- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

O bancă din România își ia 88% din energie din surse regenerabile. Banca vrea să își schimbe și parcul auto cu mașini electrice.

27 Oct, 16:23 • Gabriela Andreescu
Raiffeisen Bank îşi reafirmă angajamentul pentru banking responsabil şi de impact prin semnarea Angajamentului pentru Mediu, o iniţiativă prin care sectorul de business din România contribuie la realizarea Acordului de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice, conform unui comunicat al instituției bancare.
O bancă din România își ia 88% din energie din surse regenerabile. Banca vrea să își schimbe și parcul auto cu mașini electrice.

Raiffeisen Bank România a adoptat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea proceselor interne pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În urma implementării acestor măsuri, nergia electrică utilizată în 88% din agenţiile băncii (264 din 300) şi în sediile centrale au ajuns să provină din surse regenerabile.

În ianuarie 2021, Raiffeisen Bank International (RBI) a devenit semnatar al Principiilor ONU pentru Banking Responsabil, un cadru unic pentru o industrie bancară sustenabilă, dezvoltat printr-un parteneriat între băncile din întreaga lume şi Iniţiativa Financiară a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP FI). În primul an după semnare, Raiffeisen Bank România, ca parte din Grupul RBI, a trecut printr-un proces de analiză a impactului portofoliului asupra dezvoltării durabile, subliniază comunicatul băncii, citat de Bursa.

Alinierea la obiectivele setate de Angajamentul pentru Mediu înseamnă pentru Raiffeisen Bank accelerarea paşilor pentru implementarea unui sistem formal de inventariere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi reducerea amprentei de carbon. De altfel, impactul direct al operaţiunilor băncii asupra mediului este monitorizat şi comunicat anual, începând cu 2009, în Raportul de sustenabilitate, reamintind astfel că Raiffeisen Bank România este pionier pe piaţa locală în raportare non-financiară.

„Pentru Raiffeisen Bank, semnarea Angajamentului pentru Mediu accentuează încă o dată responsabilitatea pe care ne-o asumăm pentru gestionarea impactului pe care îl generăm, şi, totodată, afirmarea publică a angajamentului pe care ni l-am luat pentru promovarea unui viitor mai verde. Astfel, contribuim la o societate şi o lume mai responsabilă, construind un viitor mai bun pentru comunităţile pe care le deservim.”, a declarat Cristian Sporiş, Vicepreşedinte Corporaţii, Raiffeisen Bank.

În prima parte a anului 2022 energia electrică utilizată în 88% din agenţiile Raiffeisen Bank şi în sediile centrale a provenit din surse regenerabile
În prima parte a anului 2022 energia electrică utilizată în 88% din agenţiile Raiffeisen Bank şi în sediile centrale a provenit din surse regenerabile

Instituția bancară prezintă date concrete pentru a demonstra implicarea sa în acțiuni pentru reducerea amrentei de carbon: Un exemplu în acest sens, este faptul că în prima parte a anului 2022 energia electrică utilizată în 88% din agenţiile băncii (264 din 300) şi în sediile centrale a provenit din surse regenerabile.

De asemenea, banca îşi propune reducerea emisiilor provenite din transportul angajaţilor cu maşinile din flota proprie: până în 2025, parcul auto va fi 10% electric şi 40% hibrid, informează comunicatul băncii

Citește și: Economist șef Raiffeisen:„Degeaba visăm la școli, spitale și autostrăzi dacă nu avem resurse și le și cheltuim prost pe alea pe care le avem”

În ultima perioadă, banca s-a implicat activ și în iniţiative de ecologie urbană şi de mediu. În 2021 a participat la o amplă acţiune de împădurire, în judeţul Sibiu, unde au fost plantaţi 5.184 de nuci. Prin proiectul i’Velo, cel mai important proiect de bike-sharing din România lansat încă din 2010, banca susţine accesul la variante alternative de transport şi contribuie la limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, ca urmare a utilizării unui mijloc de transport convenţional.

Raifffeisen Bank informeaza și implicarea sa în acordarea de finanţării sustenabile, prin programe dedicate clienţilor ce le facilitează integrarea principiilor ESG in activitatea lor, sau prin consultanţă pe teme de sustenabilitate pentru clienţi. De altfel, 14% din portofoliul de credite pentru companii medii şi mari reprezintă finanţări pentru proiecte sustenabile şi 40% dintre creditele ipotecare acordate au fost pentru imobile eficiente energetic.

Raiffeisen Bank a fost, totodată, prima banca din România care a emis obligaţiuni verzi, prin care fondurile au fost folosite pentru finanţarea de clădiri verzi, transport ecologic şi agricultură sustenabilă. Ca urmare, 1.985 tone CO2 au fost economisite anual prin portofoliul de credite verzi alocate obligaţiunilor verzi în 2021, se menţionează în comunicat.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult