- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Groningen, Raiffeisen: Expunerea bancii pe real-estate este de doar 10%

04 Mar, 13:48 • gecad.net
Ponderea creditelor adresate sectorului imobiliar acordate de Raiffeisen Bank Romania este de doar 10%, portofoliul de credite al bancii fiind solid, a declarat miercuri Steven van Groningen (foto), presedintele Raiffeisen Bank Romania.
Groningen, Raiffeisen: Expunerea bancii pe real-estate este de doar 10%

Acesta a mentionat ca Raiffeisen are o alta politica de creditare fata de cea a altor banci si ca nu a urmarit cresterea cotei de piata prin creditarea agresiva, inclusiv catre segmentul real-estate.

El a adaugat ca in strategia de risc a bancii sunt calculate si expunerile maxime pe care banca le poate avea pe diverse sectoare, iar in cazul domeniului real-estate se poate urca pana la o pondere de 15% din total credite. „Cat suntem sub acest nivel, suntem confortabili”, a spus Groningen.

Creditele corporate la sold ale bancii ajunsesera la finele lui 2008 la 1,15 miliarde de euro, iar cele adresate sectorului retail au insumat 1,28 miliarde de euro. Banca acordase pana la sfarsitul lui 2008 credite de 242 milioane euro catre sectorul public.

Cresterea creditelor aflate in bilantul bancii in 2008 a fost de 14% fata de 2007, Groningen mentionand insa ca banca a acordat totodata credite externalizate de peste 2 miliarde de euro, care insa nu sunt trecute in bilantul bancii locale, ci al bancii mama.

Nivelul provizioanelor constituite de banca crescut in 2008 cu 30% fata de cele din 2007, „in ultimul trimestru constituirea de provizioane crescand intr-un ritm mai alert decat in primele 9 luni ale anului”, a declarat Groningen.

La finele lui 2008, raportul credite-depozite al bancii era de 73%, ceea ce denota o stare buna a lichiditatii bancii.

„A-ti impune ca obiectiv cresterea de cota de piata cu orice pret este nesanatos. Raiffeisen are in prezent o cota confortabila, care ne permite o pozitie buna pe piata pe termen lung”, a declarat Groningen.

Banca si-a crescut activele in 2008 cu circa 4,5%, pana la 4,6 miliarde euro.

Un semnal de alarma a fost tras in ultimele zile de autoritatile austriece, care s-au plans ca bancile din Romania cu capital austriac ar putea avea probleme in conditiile in care Romania s-ar confrunta cu o scadere accentuata a activitatii economice. S-ar ajunge implicit la o scadere a venturilor romanilor, inclusiv a celor cu datorii bancare, care ar putea intra in incapacitate de plata. In Top 4 al bancilor active in Romania se afla trei banci austriece: BCR – Erste, Volksbank si Raiffeisen.

Groningen nu a comentat pozitia autoritatilor austrice. Seful Raiffeisen a declarat ca liniile de credit oferite de banca mama filialei locale vor fi reinnoite in continuare, banca avand totodata acces la lichiditati de la alte institutii de finantare internationale.