea ce inseamna ca au varsta de pana in 35 de ani si au contribuit la un moment dat la sistemul de pensii”, a declarat Simona Ditescu, CEO BCR Administrare Fond de Pensii.

Aceasta a adaugat ca pot exista mai multe motive pentru care acesti participanti nu au primit contributii: angajatorul a depus cu intarziere declaratia, clientul a interupt temporar activitatea etc.

Cele mai multe conturi goale sunt detinute de fondurile administrate de ING – 258.665 conturi, Allianz-Tiriac (226.214) si Generali cu 94.525 de conturi goale.

In acest an, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.