- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

\”Luminita de la capatul tunelului\” se indeparteaza. Economia a pus frana in octombrie

10 Dec, 00:01 • razvan.codorean
Afacerile din industrie, comenzile si serviciile au scazut in octombrie fata de luna precedenta, iar productia industriala a stagnat, arata datele prezentate de INS. Statistica vine sa confirme temperarea activitatii economice, pe fondul scaderii cererii, nicidecum iesirea din criza, anticipata de autoritati.
\Luminita de la capatul tunelului\ se indeparteaza. Economia a pus frana in octombrie

Daca pe ansamblul primelor 10 luni, datele economice prezentate in aceste zile de Institutul National de Statistica arata, in multe domenii, o evolutie ceva mai buna decat anul trecut, datele comparative lunare ridica un semnal de alarma. Avansul economic, sustinut in principal de exporturi, s-a desumflat in luna octombrie.

Astfel, comenzile noi, cifra de afaceri si serviciile au scazut fata de luna precedenta cu 6,5, 4,7% respectiv 1,4%. Si lucrarile de constructii si-au continuat declinul, contractia calculata de INS fiind de 1,3%.

Cea mai mare scadere de afaceri a inregistrat-o industria energetica, de 18,1%.

Scaderea afacerilor din industrie s-a resimtit si in evolutia productiei.

Potrivit datelor INS, productia industriala a stagnat in luna octombrie. Datele ajustate arata un avans de numai 0,1% in industria prelucratoare si de 1,2% in industria extractiva.

Industria bunurilor de folosinta indelungata a fost singurul sector economic care a incheiat luna octombrie pe plus, chiar daca unul nesemnificativ, de numai 0,4%.

Potrivit lui Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, datele releva temperarea activitatii economice, pe fondul scaderii cererii.

Evolutia negativa se datoreaza, in primul rand, majorarii TVA care a determinat o crestere a preturilor, resimtita in contractia consumului. La scaderea cererii a contribuit, bineinteles, si scaderea salariilor.

„Nu ne putem baza doar pe exporturi, daca vrem sa iesim din criza”, afirma Parvan. „Daca nu luam masuri sa stimulam consumul, nu vad de unde va veni cresterea economica prognozata anul viitor. Va fi interesant de vazut situatia din noiembrie pentru a putea vorbi de conturarea unui nou trend de scadere in economie „, a mai spus omul de afaceri.

Exista manageri optimisti

In pofida semnalului de alarma dat de statistica lunii octombrie, managerii chestionati de Institutul National de Statistica sunt destul de optimisti.

Chiar daca luna octombrie a debutat cu stangul, ei considera ca
in trimestrul IV vom avea o crestere atat a productiei industriale cat si a cifrei de afaceri si a productivitatii muncii.

Conform anchetei de conjuctura realizata de INS, productia industriala ar urma sa creasca in perioada octombrie-decembrie cu 4,1%, iar afacerile cu 1,1%, „ceea ce denota increderea agentilor economici in continuarea evolutiei pozitive a segmentului pietei externe pentru perioada de sfarsit de an”.

Asteptarile optimiste tin de o anticipata crestere a consumului in perioada Craciunului si Anului Nou, estimari tratate, pe larg, intr-o analiza DailyBusiness.ro.

„Aceasta evolutie va determina pentru intreg anul 2010 un nivel al productiei industriale superior cu 5,3% celui inregistrat in anul trecut. Se poate spune, astfel, ca diminuarea de productie de 5,5% inregistrata in 2009 este aproape integral compensata”, se mentioneaza in sursa citata.

Se vor indeplini asteptarile managerilor? Analistii economici sunt destul de circumspecti. „Sper ca datele din octombrie sa nu anunte, din pacate, o schimbare de trend „, spune analistul Dan Pavel.

„Daca ne uitam in UE, unde merg mare parte din exporturi, cererea s-a temperat. In plus, nu cred ca exporturile vor putea compensa scaderea consumului din tara”, a mai spus analistul.

Dincolo de estimari, cert este ca statistica pe 10 luni arata destul de bine, alimentand sperantele privind mult asteptata iesire din criza din trimestrul IV.

Cifra de afaceri in industrie a crescut cu 10,5%, comenzile noi cu 24,6%, serviciile cu 12%, iar productia industriala cu 3,8%. Principalul motor a fost industria prelucratoare, unde afacerile au crescut cu 11,4%.

Pe de alta parte, constructiile si-au continuat declinul, marcand o scadere de 14,9%.