- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piata creditelor resimte negativ evolutiile politice din ultimele zile. Urmeaza o criza a imprumuturilor?

11 Jul, 00:09 • adrian.mihaltianu
Evenimentele recente din scena politica au afectat semnificativ cursul de schimb, ceea ce face ca piata creditelor sa resimta negativ aceste tensiuni. Creste cursul, se majoreaza si retele bancare. Urmeaza o reducere drastica a creditarii? Pentru a afla raspunsul DailyBusiness.ro a intervievat specialistii din domeniu.
Piata creditelor resimte negativ evolutiile politice din ultimele zile. Urmeaza o criza a imprumuturilor?

Cursul a crescut timp de sase sedinte consecutive, atingand mai multe maxime istorice, insa aceasta evolutie a fost oprita marti, cand cotatia BNR a coborat usor, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/leul-isi-revine-cursul-bnr-a-coborat-marti-la-4-5206-lei-euro-78416/]la 4,5206 lei/euro[/url]. Dealerii din piata spun ca banca centrala a intervenit pentru a ajuta moneda nationala.

Totusi, estimarile pe lunile viitoare nu sunt prea optimiste, tinand cont ca numai de la inceputul lunii leul a pierdut peste 7 bani in fata monedei europene. Aceasta schimbare se simte deja in buzunarele romanilor cu credite, care sunt nevoiti sa plateasca rate bancare mai mari.

„Prognoza noastra curenta ia in considerare o [b]decelerare semnificativa a activitatii de creditare[/b] – ceea ce ar pozitiona anul acesta intr-o situatia vizibil mai slaba decat anul 2011. Aceasta prognoza era bazata pe situatia complicata din piata financiara din europa cat si pe posibila crestere a gradului de incertitudine indusa de alegerile de anul acesta”, a precizat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

De asemnea, Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, considera ca deprecierea constanta a leului, conditiile incordate de pe piata muncii si reintrarea in recesiune [b]descurajeaza cererea de credite a populatiei anul acesta[/b], astfel ca este posibil ca dinamica sa fie negativa, cel putin aceasta a fost situatia in primele 5 luni ale anului.

Ea a adaugat ca doar pe segmentul companiilor se inregistreaza o crestere modesta a creditarii, insa sunt in principal credite pe termen scurt pentru capital de lucru, datorita scaderii lichiditatilor de care dispun companiile.

In acelasi timp, Muscalu a mai mentionat ca evenimentele recente deosebite din scena politica cat si situatia companiei Hidroelectrica sugereaza ca este posibil [b]sa vedem chiar o reducere a volumului creditelor[/b].

„Totusi, o reducere drastica a valorii creditelor nu este posibila pe termen scurt deoarece creditele au in general o scadenta lunga – peste 80% din volumul creditelor are o scadenta mai lunga de un an”, a adaugat acesta.
[quote=Liviu Andrei, director executiv Alliance Finance Broker]La fel ca intrega economie romaneasca, piata creditelor resimte negativ evolutiile politice din ultimele zile.[/quote]
„Cursul valutar are impact direct asupra creditelor in euro, dar, in acelasi timp, creditele in lei sunt afectate de cresterea Robor cu peste 1% fata de acum 2 luni, mai precis din momentul adoptarii motiunii de cenzura”, a declarat Liviu Andrei.

„Inca nu sesizam o scaderea a cererii, dar accentuarea crizei politice si semnalele de ingrijorare transmise atat de politicienii,  cat si de investitorii straini, nu au cum sa fie de bun augur pentru piata creditarii”, a mai spus seful Alliance Finance Broker.

Totodata, Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, a aratat ca [b]orice variatie semnificativa de curs afecteaza ratele[/b], insa perturbatiile din ultima saptamana pot avea efecte mult mai grave decat scaderea numarului sau valorii creditelor.

„Inrautatirea indicatorilor economici, scaderea ratingului si cresterea costurilor de finantare vor avea [b]efecte economice incalculabile pe termen mediu si lung[/b], a adaugat Bidian.

[b]Clientii isi fac mai multe calcule[/b]

Clientii bancilor de pe piata locala isi fac mai multe calcule, luand in serios cresterea cursului leu/euro care le majoreaza ratele, totusi, pana in prezent, clientii care erau in discutii sa acceseze nu credit nu au amanat aceasta decizie, spun reprezentantii brokerilor de credite chestionati de DailyBusiness.ro.

Anca Bidian a precizat ca deocamdata nu s-a confruntat cu situatia in care un client care dorea sa ia un credit sa renunte la acesta.

„Nu am avut astfel de situatii deocamdata, reactiile au fost din partea clientilor cu credite in sold carora le-au crescut ratele. O parte insa a fost absorbita de scaderea indicilor de referinta Euribor la 3 sau 6 luni – sunt multe banci care au operat actualizarile in aceasta perioada”, a zis ea.

Nici Alliance Finance Broker nu a avut clienti care sa renunte la creditul dorit. „Clientii sunt ingrijorati si isi fac mai multe calcule, dar pana acum nu am avut  nicio situatie de renuntare la dosarul de credit”, a explicat Liviu Andrei.

[b]Credite in lei sau in euro?[/b]

Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, a mentionat ca datorita deprecierii leului si reducerii diferentialului de dobanda dintre creditele in lei si cele in valuta, a observat o crestere a cererii pentru finantarea in lei, atat la persoanele fizice, cat si la companii.

„Valuta ramane insa preferata clientilor pentru creditele imobiliare, in special programul ‚Prima casa’, insa s-a marit interesul si pentru creditele ipotecare in lei in ultimele luni”, a mai spus ea.

Hancila a adaugat ca societatile solicita credite in special pentru capital de lucru, atat in valuta cat si in lei, si nu prea mai solicita credite pentru investitii pe termen lung, datorita deteriorarii asteptarilor si stagnarii economice, majoritatea investitiilor intreprinse de companii fiind finantate din fonduri europene.

[b]Evolutia cursului in urmatoarea perioada[/b]

„Prognozele noastre (ce au fost ajustate ultima data la mijlocul lunii trecute) presupuneau ca leul se va deprecia catre [b]4,55[/b] pentru un euro in urmatoarele luni si va incheia anul acesta la nivelul de [b]4,60[/b] lei/euro. Dinamica recenta sugereaza ca se poate sa fi subestimat presiunea de depreciere”, a aratat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Si Melania Hancila considera ca in lunile urmatoare pana la alegeri, leul va ramane sub presiune de depreciere, datorita turbulentelor politice, dar si instabilitatii si incertitudinilor politicilor fiscale, care descurajeaza intrarile de capitaluri financiare spre Romania.

„Estimarile cursului comporta riscuri sporite, insa este posibil ca pe final de an sa avem un curs de [b]4,4 lei/euro[/b], daca se stabilizeaza situatia la nivel politic si noul guvern isi asuma ferm masuri structurale, indreptate spre stimularea economiei si crearea de noi locuri de munca, precum si daca se fac progrese in absortia de fonduri europene”, a adaugat oficialul Volksbank.

Totodata, membrii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) prognozeaza un curs de [b]4,49 lei/euro[/b] la finalul unui orizont de sase luni. Estimarile analistilor variaza intre 4,40 si 4,70 lei/euro.