- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

„Meciul” politic Romania-Rusia: Care vor fi efectele economice?

04 Jul, 00:07 • marian.rujoiu
Un nou schimb de replici la nivel inalt intre Romania si Rusia a avut loc saptamana trecuta. Va afecta relatiile economice dintre cele doua tari acest sir de "dueluri" politice? Pentru a gasi un raspuns la aceasta intrebare, DailyBusiness.ro a solicitat opiniile unor specialisti din mediul de afaceri.
Meciul politic Romania-Rusia: Care vor fi efectele economice?

Rusii reprezinta aproximativ 1% din numarul total al investitorilor straini din Romania. Armele, carbunele sau minereurile, marfuri din care miliardari rusi
precum Roman Abramovici, Vladimir Lisin sau Mikhail Prokhorov au facut
avere, nu isi gasesc piata de desfacere in Romania.

Cu toate acestea, tara noastra importa o cantitate semnificativa de gaz de la rusi, resursa care de multe ori este folosita ca „arma politica”.

Daca lipsa unei piete de desfacere este
motivul principal pentru care tara noastra este ocolita de oamenii de
afaceri rusi cu yachturi si averi colosale, si nu declaratiile facute la nivel politic, o alta cauza este si aceea a taxelor vamale prohibitive.

Care este amploarea relatiilor economice dintre Romania si Rusia? Schimburile comerciale dintre cele doua tari s-au ridicat anul trecut la aproape 4 miliarde de dolari, numai exporturile crescand de 9 ori, in ultimii 10 ani. 

De exemplu, Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca in cazul in care Romania ar fi nevoita sa importe grau de la rusi, taxa vamala ar fi de 95 de euro pe tona. Si asta in conditiile in care o tona se tranzactioneaza cu mai putin de 300 de dolari la nivel international.

Declaratiile surprinzatoare ale presedintelui Traian Basescu cu trimitere la implicarea Romaniei in al doilea razboi mondial au starnit reactii din partea oficialilor rusi, cu care Romania are o relatie comerciala directa, prin importul de gaze. Ramane de vazut daca vor exista repercusiuni si in mediul de afaceri.

Basescu a declarat, miercuri, la B1 TV, ca in viziunea sa abdicarea Regelui Mihai I reprezinta un mare act de tradare, numindu-l „sluga la rusi”.

„Unora le dam averile, iar pe altii ii consideram criminali de razboi. Seful de stat si premierul, doar fiindc? unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare, il iertam de toate pacatele”, a conchis presedintele, referindu-se la Regele Mihai I.

Recent, reprezentantii ministerului rus de Externe s-au aratat contrariati de declaratia sefului statului roman, care a spus ca si el le-ar fi ordonat trupelor sa treaca Prutul in 1941 si sa atace URSS.

„Aceasta declaratie, cu atat mai mult cu cat a fost facuta in ziua de doliu profund cu ocazia comemorarii celor 70 de ani de la inceputul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, in care poporul nostru a pierdut 27 de milioane de cetateni, nu poate fi explicata nici de circumstantele politice interne, nici cu trimitere la intrebarile provocatoare ale jurnalistilor”, se arata intr-un document eliberat de ministerul rus de Externe, care numeste afirmatia o „sfidare nerusinata”.

Pe de alta parte, Basescu nu vede unde e supararea. Acesta a comentat reactia ministerului rus de externe privitoare la declaratia recenta a presedintelui, potrivit careia si el ar fi ordonat trecerea Prutului de armata  in 1941.Presedintele roman a subliniat faptul ca si parlamentul Rusiei a condamnat
pactul Ribentrop-Molotov, prin care Basarabia a fost cedata Uniunii
Sovietice.
[quote=Presedintele Traian Basescu]”Nu vad unde e supararea, URSS nu mai exista. Noi avem o relatie cu Rusia”[/quote]
Pe de alta parte, mediul de afaceri rus din Romania, pare sa nu fi bagat in seama disputa iscata pe marginea acestor declaratii.

Mihai Macsim, presedintele fondator al Camerei de Comert si Industrie Romania Rusia (CCIR), a spus pentru DailyBusiness.ro ca afirmatiile presedintelui nu afecteaza relatiile cu investitorii rusi, fiind doar o problema politica. „Relatiile bilaterale decurg normal. Schimburile depind de oferta si pret”, a explicat Macsim. 

La randul sau,  a declarat pentru DailyBusiness.ro ca oamenii de afaceri „au simturile reci” si nu se incalzesc usor la declaratiile politice.

La randul sau, Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (CONPIROM), a spus ca in afara companiilor mari, precum LukOil sau Alro Slatina, in tara noastra nu exista un numar insemnat de investitori rusi. El estimeaza ca procentul  rusilor care investesc in tara noastra este de aproximativ 1% din numarul total de investitori straini. 

Si asta pentru ca miliardarii rusi prefera alte piete de desfacere pentru ca marile afaceri pe spatele carora acestia au dobandit averi fabuloase au fost cele care vizau comertul cu gaz, minereuri, armament, fier sau carbune, dupa cum a mai spus vicepresedintele confederatiilor patronale.

