- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piata transferurilor de bani isi revine in acest an. Vezi ce tari trimit cei mai multi bani in Romania

27 Apr, 14:32 • adrian.mihaltianu
Criza economica a afectat si piata transferurilor de bani din Romania, cel mai mare declin, de 47%, fiind inregistrat in 2009 fata de anul anterior. Cu toate acestea, piata va reveni pe crestere in acest an, este de parere Radu Pojoga, business development manager al MoneyGram pe Romania si Bulgaria.
Piata transferurilor de bani isi revine in acest an. Vezi ce tari trimit cei mai multi bani in Romania

„Pe primele trei luni din 2011 nu avem inca date oficiale din partea Bancii Nationale si Bancii Mondiale, dar pot spune ca transferurile de bani catre Romania au inceput sa creasca. Nu pot sa va dau un procentaj, dar este pe un trend crescator. Pentru acest an, prognozele sunt pozitive”, a declarat Radu Pojoga.

In 2010, in Romania au intrat prin transferuri de bani 4,5 miliarde de dolari, mai putin cu 8% fata de anul anterior, cand au fost transferati 4,9 miliarde de dolari, in scadere cu 47% fata de 2008.

„Declinul pentru intrarile in Romania a inceput sa incetineasca incepand cu 2010”, a precizat oficialul MoneyGram.

El a mai spus ca in ceea ce priveste tranferurile de bani, Romania ocupa locul 22 in lume.

Numarul imigrantilor romani care au trimis bani in Romania anul trecut este de circa 2,77 miliarde.

De unde vin banii

Mai mult de o treime (36%) din banii primiti in Romania vin din Italia. Pe locul urmator se afla Spania, cu 34% din transferurile de bani, urmata de Marea Britanie (14%), Statele Unite ale Americii (5%) si Grecia (5%), conform datelor citate de Radu Pojoga.

In ceea ce priveste transferurile de bani din Romania catre alte tari, cei mai multi de duc in Spania (32%), Italia (27%), Marea Britanie (14%), SUA (4%), Grecia (4%).

Recent, MoneyGram a incheiat un parteneriat si cu Volksbank, dorind sa-si extinda reteaua de distributie. Astfel, clientii celor doua parti vor putea transfera bani in maxim 10 minute.

MoneyGram este prezenta in Romania din 1997, avand in prezent circa 2.000 de locatii. Majoritatea partenerilor de pe piata locala fiind banci, printre care Volksbank, BCR, OTP Bank, ProCredit Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Libra Bank.

Volksbank estimeaza 100.000 transferuri de bani prin MoneyGram in 2011

„Ne-a propus pentru anul acesta sa atingem aproximativ 100.000 de tranzactii prin intermediul serviciului de transfer de bani MoneyGram”, a declarat Oana Popescu, director directie management vanzari persoane fizice in cadrul Volksbank Romania.

„In urmatorii cinci ani ne propunem sa detinem 3-4% din piata de transfer de bani”, a adaugat Oana Popescu.

Aceasta a mentionat ca acest serviciu se adreseaza cu precadere persoanelor care lucreaza in strainatate si vor sa trimita bani in tara, dar si celor care calatoresc mult si parintilor care vor sa trimita bani copiilor plecati la studii in strainatate.

„Implementarea serviciului de transfer rapid de bani face parte din strategia de retail a bancii pe anul 2011 pentru revitalizarea activitatii comerciale, cu accent pe lansarea noilor tipuri de carduri, pachete de produse si servicii si mobile banking”, a spus Lucian Cojocaru, vicepresedintele Volksbank.

MoneyGram International ofera servicii de transfer de bani in intreaga lume prin intermediul unei retele globale care cuprinde 227.000 de locatii, inclusiv retaileri, oficii postale internationale si institutii financiare, in peste 191 tari si teritorii din intreaga lume.

MoneyGram a avut venituri de 1,17 miliarde de dolari in 2010, in crestere cu 4% fata de anul anterior. Grupul, cu sediul in Dallas, are 2.600 de angajati la nivel global.

Volksbank este o banca comerciala ce activeaza pe piata din Romania din luna mai a anului 2000. Principalul actionar al bancii este Volksbank International AG, detinut in majoritate de Osterreichische Volksbanken-AG, ce reprezinta institutia centrala a unuia dintre cele mai importante grupuri bancare din Austria.

Volksbank Romania a inregistrat anul trecut pierderi de 36 milioane de euro, comparativ cu un profit inainte de impozitare de 51,7 milioane de euro obtinut in 2009.