- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Politicile monetare blande pot atrage speculatorii in Romania

27 Feb, 12:14 • Redactia DailyBusiness
Romania, a patra mare economie est-europeana, poate fi tinta investitorilor speculativi, deoarece ofera o solutie mai accesibila decat statele baltice sau Bulgaria, care au politici monetare mai restrictive, prognozeaza o analiza Reuters.
Politicile monetare blande pot atrage speculatorii in Romania

Analistii apreciaza ca Romania da semnale de supraincalzire economica si ca autoritatile romane sunt reticente fata de inasprirea politicilor monetare, deoarece sunt ingrijorate ca leul, moneda cu un curs liberalizat, s-ar putea aprecia excesiv.

In analiza se spune ca „daca esti un investitor speculativ, vei alege, probabil, o moneda pentru care autoritatile nu vor ridica probleme”.

Danske Bank, pe de alta parte, a analizat 11 „indicatori ai vulnerabilitatii” pentru cele zece state estice ale Uniunii Europene si a plasat Romania si Bulgaria, alaturi de Letonia, Estonia si Lituania, in zona de risc economic ridicat, conform NewsIn.

Economia Slovaciei, aflata in plina expansiune, a primit cod galben, de avertizare.

Singurele tari evaluate ca sigure din punct de vedere economic sunt Slovenia, singurul stat aderat la UE in 2004 care a intrat deja in zona euro si primele trei economii din regiune, Polonia, Republica Ceha si Ungaria.

„Daca privim harta Europei de Est, devine clar ca supraincalzirea se apropie din ce in ce mai mult de un caz obisnuit”, au estimat analistii Danske.

Traderii care vanau randamente ridicate la nivel mondial, fara a lua in seama riscurile economice au primit un semnal alarmant cand economia Islandei a intrat in declin, cu un an in urma.

Letonia prezinta, in prezent, aceleasi riscuri economice ridicate si pietele cauta, in aceasta stare, un potential indiciu ca situatia s-ar putea extinde si in alte state.

Verdictul specialistilor este ca multe economii prezinta simptome ingrijoratoare similare, precum un ritm imposibil de sustinut al cresterii, care este alimentata de consumul ridicat si de credite, de nivelul ridicat al datoriei straine, de cresterile salariale, prin deficitul de cont curent care depaseste 10% din PIB si de rezervele monetare scazute.

O astfel de evolutie nu trebuie sa atraga, neaparat, o criza financiara, au mai apreciat analistii. Economistii citeaza cazul Portugaliei, unde expansiunea economica alimentata de credite, inainte de aderarea la zona euro, in 1999, a fost urmata de ani de stagnare si crestere lenta, insa nu si de crize bancare sau pe piata valutara.