- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Numarul fondurilor din pilonul III ar putea ajunge la 15 la sfarsitul lui 2009

15 Oct, 14:18 • adrian.mihaltianu
Pana la sfarsitul acestui an, vom avea 12 fonduri de pensii private facultative (pilonul III), iar pana la sfarsitul anului viitor, acestea vor ajunge la 15, a declarat miercuri Mircea Oancea (foto), presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Numarul fondurilor din pilonul III ar putea ajunge la 15 la sfarsitul lui 2009

In prezent, pe pilonul III sunt active 9 fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management) si Concordia Moderat (Asirom-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA).

Totodata, Mircea Oancea estimeaza ca numarul de participanti la pensiile facultative va fi la sfarsitul anului 2009 de 440.000-450.000, conditionat de majorarea pragului de deductibilitate la 400 euro/angajator si 400 euro/angajat.

„In septembrie erau 125.544 de participanti pe pilonul III, insa pana la sfarsitul acestui an numarul acestora ar putea creste pana la 200.000”, a mentionat presedintele CSSPP.

El a adaugat ca aceasta crestere este sustinuta si de interesul tot mai mare al angajatorilor de a oferi angajatilor pensii facultative.

Mircea Oancea a explicat ca in conditiile unei deductibilitati totale, angajatorii vor avea un interes mult mai mare de a motiva angajatii prin oferirea de pensii facultative, deoarece isi reduc din cheltuieli daca acorda aceste instrumente ca beneficii.

Presedintele CSSPP considera ca valoarea activelor fondurilor de pensii facultative va creste pana la 200 milioane lei la sfarsitul anului viitor.

La sfarsitul lui septembrie, valoarea activelor nete ale celor 9 fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea ajunsese la aproape 59,6 milioane lei (16,37 milioane euro).

Guvernul a decis recent dublarea pragului de deductibilitate pentru pensiile private facultative, de la 200 la 400 euro/an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator, incepand cu anul 2009.

Piata pensiilor obligatorii va ajunge la 850 mil. lei in acest an

Fondurile de pensii obligatorii vor administra, pana la sfarsitul acestui an, active in valoare de 850 milioane lei si 4 milioane de participanti, a spus Mircea Oancea.

„In prezent, avem active nete de circa 500 milioane lei in sistem, iar numarul de participanti la fondurile de pensii pensii obligatorii e de aproape 3,8 milioane”, a mentionat seful CSSPP.

Oancea spus ca fondurile de pensii au avut o perioada mai dificila din punct de vedere al investitiilor pe piata de capital in ultima perioada, dar banii participantilor sunt in siguranta.

In ce priveste criza de pe plan mondial, Oancea sustine ca este posibil sa urmeze o perioada mai dificila.

„Avem un sistem incipient, iar perioada de revenire trebuie sa ne prinda pe o structura bine definita”, a adaugat Oancea.

„Fondurile au o expunere de numai 3% pe piata de capital”, a spus Oancea, mentionand ca, in prezent, 80% din activele fondurilor de pensii obligatorii sunt plasate in obligatiuni de stat si municipale si in depozite bancare.

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii (pilon II) au ajuns la active nete de 498,3 milioane lei (133,47 milioane euro) la sfarsitul lui septembrie, in crestere cu 26,54% fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).