- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Oficialii BCR replica guvernatorului BNR: Romanii au luat credite de consum pentru a trai decent. Nu a fost un exces, ci un pas necesar

03 Dec, 01:01 • gecad.net
Finantarea consumului a fost necesara pentru ca romanii sa ajunga sa traiasca decent, a spus Oana Petrescu (foto), vicepresedintele Bancii Comerciale Romane, dand astfel o replica lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care a criticat recent bancile pentru ca in perioada pre-criza au finantat consumul si nu investitiile, ceea ce nu a ajutat dezvoltarea economiei.
Oficialii BCR replica guvernatorului BNR: Romanii au luat credite de consum pentru a trai decent. Nu a fost un exces, ci un pas necesar

Guvernatorul a sugerat ca sumele mari de bani virate catre consum si nu spre investitii nu au permis economiei sa se dezvolte pe baze sustenabile, asa incat piata locala a fost puternic afectata de criza.

Insa, a remarcat Oana Petrescu, vicepresedintele BCR responsabil de divizia retail, bancile au reactionat doar la cerere, iar indatorarea populatiei a fost un pas normal.

Pentru a se incuraja si creditarea pentru investitii, era nevoie ca acele investitii sa existe. La nivel macroeconomic ar fi trebuit create conditii pentru dezvoltarea economiei si sa se investeasca de exemplu in proiecte pentru infrastructura. Astfel, pe langa consum, ar fi avut loc si reforme structurale, considera Oana Petrescu.

Vicepresedintele BCR este de parere ca piata banca locala este competitiva. Astfel, daca in statele din jur cel mult 4-5 banci deservesc 90% din clientela bancara, la noi exista circa 12 banci care isi impart 90% din clientela.

Oana Petrescu crede insa ca bankingul local ar putea deveni mai eficient, ceea ce ar permite totodata scaderea costului creditelor. Bancile au trecut deja printr-un efort de restructurare care in cazul BCR a inclus schimbari la nivelul operatiunilor de back office, care au fost in mare parte centralizate, a spus Christian Bruckner, COO al BCR.

Efectul concurentei la nivel de costuri a fost resimtit destul de puternic de BCR. Banca a pierdut din portofoliu credite imobiliare de peste 120 de milioane de euro pe care clientii au ales sa si le refinanteze la alte banci, a declarat Dominic Bruynseels, CEO BCR.

Seful BCR este de parere ca bancile ar trebui sa isi modifice modelul de business, de la unul concentrat pe vanzarea anumitor produse la unul orientat spre nevoile clientului.

Primele semne de revenire din criza au aparut

Primele semne de redresare economica a pietei locale au aparut deja, cel mai bun exemplu fiind evolutia exporturilor, care la finele lui octombrie depasisera ca valoare pe cele inregistrate la finele lui octombrie 2008, cand efectele crizei erau inca prea putin resimtite, au spus oficialii BCR.

Potrivit lui Bruynseels, BCR a continuat sa acorde finantari catre companii in perioada crizei, ponderea acestora crescand in totalul creditelor acordate. In schimb, finantarile retail s-au redus, dupa ce in perioada pre-criza cunoscusera o crestere alerta.

Unul dintre planurile BCR pentru aceasta perioada era listarea la bursa, dar Bruynseels considera ca piata nu prezinta conditii bune pentru aceasta miscare.

Grupul BCR a raportat in primele noua luni din 2010 un profit net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 494,5 milioane de lei (117,7 mil. euro), mai mic cu 29,3% fata de sfarsitul lunii septembrie 2009 in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, a scaderii veniturilor din comisioane si a scaderii rezultatului net din tranzactionare.

BCR este cea mai mare banca locala ca marime, detinand active in valoare de 70,5 miliarde de lei. Banca are circa 4,3 milioane de clienti si o retea formata din 667 de unitati in care lucreaza aproximativ 8.500 de angajati.