Ori in Romania nu exista o piata  pentru astfel de produse tranzactii. „In tara noastra nu avem miliardari rusi cu yachturi. Nu exista o prezenta activa a capitalului rus pe piata din Romania”, a adaugat Agathon.
[quote=Dan Matei Agathon, vicepresedinte CONPIROM]Oamenii de afaceri au simturile reci, nu se incalzesc usor la declaratiile politice[/quote]
Oficialul CONPIROM ca potentialul Romaniei de export in Rusia este imens. Cu toate acestea, oamenii de afaceri romani ocolesc tara de la Rasarit, din cauza „unor sisteme mai greu de inteles”, spune acesta

Datele Eurostat prezentate la inceputul lunii iunie aratau ca exporturile romanesti spre Rusia au crescut de aproape noua ori in ultimii zece ani.

Astfel, daca in anul 2000, Romania vindea in aceasta tara bunuri in valoare de 97 milioane de euro, in 2010 a ajuns la 831 milioane de euro.

Si valoarea importurilor a crescut, de la 1.218 milioane de euro, in 2000, la 2.035 in 2010. In consecinta, deficitul comercial in relatia cu Rusia s-a mentinut aproape constant, atingand anul trecut 1,2 miliarde de euro.

Si alte state europene inregistrau, in 2010, deficite spectaculoase in relatia cu Rusia: Olanda (-15,6 miliarde euro), Polonia (-8,6 miliarde euro) sau Franta (-5,4 miliarde euro).

Potrivit Eurostat, energia reprezinta trei sferturi din importurile UE din Rusia. Circa 85% din exporturile UE 27 spre aceasta tara sunt bunuri manufacturate.

In acest context, Dan Matei Agathon este de parere ca declaratiile presedintelui Traian Basescu nu au avut pe cine sa supere, din punct de vedere al investitorilor prezenti pe piata de la noi. „Un investitor se supara daca ii creste TVA-ul, se modifica taxele sau din considerente economice. Declaratiile politice nu fac decat deliciul presei”, a completat reprezentantul CONPIROM. 

Declaratiile presedintelui si importul de gaz

In ceea ce priveste starnirea reactiilor diplomatice din partea oficialilor rusi in urma declaratiilor presedintelui Basescu si a posibilei afectari a importurilor de gaze pe care Romania le face de la rusi, Agathon a mai spus ca Rusia a folosit intotdeauna aceasta resursa ca pe o arma politica.

In acest context, vicepresedinte Aliantei este de parere ca Rusia ar putea fi mai mult deranjata de declaratiile presedintelui Basescu in ceea ce priveste scutul antiracheta, decat de cele care au vizat relatiile la nivel de istorie.

De la inceputul mandatului sau ca presedinte al Romaniei, in 2004, Traian Basescu, a facut mai multe declaratii stanjenitoare la adresa Rusiei.

Afirmatia care a starnit insa cele mai mari controverse a fost cea legata de scutul antiracheta, care au culminat chiar cu reactia presedintelui rus Dimitri Medvedev.

In mai, cand Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a hotarat instalarea scutului antiracheta la Deveselu – Olt, Basescu afirmat ca daca scutul va fi instalat in Romania, acest fapt ar putea determina „accelerarea dezvoltarii potentialului nuclear” al Moscovei.

La randul sau, Medvedev a amenintat cu un nou „Razboi Rece” in cazul in care Rusia si Statele Unite nu vor gasit o cale de colaborare privind acest scut.

In replica, Traian Basescu a declarat ca presedintelui rus Dmitri Medvedev „va trebui sa-i dam confortul ca aceste instrumente militare nu vizeaza lovituri impotriva Federatiei Ruse si mai ales ca – n-am niciun dubiu – domnul Medvedev este gata sa dea si dansul Romaniei garantii ca nicio racheta care exista acum pe teritoriul Federatiei Ruse nu va atinge vreodata teritoriul Romaniei”.

In 2009, aflat in campanie electorala, Basescu ii dadea o replica ambasadorului rus la Bucuresti.

„Am vazut astazi (vineri, 4 decembrie – n.r.) o declaratie nefericita a ambasadorului Federatiei Ruse la Bucuresti, ca a trecut vremea Razboiului Rece. Si eu ma vad nevoit, desi o voi face si oficial, sa-l atentionez ca a trecut vremea Razboiului Rece si ca nu-si mai pot face centre de influenta in politica romaneasca sau, daca si le vor face, le vom reteza. Si presa rusa nu-i nevoie sa transfere campania din Romania si sa o redea pe larg la Moscova in favoarea candidatului Geoana”, a afirma Traian Basescu, la acea vreme.

Basescu: Marea Neagra, un lac rusesc

Aflat in Statele Unite, in anul 2005, seful statului a afirmat ca Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe un „lac rusesc”, deoarece nu doreste internationalizarea problemelor din zona.

 „S-a vazut cum vecinii nostri puternici de la Marea Neagra au generat conflicte care apoi au fost inghetate, tot prin interventia lor”, spunea tot atunci Basescu.

Trei ani mai tarziu, in 2008, seful statului afirma, referinduse la problematica extinderii NATO, ca obiectivul Romaniei este sa aiba in jurul sau numai tari aliate, prietene, „nu ca Rusia pentru care tara noastra era subordonata”.

Anterior acestei declaratii, Basescu afirmase ca isi va mentine verticalitatea in fata Rusiei, la summit-ul NATO care s-a desfasurat la Bucuresti in acel an.

„Nu o sa stau in genunchi in fata rasaritului oricati analisti ar plange pe la toate posturile de televiziune din Romania”, afirma presedintele.