- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Radu, Unicredit: Bancile vor transfera masiv credite in afara tarii in 2009

19 Mar, 00:01 • gecad.net
Nivelul imprumuturilor acordate de bancile locale prin intermediul bancilor mama va creste in 2009, acestea incercand sa ocoleasca astfel costul rezervelor minime obligatorii, a declarat miercuri Rasvan Radu (foto), presedintele excutiv al UniCredit Tiriac Bank.
Radu, Unicredit: Bancile vor transfera masiv credite in afara tarii in 2009

El se asteapta ca bilanturile multor banci sa scada in 2009, in conditiile in care institutiile financiare „vor muta creditele din portofoliul intern spre portofoliul extern”.

In conditiile in care bancile finanteaza prin institutiile mama, creditele acordate de bancile locale se regasesc in bilantul bancilor mama si nu al celor autohtone.

Radu a precizat ca o scadere a rezervelor minime obligatorii la nivelul a 20% pentru pasivele in valuta ar fi un nivel optim pentru piata banca. Totodata, el a mentionat ca o solutie pentru ca bancile sa atraga mai multe resurse din exterior ar fi ca, pentru sumele noi contractate, sa nu se mai constituie rezerve minime.

Bancile constituie in prezent pentru pasivele in lei si valuta (in randul carora se inscriu si resursele atrase de la bancile mama si prin care institutiile locale acorda finantare) rezerve minime la banca centrala de 40% pentru valuta si de 18% pentru lei.

Institutiile financiare se plang de costurile mari pe care le presupune mentinerea acestor rezerve la banca centrala, care remunereaza cu 5,75% pe an rezervele in lei si cu 2,8% pe an pe cele in euro, in conditiile in care bancile platesc pentru lichiditatea atrasa de pe piata mult mai mult.

Institutiile au fost obligate in ultimul timp sa suporte costuri foarte mari la resursele atrase, pe fondul adancirii crizei financiare. In context, bancile devin tot mai preocupate pentru scaderea pretului platit pentru resurse, una din solutiile la care pot apela fiind externalizarea creditelor, care inseamna eliminarea costului cu rezervele minime.

Nivelul creditelor externalizate de UniCredit Tiriac Bank in 2008 a fost de 1,1 miliarde euro, volumul total al creditelor acordate banca fiind de 4,5 miliarde de euro.

[quote=Rasvan Radu, UniCredit Tiriac Bank]Suntem speriati ca banii pleaca din Romania, dar trebuie sa si facem ceva pentru a-i atrage[/quote]

Radu a spus ca este greu de estimat cum va decurge creditarea in acest an, data fiind incertitudinea care planeaza atat asupra mediului economic cat si asupra evolutiei pietelor financiare. In schimb, pentru 2009, seful Unicredit Tiriac a mentionat ca se asteapta ca banca sa realizeze profit, precizand ca „in primele luni, profitabilitatea a fost buna, iar rezultatele bancii peste asteptari”.

In aceeasi perioada, cererea de credite a fost mult mai mica in comparatie cu intervalul similar al anului trecut, pe segmentul persoane fizice aceasta reducandu-se la o zecime.

In opinia sa, pentru a ramane profitabile chiar si in conditiile scaderii creditarii, bancile se vor concentra in acest an pe reducerea costurilor.

Banca a oprit extinderea retelei pentru acest an. Radu a mentionat totodata ca este posibil ca la nivel de sistem bancar sa se recurga si la o renegociere a contractelor la inchiriere pentru sucursale, „la nivelul pietei vehiculandu-se o reducere a costurilor acestora cu 20%”.

Sucursalele bancii isi vor concentra serviciile pe segmentul IMM, mutandu-si astfel atentia dinspre sectorul persoanelor fizice, unde cererea de credite a scazut mult in ultimul timp. Totodata, banca va lansa in acest an produse noi.

Radu a mentionat ca se asteapta ca in acest an departamentul de trezorerie sa al bancii sa aiba un aport consistent la profit.

UniCredit Tiriac Bank a inregistrat in 2008 un profit net de 358,3 milioane lei (97,3 mil. euro), in crestere cu 37% comparativ cu rezultatele din 2007, au anuntat miercuri reprezentantii bancii.

Activele totale ale UniCredit Tiriac Bank au atins 17,5 miliarde lei (4,4 mld. euro), cu 36% mai mult comparativ cu finalul lui 2007.