- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Norvegienii ar putea prelua Petrom. Austriecii sunt dispuși să sacrifice OMV ca să nu mai fie dependenți de gazul rusesc

10 Oct, 10:52 • Gabriela Andreescu
Petrom poate trece sub controlul unui consorţiu norvegian. Guvernul austriac ar fi extrem de interesat de realizarea tranzacţiei care implică OMV, din dorința de a asigura independența faţă de gazul rusesc, scrie presa austriacă.
Norvegienii ar putea prelua Petrom. Austriecii sunt dispuși să sacrifice OMV ca să nu mai fie dependenți de gazul rusesc

Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, poate trece sub controlul unui consorţiu norvegian, care doreşte să preia nu numai 31,5% din acţiunile principalului acţionar al companiei româneşti ci un pachet de control de cel puţin 51%, susţin Kurier şi Der Standard.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorţiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, şi anume 75 TWh.

Această mișcare i-ar asigura guvernului de la Viena independența de gazele rusești în doar un an și i-ar da posibiliatea de a putea asigura aprovizionarea industriei și gospodăriilor.

În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

Beneficiile preluării pachetului majoritar de către norvegieni

O eventuală preluare de către norvegieni a pachetului majoritar în business-ul de dezvoltare şi producţie hidrocarburi al OMV ar putea fi benefică şi pentru exploatarea Neptun Deep.
Spre deosebire de OMV, care, deşi mai deţine participaţii în proiecte offshore de mare adâncime, nu este operator în niciunul dintre acestea, companiile norvegiene au know how-ul necesar dezvoltării unor astfel de zăcăminte.

Te-ar pute interesa și: Prețurile carburanților, în continuă scădere. Ce sume sunt afișate azi, 28 septembrie, în marile benzinării din România

Ultimele zile calde ale anului se vor încheia în curând. Centralele sunt pornite la Viena, astfel încât furnizorii locali de gaze trebuie să apeleze deja la rezervoarele de stocare umplute, scrie Kurier.

La începutul săptămânii, guvernul a optat pentru calm:

“Ne-am oprit pentru a ne umple spațiile mari de depozitare și pentru a crea securitatea aprovizionării. Astăzi putem spune că suntem bine pregătiți”, a declarat cancelarul Karl Nehammer la începutul săptămânii.

Benzinăriile Petrom ar putea trece sub controlul norvegienilor
Benzinăriile Petrom ar putea trece sub controlul norvegienilor

În urmă cu câteva zile, Grupul OMV, compania-mama a Petrom, a anunțat finalizarea cu succes a lucrărilor de reparații la rafinăria Schwechat, aflată în apropiere de Viena. În urma lucrărilor de reparații, rafinăria funcționează din nou la capacitate maximă, informează Capital.

La data de 3 iunie, rafinăria respectivă a fost scoasă parțial din funcțiune din cauza unui incident mecanic la instalația de distilare a țițeiului. La lucrările de reparații au participat 800 de angajați ai acestei rafinării, dar și 320 de experți de la diferite companii partenere din Austria şi Europa.

Citește și: Scade prețul la pompă. Cele mai mici prețuri din februarie. Prețul benzinei scade cu 86 de bani, iar motorina se ieftinește cu 42 de bani

În timpul reparaţiilor, rafinăria de la Schwechat a funcţionat la 20% din capacitate şi OMV, acționarul majoritar Petrom, a pus la punct un sistem alternativ de aprovizionare care a permis importul de produse via trenuri, barje şi camioane. „Acest sistem alternativ de aprovizionare va fi menţinut ca o sursă suplimentară de aprovizionare, atâta timp cât va fi nevoie”, a precizat atunci OMV.

OMV Petrom a instalat panouri fotovoltaice în peste 100 de stații de alimentare și vrea să ajungă la 150 până la finalul anului 2022, în contextul planului companiei de reducere a emisiilor de carbon.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult